Η στόχευση του «αναπτυξιακού συνεδρίου» που έγινε τις δύο προηγούμενες ημέρες στο Ηράκλειο με την συμμετοχή του μισού υπουργικού συμβουλίου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού του ίδιου, στην πραγματικότητα αποτελεί προσπάθεια επιστροφής στις ήρεμες μέρες της επίσκεψης Μακρόν και της ΔΕΘ. Την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κλίμα εκείνων των ημερών, όπου η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα γίνονταν στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, ευγενική χορηγία της Γαλλικής προεδρίας. Έκτοτε οι φουρτούνες στο κυβερνητικό καράβι θάμπωσαν την ευρωπαϊκή εικόνα που επιμελώς καλλιεργεί ο κ. Τσίπρας. 

Τα χειρότερα όμως νέα ήρθαν από το Λονδίνο, όπου αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται ένα πραγματικά σημαντικό συνέδριο το 12ο roadshow της ΕΧΑΕ, της συγκέντρωσης με άλλα λόγια στον ίδιο χώρο των μεγαλύτερων ελληνικών εταιριών του ελληνικού χρηματιστηρίου και όσων ξένων εταιριών, επενδυτικών οίκων κτλ που ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα χρήματα τους στην χώρα μας. Εκεί, παρά την προσπάθεια των παριστάμενων υπουργών κ. κ. Παπαδημητρίου και Χουλιαράκη, οι περισσότερων ερωτήσεις των εκπροσώπων 33 εισηγμένων και εκατοντάδων διεθνών εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και hedge funds που διαχειρίζονται περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αφορούσαν το κατά πόσο η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στις επενδύσεις. Βλέπετε, κατά ένα παράδοξο τρόπο πιστεύουμε πως τα όσα γίνονται στην χώρα μας ο υπόλοιπος κόσμος τα εκλαμβάνει όχι όπως είναι, αλλά όπως εμείς θέλουμε. Ακόμα κι αν στην υπόθεση της Eldorado Gold υπάρχει το πρόσχημα του περιβάλλοντος, στις υποθέσεις των βαλτωμένων τουριστικών επενδύσεων και πολύ περισσότερο τα καραγκιοζιλίκια στην υπόθεση του Ελληνικού τη μια με τα αρχαία και την άλλη με το δάσος, το μοναδικό σήμα που στέλνουν είναι, μακριά από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα όμως είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία η κρίση, οι μεταρρυθμίσεις που έστω με βαριά καρδιά έχει εφαρμόσει και η αποεπένδυση των προηγούμενων ετών έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις. Το κλίμα μπορεί να αλλάξει σε ελάχιστο χρόνο αν βελτιώσουμε τα τρία βασικά: δημόσια διοίκηση, φορολογία και δικαιοσύνη. Μόλις η ελληνική κυβέρνηση δώσει επαρκές δείγμα γραφής, τα πράγματα θα αλλάξουν γρήγορα. 

Επιστρέφοντας στο συνέδριο που «θα ορίσει την ανάπτυξη της Κρήτης τις επόμενες… δεκαετίες», όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε, η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν στο ΙΤΕ. Αφού του έκαναν την καθιερωμένη «ξενάγηση» ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με νέους ερευνητές του ιδρύματος, άριστοι επιστήμονες όλοι τους, οι περισσότεροι των οποίων αριστεύσαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν για την θέση αυτή, χαρακτηρίζοντας τους παράδειγμα αντιστροφής του brain drain. Όλα θα ήταν ιδανικά αν αντί για την δήθεν αριστερή ατάκα «Αριστεία για εμάς είναι η συνεργασία πολλών ανθρώπων για το κοινό καλό» που τους πέταξε, πρωτοστατούσε στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας για τους εξαίρετους Έλληνες επιστήμονες.  

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations