Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει υπόνοιες για σύμβαση του Πολυτεχνείου με offoshore εταιρεία και ζητά να εξεταστεί αν πρέπει να ακυρωθεί - Η πρώτη απάντηση του Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σαν "βόμβα" που απειλεί την επιχειρούμενη αξιοποίηση του κτιρίου της Μεραρχίας Κρητών, το οποίο τελεί υπό κατάληψη εδώ και 14 χρόνια (Ρόζα Νέρα) και δύο ακόμη κτιρίων στα Χανιά, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, "έσκασε" η τοποθέτηση - ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη, προς τον Υπουργεό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, στην οποία αφήνει υπόνοιες ότι η σύμβαση του Ιδρύματος με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, είναι παράνομη και προτρέπει στην παρέμβαση του Υπουργείου για την ακύρωσή της.

Ο κ. Μπαλωμενάκης σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητά πρώτον να ελεχθεί αν είναι "σύννομη και έγκυρη η σύμβαση δημοσίου χαρακτήρα για την μετατροπή του μνημείου στο λόφο Καστέλι Χανίων με τη συμμετοχή της εταιρίας «BELVEDERE» στο διαγωνισμό και την κατακύρωση σ’ αυτήν του έργου" και δεύτερον αν εμπίπτει στα όρια της εποπτείας η παρέμβαση του Υπουργείου για την ανατροπή της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η τοποθέτηση του κ. Μπαλωμενάκη, στο συνοδευτικό κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, στο οποίο "χαρακτηρίζει" (δεν ρωτά) την σύμβαση "Άκυρη",  καθώς όπως αναφέρει πρόκειται για συμφωνία που υπογράφτηκε με offshore εταιρεία, ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου σημειώνει ότι η σύμβαση είναι επιζήμια για το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς χαρακτηρίζεται από "κραυγαλέα όσο και επιζήμια για το Ίδρυμα αγνόηση και άλλων νομικών διατάξεων που αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα φορολογικού χαρακτήρα, μάλλον μεγάλης κλίμακας, σε βαθμό που το πιθανότερο είναι να καταστήσουν την περίφημη αξιοποίηση ζημιογόνα".

Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης: Όλα είναι νόμιμα, γίνεται προσπάθεια να παρακωλυθεί η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε υπογράψει σύμβαση για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, έπειτα από την ολοκληρωση σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος κατοχυρώθηκε σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Λίγες ημέρες αργότερα, η υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, χαρακτήρισε "μνημείο" ειδικά το κτίριο της Μεραρχίας, που είναι κατειλημμένο από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου από το 2003, μια κίνηση που από το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε ερμηνευτεί ως προσπάθεια ακύρωσης επένδυσης ενώ ο Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Βασίλης Διγαλάκης είχε εκφράσει τους φόβους του, μήπως ξεκινήσει μια διαδικασία κωλυσιεργίας για την επένδυση.

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για την τοποθέτηση του βουλευτή Χανίων κ. Μπαλωμενάκη, σε μια πρώτη αντίδραση, τόνισε ότι η όλη διαδικασία είναι νόμιμη, σημείωσε ότι η νομική βάση των επιχειρημάτων του κ. Μπαλωμενάκη είναι λανθασμένη ενώ ανέφερε ότι υπάρχει προσπάθεια να παρακωλυθεί η διαδικασία της αξιοποίησης του κτιρίου.

"Η σύμβαση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως νόμιμη. Η νομική βάση στην οποία στηρίχτηκε ο κ. Μπαλωμενάκης είναι λάθος. Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα εξηγήσει με αναλυτική ανακοίνωση τις λεπτομέρειες"

Ερωτηθείς από το Flashnews.gr αν ερμηνεύει την κίνηση του βουλευτή Χανίων, στα πλαίσια της προσπάθειας ακύρωσης της επένδυσης ο κ. Διγαλάκης απάντησε:

Σαφώς υπάρχουν προσπάθειες να παρακωλυθεί η διαδικασία. Ο διαγωνισμός έγινε από την εΕταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Επομένως η διαδικασία την οποία επικαλείται ο κ. Μπαλωμενάκης, έχει λάθος βάση.

(Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, το ΠΚ εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση (δείτε εδώ) για τα όσα αναφέρει ο βουλευτής Χανίων)

Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο με την τοποθέτηση - ερώτηση του βουλευτή Χανίων κ. Μπαλωμενάκη, που εστάλη με τη μορφή δελτίου τύπου και έχει ως εξής:

Άκυρη η σύμβαση με την BELVEDERE για το Καστέλι

Επίκαιρη Ερώτηση Μπαλωμενάκη στη Βουλή

Την εκμίσθωση του ακινήτου στο Καστέλι από το Πολυτεχνείο Κρήτης, με σκοπό την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου, θέτει στο επίκεντρο η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η εταιρεία στην οποία το Πολυτεχνείο εκμίσθωσε το ακίνητο, «έχει ως μοναδικό εταίρο μιαν άλλην εταιρία την «Cydon Group Limited». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διαδικτύου, η Cydon (Κύδων;) Group Limited είναι μια Κυπριακή Εταιρία, από τις γνωστές εκείνες που διαθέτουν, απλώς, μια διεύθυνση σε κάποια Κυπριακή πόλη και ένα ‘διαχειριστή’, ο οποίος συνήθως αντιπροσωπεύει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ‘αγνώστων λοιπών στοιχείων’».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Πολυτεχνείο κατατάσσονταν στους δημόσιους διαγωνισμούς, επετράπη στην πλειοδότρια εταιρεία να συμμετάσχει χωρίς να έχει ονομαστικοποιήσει τις μετοχές της, ως εκ του νόμου ώφειλε. Έτσι όμως παραβιάστηκε η υφιστάμενη νομοθεσία που επιβάλλει –με ποινή ακυρότητας- να είναι γνωστός ο ή οι μέτοχοι «έως φυσικού προσώπου», άρθρο 8, Ν. 3310/2005.

Ακόμα, ο βουλευτής Χανίων υπογραμμίζει ότι «ανασκοπώντας τη σύμβαση που υπέγραψε το Πολυτεχνείο με την εταιρία BELVEDERE ανακαλύπτει κανείς κραυγαλέα όσο και επιζήμια για το Ίδρυμα αγνόηση και άλλων νομικών διατάξεων που αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα φορολογικού χαρακτήρα, μάλλον μεγάλης κλίμακας, σε βαθμό που το πιθανότερο είναι να καταστήσουν την περίφημη αξιοποίηση ζημιογόνα».

Ο κ. Μπαλωμενάκης ερωτά τον Υπουργό Παιδείας εάν «είναι σύννομη και έγκυρη η σύμβαση» και εάν, σε περίπτωση που δεν είναι, «εμπίπτει στα όρια της εποπτείας η παρέμβαση του Υπουργείου για την ανατροπή της».

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. Μπαλωμενάκη, έχει ως εξής:

 
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Παράνομη Σύμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης


1. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους. Απολαμβάνουν μεν διοικητικής αυτοτέλειας, που αποτελεί θεμελιώδες περιεχόμενο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δεν απαλλάσσονται όμως από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα, (δεύτερο εδάφιο πρώτης παραγράφου άρθρου 16 Σ.). Εξάλλου, από το άρθρο 109 του Συντάγματος απορρέει απόλυτη απαγόρευση μεταβολής του σκοπού για τον οποίο έχει συσταθεί δωρεά υπέρ κοινωφελούς σκοπού.

2. Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ κατέστη κύριος εξαιρετικού ακινήτου που δεσπόζει στο παλιό λιμάνι των Χανίων, έχει μνημειακό χαρακτήρα και είναι κτισμένο στο χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Κυδωνίας, με μέγιστο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το ποσόν της απόκτησης είχε καταβάλλει ως δωρεά με την προαναφερόμενη έννοια του 109Σ. το ελληνικό δημόσιο, προς εξυπηρέτηση των κοινωφελούς χαρακτήρα σκοπών του ιδρύματος.

3. Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ εκμίσθωσε πρόσφατα στην Εταιρία “BELVEDERE Μονοπρόσωπη ΕΠΕ”, μετά από την προκήρυξη ανοικτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού με κλειστές προσφορές, ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα στο λόφο Καστέλι της πόλης των Χανίων μαζί και τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας. Η πλειοδότρια Εταιρία ιδρύθηκε και εδρεύει στα Χανιά, καταχωρίσθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στις 10.1.2017 και έχει ως μοναδικό εταίρο μιαν άλλην εταιρία την «Cydon Group Limited». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διαδικτύου, η Cydon (Κύδων;) Group Limited είναι μια Κυπριακή Εταιρία, από τις γνωστές εκείνες που διαθέτουν, απλώς, μια διεύθυνση σε κάποια Κυπριακή πόλη και ένα «διαχειριστή», ο οποίος συνήθως αντιπροσωπεύει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες «αγνώστων λοιπών στοιχείων» εταιρίες. Στην προκειμένη περίπτωση «διαχειριστής» φέρεται να είναι ο κ. Φίλιππος Φιλίππου, κάτοικος Λευκωσίας.
4. Ήδη από το 2005 κάθε εταιρία που θέλει να συμμετάσχει σε δημόσιο διαγωνισμό με αντικείμενο άνω τους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ υποχρεώνεται να έχει ονομαστικοποιήσει τις μετοχές της «έως φυσικού προσώπου». Αυτό ορίζει το άρθρο 8 του Ν. 3310/2005. Εάν μια εταιρία επιχειρήσει να συμμετάσχει σε παρόμοιο διαγωνισμό χωρίς να έχει ονομαστικοποιήσει τις μετοχές της, αποκλείεται. Και όποιος διοργανωτής διαγωνισμού δεν την αποκλείσει, διαπράττει παράβαση. Πρόκειται για απόλυτη απαγόρευση: Σε διαγωνισμούς δημοσίου ενδιαφέροντος δεν μπορούν να συμμετέχουν εταιρίες που έχουν στη μετοχική τους σύνθεση «εξωχώριες» εταιρίες και δεν έχουν καταστήσει ονομαστικές τις μετοχές τους. Πολύ περισσότερο, εννοείται, εάν ο μοναδικός τους μέτοχος είναι εξωχώρια εταιρία. Εάν παρά ταύτα συναφθεί σύμβαση ενέχει ακυρότητα. Αστικός και ποινικός έλεγχος των παραβατών δεν αποκλείεται.
5. Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Πολυτεχνείο κατατάσσονταν στους δημόσιους διαγωνισμούς (άρθρο 2 περιπτώσεις 1 και 2 Ν. 3310/2005 καθόσον αφορούσε περιουσιακό στοιχείο δημοσίου και δη ΝΠΔΔ (άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος). Έπρεπε συνεπώς πριν επιτραπεί στην πλειοδότρια να συμμετάσχει, να της είχε ζητηθεί, ως όρος συμμετοχής, η ονομαστικοποίηση των μετόχων της. Από τη μικτή  σύμβαση που υπογράφτηκε (μίσθωσης και έργου), που έχει δημοσιευτεί, δεν προκύπτει να έχει γίνει αυτή η διαδικασία.
6. Η σκοπιμότητα (ratio) της απαγόρευσης να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς εταιρίες που έχουν μέτοχο άλλην εταιρία μη ονομαστικοποιημένων μετόχων, έγκειται στο εξής: Όταν η μετοχική σύνθεση μιας εταιρίας είναι «σκοτεινή», αφήνονται δίοδοι να συμμετέχουν – αφανώς – πρόσωπα ή εταιρείες συμφερόντων πολιτικών προσώπων και δημιουργείται έδαφος για διαπλοκή που δεν μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί. Η σχετική προϋπάρχουσα νομοθεσία συμπληρώθηκε εύστοχα πολύ πρόσφατα, όταν με το Ν.4416/2016 απαγορεύθηκε πλήρως η συμμετοχή πολιτικών προσώπων και στενών συγγενών τους σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία με έδρα το εξωτερικό.
7. Ανασκοπώντας τη σύμβαση που υπέγραψε το Πολυτεχνείο με την εταιρία BELVEDERE ανακαλύπτει κανείς κραυγαλέα όσο και επιζήμια για το Ίδρυμα αγνόηση και άλλων νομικών διατάξεων που αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα φορολογικού χαρακτήρα, μάλλον μεγάλης κλίμακα, σε βαθμό που το πιθανότερο είναι να καταστήσουν την περίφημη αξιοποίηση ζημιογόνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ερμηνεία της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας (Ν.4172/2013) κάθε βελτίωση ή επέκταση κτίσματος που έχει μισθωθεί, στην περίπτωση που οι βελτιώσεις και επεκτάσεις παραμένουν σε όφελος του μισθίου, θεωρείται εισόδημα του ιδιοκτήτη από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Με άλλα λόγια το Πολυτεχνείο Κρήτης, εφόσον στη σύμβαση δεν προβλέπεται διαφορετικά, και δεδομένου ότι αν και ΑΕΙ φορολογείται αυτοτελώς για τα έσοδά του από μισθώματα, θα κληθεί να πληρώσει φόρο για την αύξηση της αξίας της συγκεκριμένης περιουσίας του (ρήτρα 8.1 και 8.2 της σύμβασης) . Κατά μιαν ερμηνεία, δε, η υποχρέωση αυτή υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να ζητείται κατ’ έτος σε κλάσμα με παρονομαστή τα χρόνια μίσθωσης που θα απομένουν από την ολοκλήρωση των εργασιών, εφόσον αυτές βεβαίως καταστεί δυνατό τελικά να γίνουν.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Είναι σύννομη και έγκυρη η σύμβαση δημοσίου χαρακτήρα για την μετατροπή του μνημείου στο λόφο Καστέλι Χανίων με τη συμμετοχή της εταιρίας «BELVEDERE» στο διαγωνισμό και την κατακύρωση σ’ αυτήν του έργου;
2) Εάν όχι, εμπίπτει στα όρια της εποπτείας η παρέμβαση του Υπουργείου για την ανατροπή της;
3) Τι προτίθεται να πράξει επ’ αυτών ο κ. Υπουργός;

Ο ερωτών βουλευτής
Μπαλωμενάκης Αντώνιος