Σκοπός των εορταστικών εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της θάλασσας στη διαμόρφωση της εξωστρέφειας και του κοσμοπολιτισμού στους οικισμούς που αναπτύχθηκαν διαχρονικά στην παράκτια περιοχή του Ηρακλείου.

Με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22-24 Σεπτεμβρίου) με την ευρύτερη θεματική “ΠΟΛ(ε)ΙΣ”, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διοργανώνει από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου ένα σύνολο δράσεων με τίτλο «Κνωσός, Ηράκλειον, Χάνδακας: με το βλέμμα στη θάλασσα», που περιλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο, βιωματικό εργαστήριο συντήρησης, διαλέξεις και αναγνώσεις φιλολογικών κειμένων.

Σκοπός των εορταστικών εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της θάλασσας στη διαμόρφωση της εξωστρέφειας και του κοσμοπολιτισμού στους οικισμούς που αναπτύχθηκαν διαχρονικά στην παράκτια περιοχή του Ηρακλείου.
                                              
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

21/9, 10:00: Βιωματικό εργαστήριο συντήρησης επιλεγμένων αρχαίων έργων από θαλάσσιο περιβάλλον για το ευρύ κοινό.

22/9, 9:00-12:00: Θεματικές ξεναγήσεις στη Μινωική Συλλογή σε μαθητές του Δημοτικού.  Βιωματικό εργαστήριο συντήρησης.

23/9, 10:30 και 11:30: Θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (αρχαίοι χρόνοι, Συλλογή Ιστορικών Χρόνων).
        13:00 μ.μ. θεματική ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από επιμελητή του ΙΜΚ (μεσαιωνικοί και νεότεροι χρόνοι).

24/9, 19:00-20:00: Αναγνώσεις φιλολογικών (επιγραφικών, λογοτεχνικών, περιηγητικών και αρχειακών) κειμένων από μέλη της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου.

27/9, 19:00: Διάλεξη του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗ κ. Α. Φιλιππή, με θέμα “Η σύγχρονη εικόνα του Λιμένος Ηρακλείου”.  Θα ακολουθήσει σύντομη θεματική ξενάγηση στις Συλλογές Μινωικών και Ιστορικών χρόνων.

29/9, 9:00-12:00: Θεματικές ξεναγήσεις στη Μινωική Συλλογή σε μαθητές του Γυμνασίου/Λυκείου  Βιωματικό εργαστήριο συντήρησης.

30/9, 11:00 & 12:00:   Θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (Προϊστορικοί χρόνοι, Μινωική Συλλογή).

2/10, 19:00: Διάλεξη της Επίτιμης Διευθύντριας του ΑΜΗ, κ. Ν. Δημοπούλου, με θέμα ” Το επίνειο της Κνωσού στον Πόρο-Κατσαμπά: η πύλη της Μινωικής Θαλασσοκρατίας”. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στα ευρήματα από τον Πόρο που εκτίθενται στη Μινωική Συλλογή του ΑΜΗ.

Σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης , την Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
                     
Τις ημέρες εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής κληρονομιάς (Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό. 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook