Ο Χρήστος Κοζανίτης απαρνήθηκε μια λαμπρή καριέρα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέλεξε να επιστρέψει για να εργαστεί στην Ελλάδα.

Ως απτό παράδειγμα «Brain Gain» χαρακτήρισε τον ερευνητή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Χρήστο Κοζανίτη ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Κρήτη. Ο κ. Κοζανίτης απαρνήθηκε μια λαμπρή καριέρα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέλεξε να επιστρέψει για να εργαστεί στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο ίδιος στον πρωθυπουργό αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πολυτεχνείο Κρήτης, στη συνέχεια έλαβε master και διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών από το πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, πραγματοποιώντας post doc επίσης στην Επιστήμη των Υπολογιστών.

Η συνάντησή του με τον καθηγητή Μανώλη Κατεβαίνη, σημερινό επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI ήταν καθοριστική, όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος στον πρωθυπουργό. «Μου εξήγησε τις δυνατότητες και τη δυναμική του Ινστιτούτου Πληροφορικής στο ΙΤΕ. Στόχος δεν είναι μόνο η έρευνα αυτή καθαυτή αλλά και το impact, ο αντίκτυπος που έχει αυτή στην κοινωνία και την οικονομία. Με έπεισε να έρθω να εργαστώ στην Κρήτη και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου» λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη: «Να μου δώσεις τον Χρήστο να τον δείχνω ως παράδειγμα αναστροφής της διαρροής εγκεφάλων από τη χώρα μας στο εξωτερικό. Είναι η προσωποποίηση του “Brain Gain” έναντι του “Brain Drain”», του είπε χαρακτηριστικά ενώ στη συνάντηση με νέους ερευνητές που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ερευνητών που ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, στο Εξωτερικό και κατόπιν πίσω στο ΙΤΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook