"Υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης του σκοτεινού αυτού σημείου με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο:Ας δοθεί στη δημοσιότητα το προφίλ της εταιρίας-μετόχου!"

Ένα σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη ήταν αρκετό για να ανοίξει πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του ίδιου και του Πολυτεχνείου.

Ο κ.Μπαλωμενάκης αναφορικά με το κτίριο της "Ρόζα Νέρα", άφησε αιχμές για την για τη νομιμότητα της σύμβασης που έχει υπογράψει το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για την αξιοποίηση του ακινήτου, με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Από την πλευρά του το Π.Κ προχώρησε σε ανακοίνωση που απαντά στον κ.Μπαλωμενάκη ότι η σύμβαση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι νόμιμη, ενώ από την άλλη, διαβεβαιώνει ότι μόνο οφέλη θα έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και η τοπική κοινωνία από τους όρους αξιοποίησης που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Εκ νέου ο κ.Μπαλωμενάκης δήλωσε ότι η πρυτανεία πρέπει να ακούσει την τοπική κοινωνία και να μην προχωρήσει στην παραχώρηση των κτιρίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση-σχόλιο

«Η επίκαιρη ερώτησή μου αποσκοπεί στην διαλεύκανση των σημείων που θίγονται σ’ αυτήν. Η κατάθεσή της, θα συμφωνήσει υποθέτω και η πλευρά της Πρυτανείας, συμπεριλαμβάνεται μέσα στα καθήκοντά μου και όχι σε κάποια «σκοτεινή συνωμοσία», όπως – ατυχώς - έσπευσε να την χαρακτηρίσει χθες .

Κρίνω πως όταν μια δημόσια διαφωνία περιορίζεται στην αντιπαράθεση επί νομικών κανόνων, δεν ευνοείται πάντοτε η κατανόηση της ουσίας των προβλήματος από την κοινή γνώμη. Ενώ αφήνονται περιθώρια για απόπειρες «να θολωθούν τα νερά».

Γιαυτό, όσον αφορά στο βασικό ισχυρισμό της Πρυτανείας ότι, δήθεν, επειδή ως εκμισθωτής υπογράφει το ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εταιρία αξιοποίησης Περιουσία Πολυτεχνείου Κρήτης» δεν επρόκειτο για διαγωνισμό με δημόσιο ενδιαφέρον, περιορίζομαι να παραπέμψω κάθε ενδιαφερόμενο στο Ν. 3310/05 άρθρο 8 πργφ δ, όπου ορίζεται σαφώς  ότι υποχρέωση πλήρους ονομαστικοποίησης των μετοχών τους, έχουν και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ιδρύονται από Ν.Π.Δ.Δ. και αποτελούν συνδεδεμένη με αυτά εταιρεία καθώς και οι συνδεδεμένες με τις εταιρείες αυτές, άλλες εταιρείες.

Όσον για την ουσία του θέματος, καιρός είναι νομίζω να αντιληφθεί η πλευρά της Πρυτανείας ότι δεν πρέπει να συνεχίζει να αγνοεί την τοπική κοινωνία.
Και με σωφροσύνη, με δημοκρατικό πνεύμα και ειλικρινή διάθεση, να συνεργαστεί με τις Αρχές τους φορείς και τις συλλογικότητες της Πόλης για μια άμεση λύση που και τα οικονομικά ενδιαφέροντα του Πολυτεχνείου να διασφαλίζει και την μοναδικότητα της ιστορικής αυτής περιοχής των Χανίων θα προστατεύει και θα αναδεικνύει».

Ο πόλεμος των ανακοινώσεων συνεχίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αυτή την φορά να θέτει το ερώτημα "Αφού δεν κρύβεται τίποτα το επιλήψιμο στη μετοχική σύνθεση της Belvedere, τότε γιατί δεν δίδεται στη δημοσιότητα σε ποιόν (ποια/ποιούς) ανήκει η εταιρία Cydon που εδρεύει στην Κύπρο και αποτελεί τον μοναδικό μέτοχό της;"

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Μετά την εσπευσμένη και μακροσκελή χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της απερχόμενης Πρυτανείας, η κοινή γνώμη των Χανίων μένει με την εξής απλή απορία:

Αφού δεν κρύβεται τίποτα το επιλήψιμο στη μετοχική σύνθεση της Belvedere, τότε γιατί δεν δίδεται στη δημοσιότητα σε ποιόν (ποια/ποιούς) ανήκει η εταιρία Cydon που εδρεύει στην Κύπρο και αποτελεί τον μοναδικό μέτοχό της;

Υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης του σκοτεινού αυτού σημείου με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο:

Ας δοθεί στη δημοσιότητα το προφίλ της εταιρίας-μετόχου!

Όσο αυτό δεν συμβαίνει, αφήνεται έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και ότι σ’ αυτήν συμμετέχουν πρόσωπο ή πρόσωπα  που θα είχαν ειδικούς λόγους να μην γίνει γνωστή  η συμμετοχή τους σ’ αυτήν την εταιρία.

Περίπτωση επίκλησης προσωπικών απορρήτων και προστασίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν συντρέχει, σ’ αυτό πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι.

Το δημόσιο συμφέρον σε κάθε περίπτωση και τώρα πρέπει να είναι υπεράνω όλων αυτών .