Μετά από μια μαραθώνια 9ωρη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από εντάσεις, το Κεντρικό Αρχαιολογικό  Συμβούλιο (ΚΑΣ), έστω και εν μέσω διαφωνιών, έλυσε με μια απόφαση (15 υπέρ και 1 κατά) τον «γόρδιο δεσμό» για τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Ελληνικού.

Ενδεικτικό των συζητήσεων που έγιναν μέσα στο υπουργείο Πολιτισμού είναι πως το ένα μέλος του ΚΑΣ, που καταψήφισε την κήρυξη περίπου 300 στρεμμάτων ως «χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» , είχε υποστηρίξει να χαρακτηριστεί «προστατευόμενη περιοχή»  το 1/3 του παλιού αεροδρομίου. Υπενθυμίζεται πως  ο συνολικός χώρος υπολογίζεται στα  6.200 στρέμματα.

Η αντίδραση του Μαξίμου

Άμεση ήταν η τοποθέτηση κυβερνητικών πηγών που εξέφραζαν τη ικανοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου για την εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ. Επεσήμαναν πως «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ».

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του ΚΑΣ

Το ζητούμενο  είναι πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα συνολικά η «Ελληνικό Α.Ε.» στην οριοθέτηση που έλαβε χώρα, αν και αυτό που σημειώνεται είναι πως στα  στρέμματα που κηρύχθηκαν προστατευόμενα ως αρχαιολογικός χώρος δεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την ακριβή έκταση που «επηρεάζεται» από την απόφαση του ΚΑΣ. Το γεγονός πως η οριοθέτηση μπορεί να συμπίπτει με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που περιλαμβάνει ανέγερση κατοικιών ή εμπορικού κέντρου είναι  δεδομένο πως θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Ο λόφος Χασάνι, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr,  απασχόλησε μεγάλο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης, όπου και καταγράφηκαν  οι μεγαλύτερες εντάσεις.  Υπήρξαν μέλη του ΚΑΣ που εξέφρασαν ενστάσεις ως προς την ένταξη του στους αρχαιολογικούς χώρους με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού  Μαρία  Βλαζάκη να αντιδρά και να υποστηρίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να αφαιρεθεί, καθώς αναμένεται  να αναδείξει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. 
Άλλο μέλος του ΚΑΣ αναγνώρισε πως αν προχωρήσουν στην ένταξη του συγκεκριμένου λόφου δεν αποκλείεται να προκληθούν προβλήματα στην επένδυση, ως προς τη δόμηση στις όμορες περιοχές. Φέρεται να  έπεσε στο τραπέζι να κληθούν στην αίθουσα οι εκπρόσωποι των  επενδυτών  του Ελληνικού προκειμένου να ερωτηθούν για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια απόφαση. Τελικά η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε και η διαδικασία συνεχίστηκε.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις αρχές της συνεδρίασης η κα. Βλαζάκη ανέγνωσε στα μέλη του Συμβουλίου επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την οποία τα δυο ξεχωριστά θέματα της ημερήσιας διάταξης (επένδυση στο Ελληνικό, κήρυξη αρχαιολογικών χώρων) είναι αλληλένδετα και πρέπει να εξεταστούν μαζί. Τα μέλη του ΚΑΣ διαφώνησαν με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας πως είναι δυο ξεχωριστά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν ξεχωριστά για να μην προκληθεί σύγχυση.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της χωροθέτησης και οριοθέτησης των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μπήκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης τα μέλη της Εταιρίας. Δικηγόροι και μηχανικοί που εκπροσωπούσαν τον επενδυτή φέρεται να χαρακτήρισαν το έργο που ετοιμάζεται να κατασκευαστεί  πολύ σημαντικό  τονίζοντας το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων στην προφύλαξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.  Από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση  σέβεται αυτό το δικαίωμα και αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ευημερία του ελληνικού λαού, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας, τα μέλη της Εταιρίας υπογράμμισαν προς  το ΚΑΣ, ότι «είναι ιστορική ευθύνη να την εγκρίνετε».

Διαφωνία φέρεται να υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr σχετικά και με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί. Από την πλευρά του επενδυτή τονίστηκε πως η σύμβαση σε συνδυασμό με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου είναι σε θέση να καλύψουν την προστασία των αρχαίων κειμηλίων που πιθανόν να υπάρχουν στο Ελληνικό. Αντίθετη εμφανίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κα. Βλαζάκη διευκρινίζοντας  πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυτό το πεδίο, αλλά μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι.

Στην υπόλοιπη περιοχή του αεροδρομίου, που δεν συμπεριέλαβε το ΚΑΣ στους αρχαιολογικούς χώρους,  θα εφαρμοστεί το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού με την Εταιρία. Προβλέπει ακριβώς  τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αν προκύψουν κατά τη διάρκεια των εργασιών ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook