Τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά του φυσικού αερίου θέλει να εκμεταλλευτεί ο όμιλος Βαρδινογιάννη, με τη Motor Oil Hellas και τη θυγατρική της Coral Gas να έχουν ήδη υποβάλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση χορήγησης 20ετούς άδειας προμήθειας φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Πρόκειται για μία κίνηση-έκπληξη, με δεδομένο ότι δεν είχε ακουστεί κάτι στην αγορά το τελευταίο διάστημα, ενώ η σχετική αίτηση έχει υποβληθεί ήδη από τον Αύγουστο. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη: η αγορά των καυσίμων βρίσκεται σε διαρκή ύφεση, γεγονός που ωθεί πολλές εταιρείες του κλάδου να κάνουν “άνοιγμα” στην πολλά υποσχόμενη αγορά του φυσικού αερίου, η οποία σημειωτέον από τον ερχόμενο Ιανουάριο απελευθερώνεται πλήρως (και για οικιακούς πελάτες και μικρούς επαγγελματίες), με ό,τι σημαίνει αυτό για τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ήδη μάλιστα, πέρα από την Coral Gas, άδεια προμήθειας φυσικού αερίου έχουν ήδη ζητήσει και λάβει άλλες τρεις εταιρείες του κλάδου των πετρελαιοειδών: η Aegean Oil, η Elinoil και η Revoil. Αρκετές είναι επίσης οι εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν ήδη μπει στην αγορά (όπως ο Ήρων), ενώ συνολικά ο αριθμός των αδειών προμήθειας αερίου που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ ξεπερνούν τις 30 (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΔΕΠΑ και των τριών ΕΠΑ).

Αυτό το ισχυρό ενδιαφέρον για την αγορά του φυσικού αερίου δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο και τον όμιλο Βαρδινογιάννη, που βλέπει μία αξιόλογη ευκαιρία να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε μία αγορά “συγγενή” με αυτήν των πετρελαιοειδών, όπου βέβαια ο ανταγωνισμός δείχνει να εντείνεται, και από τον ερχόμενο Ιανουάριο που η αγορά θα απελευθερωθεί θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων και ποιος από τους νέους “παίκτες” είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να κυριαρχήσει στο νέο πεδίο που ανοίγεται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook