Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στον εορτασμό Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με θέμα «Αειφόρος Τουρισμός – Εργαλείο Ανάπτυξης»

“Η έννοια της αειφορίας είναι πλέον συνυφασμένη με την καθημερινότητα μας και αναμφίβολα αποτελεί τον πυρήνα κάθε σχεδιασμού και τη στόχευση κάθε προγραμματισμού είτε πρόκειται για έργα υποδομής είτε για πρωτοβουλίες και δράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. 

Ο Τουρισμός, για μας τους Κρητικούς όπως και κάθε νησιωτική  περιφέρεια, συνιστά έναν από τους βασικότερους μοχλούς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης . 
Για το Ρέθυμνο ειδικότερα, συνιστά την αναπτυξιακή του ατμομηχανή, την κινητήρια δύναμη των περισσοτέρων λειτουργιών του,  την πηγή εσόδων για χιλιάδες οικογένειες και τη συνθήκη  βιωσιμότητας άλλων τόσων επιχειρήσεων. 
Γι’ αυτό άλλωστε και  η τουριστική ανάπτυξη με όλα τα συμφραζόμενα της,  αποτελεί εδώ και δεκαετίες, ένα σημαντικό κεφάλαιο στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνης για το παρόν και το μέλλον.   
Στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού συμβουλευόμαστε  ειδικούς και συνεργαζόμαστε με πλήθος φορέων και υπηρεσιών ώστε η προστασία του τουριστικού προϊόντος, η διαρκής αναβάθμιση των  παρεχόμενων υπηρεσιών, η ανάδειξη των δυνατοτήτων του Ρεθύμνου ως ελκυστικού προορισμού να επιχειρείται οργανωμένα, ρεαλιστικά, αποτελεσματικά  και συνολικά από την κοινωνία του Ρεθύμνου.
Η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, το  Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης (Φ3), ο Σύλλογος Ξενοδόχων,  η  Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Ρεθύμνης που είναι και μοναδική στο Νομό, το ΕΒΕ, Σύλλογοι,  φορείς, εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, πράκτορες και όλα τα μέλη ενός ευρύτατου τουριστικού δικτύου,  συνυπογράφουν με τις δράσεις τους, τη συνεργασία τους, την εργατικότητα και την εθελοντική τους προσφορά,  την τουριστική εξέλιξη του Ρεθύμνου. 
Σε ότι αφορά το Δήμο Ρεθύμνης, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω συνοπτικά τους άξονες στους οποίους εδράζεται η αναπτυξιακή φιλοσοφία μας για τον Τουρισμό. Παράλληλα, θα γίνεται προβολή αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών και είμαι βέβαιος ότι πολλές από αυτές θα σας εγείρουν συνειρμούς από την κοινή μας δράση αφού όλα όσα έγιναν στο Ρέθυμνο φέρον και τη δική σας συμμετοχή, είτε με ιδέες είτε με εθελοντική δουλειά είτε  και με την ανοχή σας αφού πολλές φορές η κατανόηση και η υπομονή που δείχνετε όποτε εκτεταμένα  τμήματα της πόλης μετατρέπονται σε εργοτάξια, είναι βοήθεια. 

Για το Δήμο λοιπόν, η βιώσιμη ανάπτυξη και  κινητικότητα  αποτελούν  βασική προϋπόθεση για να παραμείνει το Ρέθυμνο στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των επισκεπτών.  Αναπλάσεις κεντρικών οδικών αρτηριών με ασφαλή πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι μήκους 12 χλμ., δημοτικός φωτισμός με προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας  και  κατάλληλη σήμανση,  σύγχρονες, λειτουργικές  πλατείες ως χώροι συνάθροισης και αναψυχής, προστασία και ανάδειξη των πολυάριθμων μνημείων ειδικά του Ιστορικού Κέντρου,  πάντα με ιδιαίτερη μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία, είναι μόνον μερικές από το σύνολο των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων που έχουν μεταμορφώσει το Ρέθυμνο σε μια πόλη φιλική και ελκυστική για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της. 

Όσοι παρακολουθήσατε ή συμμετείχατε στις εκδηλώσεις της εβδομάδας κινητικότητας  που διοργάνωσε ο Δήμος, το Τμήμα Προγραμματισμού,  η Τεχνική του Υπηρεσία, η ΚΕΔΗΡ και το Τμήμα Αθλητισμού του την περασμένη εβδομάδα,   θα αποκτήσατε μις ασφαλή εικόνα για την βαρύτητα που δίδουμε στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, στην αποσυμφόρηση της πόλης  από το κυκλοφοριακό και την ενθάρρυνση των συμπολιτών κι επισκεπτών στην επιλογή  των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, του ποδηλάτου  και της πεζής μετακίνησης. 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας που κατάφερε να ενταχθεί στο  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Civitas Destinations που είναι ένα δίκτυο πόλεων για την επίτευξη βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Ευρώπη.

Η δε συμμετοχή του Δήμου σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά δίκτυα όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων για την εξοικονόμηση ενέργειας και   το Δίκτυο  RFSC για τις βιώσιμες πόλεις, όπως και σε ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το   Meddea από το οποίο ο  Δήμος μας απέσπασε βραβείο ενεργειακής πολιτικής,  το Ιntereg (Balkan – Med) – Πρόγραμμα «Προσβάσιμος Τουρισμός»/ TOURALL  που αφορά την προσβασιμότητα σε  τουριστικές περιοχές),  στο INTEREG (Ελλάδα – Κύπρος) με τίτλο:  Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός, στο Πρόγραμμα RECOIL που αφορά την Ανακύκλωση Τηγανέλαιων,   στο Castwater  που επικεντρώνεται στη διαχείριση υδάτων σε τουριστικές περιοχές, κ.α. επιβεβαιώνει το σταθερό μας ενδιαφέρον τόσο σε επίπεδο συνεργειών με άλλες ανεπτυγμένες τουριστικά πόλεις όσο και στην εξωστρεφή διάθεση του Δήμου να προβάλλει τις πολλαπλές δυνατότητες του Ρεθύμνου στο εξωτερικό. 

Το συγκεκριμένο άλλωστε προσανατολισμό μας υπηρετεί και η συμμετοχή του Δήμου, της ΚΕΔΗΡ και του Τμήματος Τουρισμού του, σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και συναντήσεις ευρωπαϊκής  και διεθνούς εμβέλειας. 

Εξίσου σημαντική  με την εφαρμογή των όρων της βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας είναι και η διατήρηση της καθαριότητας της πόλης και των Οικισμών. Άλλωστε ποια πόλη αλήθεια θα μπορούσε να διεκδικήσει σεβαστό μερίδιο στην τουριστική αγορά, αν δεν είναι καθαρή; 
Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που το Ρέθυμνο είναι μια από τις πιο καθαρές πόλεις της Ελλάδας. Η τοπική επιχειρηματική κοινωνία όπως και τα νοικοκυριά, ανταποκρίθηκαν και συμμορφώθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό στις προτάσεις του Δήμου σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Οι συνεχείς εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών από  την Υπηρεσία Καθαριότητας, βρίσκουν πρόθυμους αποδέκτες.  

Στη διατήρηση της καθαριότητας συνέβαλε βέβαια και η συνεχής προσπάθειας μας για ορθολογική διαχείριση νερού όπως και των αστικών λυμάτων. 
Σεβόμενοι τους ιστορικούς δεσμούς του Ρεθύμνου με τη θάλασσα και γενικά με το υγρό στοιχείο, υποστηρίζουμε  αυτή τη σχέση με αναπτυξιακά έργα όπως τον εκσυγχρονισμό και βελτιωτικές παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης  ή  την κατασκευή νέων, σύγχρονων ανθεκτικών και ασφαλών για την υγεία δικτύων που διανέμουν πόσιμο νερό, στην πόλη αλλά και σε κάθε Οικισμό του Δήμου , την ενίσχυση και την επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου και τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων σε κάθε περιοχή του Δήμου ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το θαλάσσιο περιβάλλον.  
Είναι γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος των υφιστάμενων προβλημάτων αντιμετωπίζεται με το Πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη. Η ενδοχώρα όμως παραμένει ακάλυπτη σε βασικά θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες με τα αρμόδια Υπουργεία μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθήθηκαν από την ΕΔΕΥΑ με επιτυχία 
μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, και μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  με στόχο την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την εκτέλεση έργων, ειδικά στους Οικισμούς, χωρίς ανταποδοτικότητα, χωρίς δηλαδή να επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι των μικρών χωριών.  Μάλιστα, αξίζει να σας αναφέρω πως μετά την τελευταία νομοθετική αλλαγή,  η παρελθούσα  χρηματοδότηση  κάθε έργου που βάρυνε σε ποσοστό 35% την εκάστοτε ΔΕΥΑ και το υπόλοιπο 65% το κράτος, δίδεται πλέον τη δυνατότητα  της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησής του, από μια κεντρική χρηματοδοτική πηγή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει πια κανένα νομοθετικό κώλυμα για να γίνει συνολική παρέμβαση στο περιβάλλον.   
Ένα άλλο πρόβλημα που επείγει να λυθεί είναι  ο διαχωρισμός δημιουργία των δικτύων ύδρευσης από τα αρδευτικά δίκτυα . Είναι πραγματικά ακατανόητη η κωλυσιεργία ένταξης αντίστοιχων έργων σε χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Κυριολεκτικά αποδυναμώνεται κάθε επιχειρούμενη, εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και  προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στο επίπεδο της ορθολογικής  διαχείρισης του νερού, μεγάλο μέρος του οποίου, σήμερα, σπαταλιέται χωρίς αξιοποίηση. 
Σε αυτή την κατάσταση συνηγορεί  η κατάσταση των δικτύων ύδρευσης, ιδίως της ενδοχώρας αλλά και πολλών περιοχών του αστικού κέντρου  και οι συνακόλουθες  διαρροές υδάτων.   Δυστυχώς,  η χώρα μας κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στις διαρροές νερού, οι οποίες αγγίζουν το ασύλληπτο ποσοστό του 40-60% στα αστικά κέντρα. Αυτό σημαίνει ότι το νερό που τελικώς τιμολογείται είναι το μισό από αυτό που αρχικώς μπαίνει στις δεξαμενές ύδρευσης των πόλεων. 
Βραχυπρόθεσμα πάντως και μέχρι να γίνει το μεγάλο διυλιστήριο, το οποίο αποτελεί τη μόνη ασφαλή και  μόνιμη λύση, είναι επιτακτική η δημιουργία ενός  μικρού διυλιστηρίου,  το οποίο θα μας επιτρέψει ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα σε βάθος χρόνου, μέσα από την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο «μάτωσε» όλος ο Νομός  αφού στερήθηκε την ένταξή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Ένα έργο, το οποίο κάποιοι, εντελώς μικρόψυχα, εμπόδισαν το παρελθόν, επικαλούμενοι ανύπαρκτες αιτιάσεις και εξεγείροντας τους κατοίκους της περιοχής Αρκαδίου, μιας περιοχής που «δανείζεται» νερό για τις ανάγκες της.
Αν πάση περιπτώσει, παρά τις  ελλείψεις σε υποδομές για τη διαχείριση του νερού, καταφέρνουμε, μέσα από την ουσιαστική συνεργασία μας με τους ξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες και κάθε επαγγελματία εμπλεκόμενο στον Τουρισμό, του Νομού μας, να διαχειριστούμε ορθολογικά τα υδάτινα αποθέματα του Ρεθύμνου και να προωθήσουμε μορφές «περιβαλλοντικά συνετού τουρισμού», συμβατές δηλαδή με το περιβάλλον, όπως είναι ο συνεδριακός, ο πολιτιστικός ο αθλητικός, ο οικολογικός, ο θρησκευτικός και άλλες μορφές προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.  
Με ικανοποίηση μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας την παραδοχή πως αυτή η συνεργασία αποδίδει εξαιρετικούς καρπούς που αποτυπώνονται στα Green keys  που έχουν αποσπάσει ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης μας, πιστοποιήσεις δηλαδή για την τήρηση των κανόνων που διέπουν τις πρακτικές σεβασμού στο περιβάλλον , στις  γαλάζιες σημαίες   οι οποίες μεταξύ άλλων επιβεβαιώνουν την καθαρότητα των νερών και των παραλιών μας, στη βράβευση του Δήμου Ρεθύμνης από τον διεθνή τουριστικό κολοσσό TUI για τις περιβαλλοντικές του δράσεις, τη συμμετοχή του Δήμου μας στην πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού  “Save Water”  η οποία είναι ένα εγχείρημα εθελοντικό ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων και πολιτικών θέσεων που συναινούν στη δημοκρατική και ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αυτού φυσικού  πόρου. 
Επιπλέον, αξιοποιώντας την ιδιότητα μου ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ δηλαδή  της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης της Ελλάδας, διατηρούμε, ως Δήμος, συνεχή συνεργασία με τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας ώστε να ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και εμπειρία και συντονίζουμε τις δράσεις μας στην προστασία του νερού και του περιβάλλοντος.  

Σημαντικό κεφάλαιο στο σχεδιασμό μας για τον αειφόρο τουρισμό είναι η αξιοποίηση μιας πανίσχυρης παρακαταθήκης που διαθέτει το Ρέθυμνο: την Παράδοση και τον Πολιτισμό του.  
Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ο σεβασμός στην Παράδοση αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του Δήμου αλλά και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, το ΥΠΠΟ,  την Αντιπεριφέρεια,  την Αρχαιολογική Υπηρεσία,  το ΕΒΕ, το Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης   κ.α. με τις οποίες βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Θεωρούμε λοιπόν πως η προστασία και ανάδειξη των μνημείων όπως και η  λειτουργική ένταξη τους σε κάθε δράση πολιτισμού, είναι εμφανής στον επισκέπτη του Ρεθύμνου.

 Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, το Καρναβάλι και πλήθος άλλων πολιτιστικών δράσεων, συνθέτουν την πολιτιστική φυσιογνωμία του Ρεθύμνου, προσφέροντας στους συμμετέχοντες αλλά και στους επισκέπτες  μοναδικές ευκαιρίες γνωριμίας με το παρελθόν και το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης και των Οικισμών.  

Όλες αυτές οι δράσεις υπηρετούν, μεταξύ άλλων, και την επιδίωξη της  σύνδεσης του  Πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό.  Η φημισμένη κρητική διατροφή, με το παρθένο ελαιόλαδο,  το μέλι και όλα  τα προϊόντα της κρητικής γης, κερδίζουν σταθερά τις προτιμήσεις των επισκεπτών αφού πλέον, πλείστες ξενοδοχειακές  μονάδες και επιχειρήσεις εστίασης τα επιλέγουν και τα εντάσσουν στα μενού τους. 
Είναι αδιανόητο πραγματικά να παραμένουν απούλητα  και να φυλάσσονται σε ψυγεία, ντόπια τυριά και κρέατα και να εισάγουμε αμφίβολης ποιότητας και ταυτότητας αντίστοιχα προϊόντα από το εξωτερικό. Η επίκληση του υψηλού κόστους των ντόπιων προϊόντων που επικαλούνται επιχειρήσεις του τουριστικού, δεν είναι σοβαρό επιχείρημα.  Αξίζει να σας αναφέρω ότι σε έρευνα αγοράς που διεξήγαγε ο ΣΕΔΗΚ με  ερωτηματολόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών που έλαβαν μέρος σε αυτήν, δήλωσαν ότι θα επιδέχονταν μικρή επιβάρυνση στο κοστολόγιο διατροφής τους αν το μαγείρεμα των φαγητών που τους προσφέρονταν γίνονταν με κρητικό παρθένο ελαιόλαδο και ντόπια προϊόντα. Είμαι βέβαιος πως αν αξιοποιήσουμε όλοι μαζί, με σωστό τρόπο, την κρητική διατροφή,  από μόνη της, μπορεί ν’ αποτελέσει σοβαρό παράγοντα ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.   
Τελειώνοντας,  θα ήθελα να προσθέσω τη σημασία των Info points – κέντρων ενημέρωσης επισκεπτών που λειτουργούν σε κομβικά σημεία της πόλης από εθελοντές, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης των ξένων επισκεπτών όσο και σε συλλογή πρωτογενούς υλικού  μέσα από ερωτηματολόγια και  συνεντεύξεις, το οποίο επεξεργάζεται και αξιοποιεί το  Τμήμα Τουρισμού του Δήμου, στον εν γένει σχεδιασμό του.  

Και μια και μιλάμε για την ενημέρωση των επισκεπτών, θα ήθελα εξ αφορμής της αποψινής μας συνάντησης να σας παρουσιάσω ένα δυναμικό και χρηστικό εργαλείο προβολής του Ρεθύμνου και παρουσίασης των επιλογών που έχουν οι  επισκέπτες του. Πρόκειται για  το Ρέθυμνο guide, έναν εύχρηστο και καλοδουλεμένο ηλεκτρονικό οδηγό που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του Τμήματος Τουρισμού Βαγγέλης Αρχοντάκης σε συνεργασία με στελέχη του Τμήματος, τον οποίο πολύ σύντομα  θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε στους ρεθυμνιώτες κι επισκέπτες μας. 
Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, πληκτρολογώντας www.rethymno.guide, ακόμη και τώρα που δεν έχει ακόμη αποκτήσει την τελική της μορφή, η διαδικτυακή πύλη,  προσφέρει μια μοναδική περιήγηση στη Φύση τον Πολιτισμό, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, με ένα εξαιρετικό πλούσιο, υλικό στο οποίο έχει εύκολη πρόσβαση ο καθένας μας, από κάθε ηλεκτρονική συσκευή. Στις διαφάνειες βλέπετε μερικές από τις δυνατότητες αυτής της εφαρμογής, καθώς και τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει. 
 Σας προσκαλώ λοιπόν να την επισκεφθείτε, να τη γνωρίσετε και να την εντάξετε ως χρήσιμο εργαλείο προβολής του Ρεθύμνου συνολικά και του δικού σας φορέα ξεχωριστά. 

Άφησα σκοπίμως τελευταία, την αναφορά μου σε μια εθελοντική οργάνωση, η οποία εδώ και δεκαετίες τιμά το Ρέθυμνο με τη δράση που αναπτύσσει στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης του Τουρισμού στην πόλη μας. 
Πρόκειται για το Σύλλογο Προστασίας της θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων”  στον οποίο  αποδίδουμε απόψε μια οφειλόμενη τιμή.  Η αφοσίωση των εθελοντών του “Αρχέλων”, η επιμονή τους στην προστασία του απειλούμενου είδους  Careta Careta, η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επισκεπτών που έχουν επιτύχει, η δημιουργία ενός ευρέος, δημιουργικού και αποτελεσματικού δικτύου εθελοντών που ενισχύει τη δράση του Συλλόγου καθ’  όλη της διάρκεια της θερινής σεζόν αλλά και η συστηματική παρακολούθηση εκ μέρους τους, καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου όλων  των περιόδων ωοτοκίας και ανάπτυξης των μικρών χελωνών, όπως και τη διάσωση τραυματισμένων ενήλικων χελωνών,  είναι πραγματικά  υποδειγματική. Αξίζουν λοιπόν κάθε έπαινο και διάκριση όπως και την παράκληση να συνεχίσουν το ωραίο έργο τους στο Ρέθυμνο. 

Αφού σας ευχαριστήσω λοιπόν όλους για την προσοχή σας και σας ευχηθώ να είμαστε όλοι καλά και να μίξουμε ξανά του χρόνου με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, παρακαλώ την κα Αθανασία Νικολοπούλου που είναι υπεύθυνη  Κρήτης της εθελοντικής οργάνωσης για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα – Καρέτα,   να προσέλθει για να παραλάβει την τιμητική διάκριση που απονέμει στον «Αρχέλων» ο Δήμος Ρεθύμνου.  “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook