Μια πρακτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο έδωσε την ιδέα σε γονείς στα Χανιά να προτείνουν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει εδώ

Την ομαδική ασφάλιση όλων των μαθητών του δήμου Χανίων, πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήτοι συνολικά 17.500 παιδιών εισηγήθηκε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων με τη δημοτική αρχή να εξετάζει με θετικό τρόπο την πρόταση αυτή και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Η ιδέα της Ένωσης, προέκυψε από την ανταλλαγή εμπειριών με αδελφοποιημένα σχολεία της Κύπρου, όπου εκεί, αυτή η πρακτική προστασίας των μαθητών εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία.

Η λογική της πρότασης βασίζεται στο μεγάλο αριθμό των μαθητών που οδηγεί σε μικρό κόστος ασφάλισης ανά μαθητή, σε μια εποχή που λόγω οικονομικής κρίσης υπάρχουν ανασφάλιστα παιδιά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων κ. Κώστας Μπροκαλάκης εξηγεί τι περιλαμβάνει η πρόταση που έχει κατατεθεί στο δήμο, τα πρώτα στάδια της διαδικασίας για την υλοποίησή της, τη διεθνή εμπειρία σε σχέση με την ομαδική ασφάλιση αλλά και το κόστος που θα επωμιστεί ο δήμος ανά έτος.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

“Η πρόταση που έχουμε κάνει σαν Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Χανίων, είναι να ασφαλιστούν όλα τα παιδιά των σχολείων του δήμου Χανίων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), περίπου 17,5000 παιδιά, κατά τις σχολικές ώρες, εννοώντας κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας, των διαλειμμάτων  καθώς και το χρόνο μετάβασης και επιστροφής από το σχολείο. Μια ώρα πριν και μια ώρα μετά το σχολείο, περίπου από τις 7 μέχρι τις 5 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε εκδρομές, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες που γίνονται από το κάθε σχολείο. 

Το κόστος της ασφάλισης, σύμφωνα με δική μας έρευνα αγοράς που έχουμε κάνει με τις ασφαλιστικές εταιρείες των Χανίων, εξαρτάται από το ύψος των αποζημιώσεων που θα δίνονται ανά κατηγορία. Το ενδηκτικό  ετήσιο κόστος κυμαίνεται από 1,1 ως 2,5 ευρώ ανά μαθητή. 

Σε περίπτωση ατυχήματος ενός παιδιού, μέσα στο σχολείο ή εκτός κατά τις ώρες προσέλευσης, εκδρομών και εκδηλώσεων, υπάρχει κάλυψη για τους γονείς και η δυνατότητα να επιλέξουν είτε το νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική ή ιδιώτη γιατρό για την νοσηλεία του και η ασφάλεια καλύπτει μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, που περιλαμβάνει νοσηλεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο γονιός έχει μέχρι ένα στάνταρ ποσό ανά συμβάν και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται η νοσηλεία και η φαρμακευτική περίθαλψη. Πρακτικά υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για τον γονιό για το που θα πάει το παιδί του. Στην Κύπρο λειτουργεί θετικά όλα αυτά τα χρόνια.

Υπάρχουν παιδιά στα Χανιά που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι ασφαλισμένα”

Πώς προέκυψε η ιδέα

Η πρωτοβουλία προέκυψε από την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του δήμου Χανίων με την αντίστοιχη Ένωση Γονέων της Κύπρου και τα αδελφοποιημένα σχολεία της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή έχουν αδελφοποιηθεί αρκετά σχολεία των Χανίων με αυτά της Κύπρου, όπου εκεί είναι μια πρακτική χρόνων, η πρακτική δηλαδή της προστασίας των μαθητών.Την έχουν υλοποιήσει πάρα πολλά χρόνια και μας φάνηκε και εμάς μια πολύ καλή ιδέα, να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε για τους μαθητές των Χανίων. Μάλιστα στην Κύπρο η ασφάλιση είναι σε 24ωρη βάση.

Η λογική είναι ότι σταθμίζοντας την δύσκολη οικονομική συγκυρία, γενικότερα για την κοινωνία και τους γονείς, είναι μια σωστή πρακτική γιατί με μια ομαδική ασφάλιση αυτού του μεγέθους, μπορεί να επιτευχθεί μια πολύ καλή τιμή ασφάλισης ανά μαθητή. Είναι μια ομαδική ασφάλιση μεγάλου μεγέθους που ουσιαστικά ρίχνει και το επιμέρους κόστος ανά μαθητή.

Το κόστος για το δήμο;

Από όσα αναφέρει ο κ. Μπροκαλάκης προκύπτει, ότι το  κόστος για το δήμο αποτελείται από το ετήσιο κόστος ανά μαθητή επί του συνόλου των μαθητών, και κυμαίνεται από 19.000 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τις 40.000 (δηλαδή, αν επιλεγεί το χαμηλότερο ετήσιο κόστος ανα μαθητή το κόστος για το δήμο θα ξεκινάει από 19000 και φτάνειι ως 40.000 αν επιλεγεί το υψηλότερο ετήσιο κόστος ανά μαθητή).

Ο Δήμος είναι από τους μεγαλύτερους δήμους στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή και έχει από τους μεγαλύτερους αριθμούς μαθητών στην Ελλάδα, για αυτό μπορεί να επιτύχει τέτοιες “οικονομίες κλίμακας” που “ρίχνουν” το ετήσιο κόστος ανά μαθητή σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Από πού θα αντλήσει  τα χρήματα ο δήμος

Το κόστος θα καλυφθεί από ιδιους πόρους του δήμου, από τις δύο σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλη χρηματοδότηση ή επιδότηση. 

Η διαδικασία 

Κάθε σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου από κοινού πιθανόν ή και χώρια θα ζητήσουν προσφορές από τις ασφαλιστικές εταιρείες, για τον συνολικό αριθμό των μαθητών, θα πάρουν τις προσφορές και μετά, αξιολογώντας το κόστος και τι περιλαμβάνεται στο κόστος αυτό, θα επιλέξουν με ποια ασφαλιστική εταιρεία θα κάνουν την σύμβαση. Μπορεί να γίνει από κοινού ή ξεχωριστά ανα σχολική επιτροπή.

Θετική η δημοτική αρχή στην πρόταση της Ένωσης 

Στο Δήμο έχει γίνει μια καταρχήν συζήτηση και η δημοτική αρχή εξετάζει θετικά την πρόταση αυτή και προτίθεται να δει και να εξετάσει τις διαδικασίες και το κόστος που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης της Ένωσης Γονέων. 

Το πιθανότερο είναι ότι οι σχολικές επιτροπές θα αναλάβουν να το «τρέξουν» σαν διαδικασία και σαν κόστος, είτε από κοινού είτε χώρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook