Βέβαιος για τον έλεγχο της εξέγερσης εναντίον εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ ο οποίος εξήγγειλε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Όπως παραδέχτηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη, η εξέγερση –που επισήμως αποδίδεται σε «ξένα στοιχεία και τρομοκράτες» που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα – έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερο μαχητική. Πάντως, έδειξε σίγουρος ότι τελικά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα ασφάλειας, είπε, «είμαστε σε θέση να το ελέγξουμε και δεν ανησυχώ».

Σχετικά με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχε υποσχεθεί και για τις οποίες η κυβέρνηση υποστήριξε ότι είναι σε φάση υλοποίησης, ο Άσαντ έδωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα αλλαγών.

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2012, διευκρίνισε ενώ πρόσθεσε ότι θα επιτραπεί η σύσταση και άλλων κομμάτων στη χώρα. Νωρίτερα θα έχει γίνει σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε.

Περισσότερο από 1700 πολίτες και εκατοντάδες άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο όταν ξέσπασε η αντικυβερνητική εξέγερση στη χώρα. Σε αυτό το διάστημα, και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, ο στρατός έχει επέμβει πολιορκώντας πόλεις όπου είχαν ξεσπάσει ταραχές και δολοφονώντας εκατοντάδες άοπλους πολίτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook