Μια μακάβρια εικόνα με τα αποτελέσματα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που έπληξε τον Σαρωνικό, μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», καταγράφει η έκθεση της επιτροπής προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.

«Η υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος φάνηκε να ανακάμπτει στο Σαρωνικό τις τελευταίες δεκαετίες γεγονός που πλέον αναιρείται δεδομένου ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία μόνο το 10% του πετρελαίου που διαφεύγει από ένα ναυάγιο μπορεί να περισυλλεγεί στη θάλασσα, οι διαδικασίες της απορρύπανσης και της αποκατάστασης του οικοσυστήματος γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση και προσθέτει:

« οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και των Δήμων του παράκτιου μετώπου καθώς και οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών πλήττονται σοβαρά. Αλιείς, ιχθυοκαλλιέργειες και τουρισμός είναι βασικοί κλάδοι που καταμετρούν ήδη τις επιπτώσεις από τη καταστροφή του ευαίσθητου θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος. Η ακτή της Γλυφάδας που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία ως ακτή κολύμβησης που διακρίνεται από καθαρά νερά σωστή οργάνωση και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, έχει πληγεί σημαντικά».

Ακόμα γίνεται λόγος για ευθύνες που υπάρχουν για τις ζημιές που υπέστησαν τα ύδατα αλλά ενδεχομένως και η βιοποικιλότητα. Αναφέρονται δε και οι μηνύσεις που έχουν καταθέσει από τους παράκτιους δήμους με σκοπό την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής.

Η απουσία κάθε αναφοράς σε πολιτικές ευθύνες προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν μονομερή την έκθεση. Σύμφωνα με τα κόμματα υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τη διαχείριση της κατάστασης έτσι όπως αυτή είχε καταγραφεί. Έτσι ζήτησαν την απόσυρσή της προκειμένου να συνταχθεί νέα όπου θα αποτυπώνεται όλες οι θέσεις.

Πάντως η πρόεδρος της επιτροπής, Κατερίνα Ιγγλέζη, είπε στο Newpost πως τα κόμματα παρά την σχετική ενημέρωση, δεν ενδιαφέρθηκαν παρά το ότι τους ζητήθηκε να καταθέσουν τις θέσεις τους αναφορικά με το συμβάν του Σαρωνικού και ως εκ τούτου αναγκάστηκε να αναλάβει τη πρωτοβουλία της κατάρτισής της.  

Από τη πλευρά της ΝΔ ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε στο Newpost πως η έκθεση είναι μια πρόχειρη προσπάθεια κουκουλώματος της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής που έχει γνωρίσει η χώρα, και πως απουσιάζουν από αυτή οι πολιτικές ευθύνες και αίτια που οδήγησαν στη μόλυνση του Σαρωνικού. Απαντώντας στις αιτιάσεις της κ. Ιγγλέζη σημείωσε πως τα κόμματα έλαβαν email το απόγευμα της Τετάρτης και δεν ήταν δυνατό να προλάβουν να καταθέσουν συγκεκριμένες θέσεις.

 

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook