Η ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων. Παράλληλα έχουν γίνει κάποια βήματα στον θεματικό τουρισμό και ιδιαίτερα τον ιατρικό, όπου όμως υπάρχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω προόδου. Τομείς όπως η τεχνητή γονιμοποίηση, τα κέντρα αιμοκάθαρσης, η πλαστική χειρουργική , τα κέντρα φυσιοθεραπείας και αποθεραπείας, η οδοντιατρική, η οφθαλμολογία, η καρδιολογία και η κρητική διατροφή δίδουν την ευκαιρία μεγαλύτερης ανάπτυξης. Ειδικότερα στο θέμα της Κρητικής Διατροφής, η οποία είναι το πρότυπο της υγιεινής διατροφής παγκοσμίως και ουσιαστικά συνώνυμο εκείνου το οποίο αποκαλείται «μεσογειακή διατροφή».

Σε πολλές χώρες του κόσμου όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αμερική χρησιμοποιείται ο όρος Κρητική Διατροφή, όταν αναφέρονται στον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ιδιαίτερα στους πανεπιστημιακούς – ερευνητικούς κύκλους υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έρευνα και συνέδρια με το θέμα αυτό. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι σε νοσοκομείο του Βέσσελ και στη γύρω περιοχή κοντά στο Ντούισμπουργκ χρησιμοποιούν «Κρητική Διατροφή».

Από προσωπική εικοσαετή πείρα γνωρίζω το ενδιαφέρον Ευρωπαίων γιατρών να επισκεφθούν την Κρήτη και να ενημερωθούν επιστημονικά για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Στο παρελθόν η περιφέρεια Κρήτης δημιούργησε μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με το όνομα Κρητικό σύμφωνο ποιότητος. Προτείνω παράλληλα με τη εταιρεία αυτή, η οποία ασχολείται κυρίως με την διάδοση των τοπικών προϊόντων και του γαστρονομικού τουρισμού, την δημιουργία επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα ασχολείται με το ερευνητικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό έργο σε ότι αφορά τη σχέση της Κρητικής Διατροφής με την υγεία.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθώντας παραπλανητικά τον όρο “Μεσογειακή” Διατροφή έκαναν έγκλημα κατά της Κρήτης σύμφωνα με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Νίκο Ψυλλάκη, σε ομιλία του για την Κρητική Διατροφή στα Χανιά στον αγροτικό Αύγουστο το 2016. Είναι το ίδιο το οποίο υποστηρίζω προσωπικά από το 1996, σε ομιλίες και άρθρα μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με 3674 ιατρούς εγγεγραμμένους στους ιατρικούς συλλόγους της Κρήτης, δηλαδή με ιατρικό πληθυσμό 6/1000 κατοίκους, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουμε χρέος να κρατήσουμε τους ιατρούς αυτούς στον τόπο μας, εφόσον μας δίνουν και την δυνατότητα ανάπτυξης. Η οικονομική κρίση μας έχει κάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς λόγω του χαμηλού κόστους των προσφερομένων υπηρεσιών. Τόσο η απλή ιατρική επίσκεψη, όσο και οι εργαστηριακές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα τα υπερηχογραφήματα και οι δοκιμασίες κοπώσεως, είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική. Το γεγονός ότι η Κρήτη είναι ο ιδανικός τόπος για να ζεις, προσφέρει την δυνατότητα προσέλκυσης ηλικιωμένων σε κατάλληλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το ίδιο ισχύει και για τους νεφροπαθείς, όπου τα ήδη υπάρχοντα κέντρα αιμοκάθαρσης στο νησί δεν επαρκούν λόγω αυξημένης ζήτησης. Είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων μονάδων.

Η Κρήτη όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα έχει προχωρήσει στον τομέα της τεχνητής γονιμοποίησης επειδή ευνοήθηκε από την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία. Στον τομέα αυτό η ήδη υπάρχουσα εμπειρία και προβολή του ιατρικού έργου πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Στον τομέα της αποθεραπείας μετά από σοβαρά παθολογικά συμβάντα πάλι το κλίμα και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο νησί μας, για την δημιουργία οργανωμένων μονάδων, οι οποίες θα βοηθούν τους ασθενείς αυτούς να βρουν γρήγορα την καλή φυσική τους κατάσταση.

Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης με το διεθνές του κύρος, μπορεί να γίνει ο καταλύτης όλων των παραπάνω δράσεων.

Αναφορές - Βιβλιογραφία
1. Serge Renaud, Le regime Sante Paris: Οdile Jacob 95
2. Key A. Seven countries - A multivariate analysis of diet and coronary heart disease. Cambridge and London. Harvard University Press, 1980.
3. Michel de Lorgeril, Serge Renaud et al. Mediterranean alfalinalenir acidrich diet in socondary prevention of coronary heart disease. Lancet 1995.
4. Antonia Trichopoulou, MD and Pagona Lagiou MD healthy Traditional Mediterranean Diet: An Expression of Culture, Histoire and Lefestryle. Nutrition Reviews 1997 11 383-389
5. Ηλίας Καστανάς καθηγητής ενδοκρινολογίας Πανεπιστ. Κρήτης. Ελαιόλαδο και υγεία, 1999
6. Prevention of cardiaescular events and death with Provastatin Lipid Study Group . The New England joural of Medicine 339 1349 -1375 1998
7. D. Thomas , Le cardiologue face a la prevention. Cardiologie Pratique 483- 10 1999
8. Aντώνης Καφάτος καθηγητής προληπτικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης . Ο ρόλος του ελαιολάδου στην υγεία. Κρητική Διατροφή 1998 9-13.
9. Meir Stampfer Harvard Medical Schook. Boston, Massachusetts Symposium , Cardiologie Pratique 1997, 410
-11.
10. W. Kubler Heidelgerg, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη της στεφανιαίας νόσου . The European Cardiologist Kol. Journal No 401999
11. M. Nguen lu gout , des couleurs et un interet de santé publique – Cardiologia Pratique 422-19 1998
12. Μανώλης Αλιφιεράκης . Η κρητική δίαιτα πρότυπο υγιεινής διατροφής. 9ο Παγκρήτιο ιατρικό συνέδριο, 1998.
13. Robert Gasser Prof – Die Kreta Diet edit. Falken 1998

Ο Μανώλης Αλιφιεράκης γράφει με την ιδιότητα του πολιτευτή ΑΝ.ΕΛ Χανίων, Ιατρού Kαρδιολόγου, αναπλ/τη γραμματέα υγείας ΑΝ.ΕΛ,
π.προέδρου ιατρικού συλλόγου Χανίων στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Κρήτη