«Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να προβεί στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος της χώρας, και να θεσπίσει ένα απλό, σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού, αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, δίνοντας στην δημοσιότητα τις βασικές θέσεις του ΕΒΕΑ στο πλαίσιο του διαλόγου για την τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, ότι:

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλους πειραματισμούς, και η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη με την προηγούμενη. Και κυρίως, δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια αποτυχημένη συνταγή αύξησης των φόρων που αποδείχθηκε καταστροφική.

Καθήκον του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης δεν είναι να διαπιστώσουν απλά τις δραματικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει οι επιλογές τους, αλλά να αναζητούν τα πραγματικά αίτια των εξελίξεων αυτών που δεν είναι άλλα από τις διαδοχικές φορολογικές αφαιμάξεις και την οριζόντια λιτότητα. Καθήκον τους είναι να αποδοκιμάσουν έμπρακτα την αποδεδειγμένη πλέον λανθασμένη «θεραπευτική αγωγή» και να υιοθετήσουν έγκαιρα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι η αισθητή μείωση των υπέρογκων, σήμερα, φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την άνοδο της ζήτησης, της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, θέτοντας ως προϋπόθεση κάθε αλλαγής στο φορολογικό μας σύστημα τη διατήρηση των σημερινών δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των διαδοχικών μνημονίων, που όλα έχουν σχεδιαστεί με βάση μία καθαρά φοροεισπρακτική λογική, περιόρισε αισθητά, την έκταση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αφού κάθε αλλαγή θα πρέπει να συνοδεύεται, υποχρεωτικά, από μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος ( η μείωση π.χ. ενός φόρου θα πρέπει να συνοδεύεται με ανάλογες αυξήσεις άλλων φόρων). Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι σύντομα θα βρεθούμε στην ανάγκη μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, αφού οι αναγκαίες ανατροπές απαιτούν αποκήρυξη της μνημονιακής λογικής.

Το ΕΒΕΑ πιστεύει ότι η χώρα, μόνο με την ανάπτυξη θα βγει από την κρίση και ανάπτυξη, με τη σημερινή υπερφορολόγηση των πάντων, δεν είναι εφικτή.

Παράλληλα, το ΕΒΕΑ είναι πεπεισμένο ότι η δραστική μείωση των φορολογικών, άμεσων και έμμεσων, συντελεστών, θα οδηγήσει, μέσω της ανάπτυξης, που θα προκαλέσει, σε αύξηση και όχι σε μείωση, των συνολικών φορολογικών εσόδων, σε αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και σε περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, με συνέπεια τελικά και τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook