Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα δύο ανέκδοτες φωτογραφίες που δείχνουν την ακριβή στιγμής της έκρηξης του “Πανορμίτης” που μετέτρεψε τη Σούδα σε Χιροσίμα

Δύο ανέκδοτες φωτογραφίες ντοκουμέντο που παρέμεναν στο “σκοτάδι” εδώ και 38 χρόνια και αποτυπώνουν τη μοιραία στιγμή που έγινε έκρηξη στο μότορσιπ Πανορμίτης, “στιγμάτισαν” την φετινή εκδηλωση μνήμης για το φοβερό δυστύχημα στο λιμάνι της Σούδας, την 1η Οκτωβρίου του 1979.

Στις φωτογραφίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, φαίνεται το μέγεθος της έκρηξης που μετέτρεψε τη Σούδα σε Χιροσίμα.

Ένα τεράστιο μανιτάρι, όμοιο με αυτό που έχουμε δει σε εικόνες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, απλώθηκε στον ουρανό πάνω από το λιμάνι της Σούδας ενώ το ωστικό κύμα έκανε την περιοχή σε δεκάδες χιλιόμετρα να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. 

Το κλικ αυτών των δύο πραγματικά ιστορικών φωτογραφιών, έγινε από το Ακρωτήρι στα Χανιά, και ο κάτοχός τους, σήκωσε τη φωτογραφική μηχανή, λίγο πριν την έκρηξη, θέλοντας να απαθανατίσει το πλοίο που ήταν στο λιμάνι. Δεν είχε ιδέα όμως για το τι θα ακολουθούσε και ότι εκείνη η στιγμή έμελλε να γραφτεί στην ιστορία.

Δευτερόλεπτα μετά, το πλοίο εκρήγνυται προκαλώντας το τεράστιο μανιτάρι καπνού, συντριμμιών και αερίου που ισοπέδωσαν τη Σούδα ενώ σαν από θαύμα τα θύματα ήταν ελάχιστα σε σχέση με την ένταση της έκρηξης. Ένας νεκρός, πάνω από 130 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές ειναι ο απολογσμός της μεγαλύτερης, εν καιρώ ειρήνης, έκρηξης πλοίου πλησίον κατοικημένης περιοχής. 

Οι κάτοικοι μέχρι και σήμερα αποδίδουν το μικρό μέγεθος της καταστροφής, δυσανάλογου της έκρηξης, στον Άγιο Νικόλαο ενώ μέχρι και σήμερα, συγκινημένοι αφηγούνται τα όσα έζησαν.

Τα φωτογραφικά αυτά ντοκουμέντα καθώς και μαρτυρίες επιζώντων παρουσιάστηκαν σήμερα στην εκδήλωση για τα 38 χρόνια από το τρομακτικό γεγονός, που πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου στη Σούδα, από την Δημοτική Ενότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Σύλλογο καταστηματαρχών και την εκκλησία της Σούδας.

Μαρτυρίες επιζώντων

“Μαρμάρωσα” – Έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου

Μέχρι και σήμερα κάτοικοι και εργαζόμενοι του πλοίου θυμούνται συγκινημένοι τις στιγμές που ακολούθησαν από το σημείο μηδέν της έκρηξης.

Ο Γιάννης Φωκάς, κάτοικος Σούδας θυμάται ότι όταν έγινε η έκρηξη βρισκόνταν σε ελάχιστη απόσταση από το πλοίο και σώθηκε σαν από θαύμα.

“Είμαι από τους λίγους ανθρώπους που έχουν δει αυτήν την έκρηξη που θα δείτε σήμερα σε φωτογραφίες. Έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου και εκσφενδονίστηκα από τη μέση της πλατείας που ήμουν… Ο πόνος στην πλάτη με οδήγησε να μπω σε ένα σπίτι, και η δροσιά του τοίχου με γλίτωσε από το κάψιμο που ένιωθα. Κοιτώντας κάτω προς την πλατεία, μαρμάρωσα.. Από την κορυφή έπεφταν φλόγες και κόκκινα πυρακτωμένα αντικείμενα. Όλο το καράβι εξαυλώθηκε

 
“Ο Άγιος Νικόλαος μας προστάτευσε – Η μητέρα μου ήρθε ξυπόλυτη από τα Χανιά όταν έμαθε ότι τραυματίστηκα
 
Ο Πέτρος Ανδρουλάκης, εργαζόμενος στο Ναύσταθμο, 30 χρονών τότε περιγράφει πώς μια σύμπτωση, που την αποδίδει σε θαύμα του Αγ. Νικολάου απέτρεψε μια μεγαλύτερη τραγωδία
 
“Κάθε χρόνο, την 1η Οκτωβρίου, γίνονταν αγιασμός στην πλατεία της Σούδας και μαζεύονταν 500-600 άτομα. Εκείνη την ημέρα, κάτι έτυχε στον ιερέα και ο αγιασμός δεν έγινε. Ο Άγιος το έκανε.  Εγώ εργαζόμουν στο Ναύσταθμο και βρισκόμουν στο συνεργείο όπου ένα μέταλλο έπεσε στο κεφάλι μου… Όταν η μητέρα μου έμαθε πως τραυματίστηκα, ήρθε  ξυπόλυτη από τα Χανιά στη Σούδα” θυμάται συγκινημένος
 

 

“Η Σούδα στάθηκε τυχερή – Είμαστε τυχεροί που γλυτώσαμε – Ζητάμε μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας κ. Κώστας Φωκάς, επισημαίνει ότι η Σούδα “στάθηκε τυχερή” και σήμερα δεν θρηνουμε περισσότερα θύματα καθώς από τις δύο φωτογραφίες που σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά το μέγεθος της έκρηξης. Ο κ. Φωκάς ζητά την προστασία της Πολιτείας,  εκ μέρους των Σουδιανών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται κανόνες ασφαλείας στο λιμάνι και να γίνονται έλεγχοι στα φορτία που φτάνουν στο λιμάνι της Σουδας.

Ακούγαμε τις εκρήξεις, τα συντρίμμια έπεφταν σαν βροχή

Ο Βαγγέλης Δασκαλάκης, εργαζόμενος στο Ναύσταθμο τότε, τραυματίστηκε από το ωστικό κύμα και τα συντρίμμια που εκτοξεύονταν και τονίζει, ότι εδώ και 38 χρόνια η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει ώστε να δοθεί κάποια αποζημίωση στους τραυματίες. Ο ίδιος κρατά ως ενθύμιο και απόδειξη της παρουσίας του στο φοβερό δυστύχημα, δημοσίευμα της εφημερίδας τα “Νεα”, καθώς και τιμητικός έπαινος για την προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο ίδιος όμως ζητά την έμπρακτη συμπαράσταση της Πολιτείας και την αποζημίωση με τη μορφή του συμψηφισμού χρεών προς το δημόσιο.

 

“Ακούγαμε τις εκρήξεις και τα συντρίμμια έπεφταν σαν βροχή” θυμάται συγκινημένος

Στην φετινή επετειακή εκδηλωση, πραγματοποίησαν ομιλίες για το γεγονός η κ. Μαρία Μαράκη, Δ/ντρια Λυκείου Σούδας και ο Κώστας Φωκάς, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σούδας, και το παρών έδωσαν κάτοικοι και φορείς ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο λιμάνι της Σούδας όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook