Ενδέχεται ο “εγκέφαλος” να είναι μεταξύ των συλληφθέντων – Άτομα του κοινού ποινικού δικαίου οι κατηγορούμενοι – Δεν έχουν βρεθεί προς τα παρόν τα υπόλοιπα κρησφύγετα – Πολύ καιρό πριν γνωστό στις αστυνομικές αρχές το τελευταίο κρησφύγετο ομηρίας – 

Λεπτομέρειες για τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στην απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη από τους απαγωγείς του, έπειτα από 6 μήνες ομηρίας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Απαντήσεις γύρω από την υπόθεση δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, στα Χανιά, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του αργηχού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Βασικά σημεία της συνέντευξης

  • Δεν αποκλείεται κάποιος από τους 8 συλληφθέντες να είναι ο εγκέφαλος, ωστόσο η υπόθεση η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την οποία ενδεχομένως να προκύψουν και άλλοι κατηγορούμενοι. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

  • Ήταν μια η εγκληματική οργάνωση η οποία στην πορεία εμπλουτίστηκε και με νέα μέλη, ενώ σε κάποια άλλα μέλη διαφοροποιήθηκε ο ρόλος τους. 

  • Το προφίλ το δραστών δείχνει ότι είναι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμό, ληστεία, βιασμό, σωματεμπορία. Θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας μια τέτοια απαγωγή.

  • Δεν ήταν από πολλά μέρη της Κρήτης οι συλληφθέντες. Αν δούμε την καταγωγή των εμπλεκομένων στην απαγωγή θα δούμε ότι ανήκουν σε μια γεωγραφική ακτίνα 10χλμ ο ένας από τον άλλο, εκτός από ένα άτομο και τον φύλακα που είναι εκτός Κρήτης.

  • Τα υπόλοιπα 5 κρησφύγετα στα οποία είχε κρατηθεί ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Κατά την περίοδο κράτησης του θύματος έγιναν πάρα πολλές επιχειρήσεις σε περιοχές. Άλλες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας άλλες δεν βγήκαν. Μια από αυτές ήταν και στην περιοχή των Σφακίων. 

  • Το τελευταίο κρησφύγετο στο οποίο κρατείτο όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης οι αστυνομικές αρχές το είχαν εντοπίσει αρκετό καιρό πριν κάνουν την τελική έφοδο, μέχρι να σιγουρευτούν 100% ότι ο απαχθείς είναι μέσα και να μελετήσουν όλες τις συνθήκες που θα επέτρεπαν την επέμβαση ώστε να είναι πλήρως επιτυχής.

  • Δεν εμπλέκεται κανένα πολιτικό πρόσωπο και δεν υπάρχει καμία σκιά σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα. 

  • Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σύνδεσης ή σχέσης της υπόθεσης με την υπόθεση απαγωγής Παναγόπουλου.

  • Υπάρχει εμπλοκή ατόμου που συμμετείχε στο κίνημα για τους πλειστηριασμούς.

  • Ισχύει ότι έγιναν ταξίδια από τους κατηγορουμένους που πήγαιναν στην Αθήνα και έστελναν τα μηνύματα. Δεν έχει προκύψει ότι υπήρξαν προστριβές μεταξύ των κατηγορουμένων

  • Η 16χρονη κατευθύνθηκε από τον πατέρα της να κάνει κάποιες ενέργειες τις οποίες το κορίτσι δεν γνώριζε ότι πρόκειται για απαγωγή. Η εμπλοκή της 16χρονης προσδιορίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και ως προς την αποστολή μηνυμάτων ή επιστολών. Διαφαίνεται να έχει γνώση ως προς τη διαδικασία με την οποία το έκανε αλλά περαιτέρω γνώση του κυρίου αδικήματος δεν έχει προκύψει στο πλαίσιο της προανάκρισης. Γνώριζε δηλαδή τη διαδικασία, ότι έπρεπε να ταχυδρομεί προσεκτικά μια επιστολή χωρίς να αφήνει η ίδια τα ίχνη της.

  • Η υπόθεση της απαγωγής πέρασε από πολλά κύματα για την ομάδα η οποία τη διερευνούσε. Υπήρχαν στιγμές που και απελπιστήκαμε και θεωρήσαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά τις περισσότερες φορές υπήρχαν στοιχεία που μας έδειχναν τον δρόμο ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε στις 2 Οκτωβρίου. 

  • Απαίτηση των δραστών, για να ελευθερώσουν τον επιχειρηματία, ήταν να τους δοθεί από την οικογένειά του, το χρηματικό ποσό των 100.000.000 ευρώ.

Η έφοδος στο κρησφύγετο και οι συλλήψεις

  • Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8 συλλήψεις ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση και άλλων εμπλεκομένων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ελευθέρωσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς ηλικίας 43 και 40 ετών, οι οποίοι επιτηρούσαν το 53χρονο. Άμεσα εντοπίσαμε και συλλάβαμε ακόμη έξι άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, ηλικίας 44, 22, 46, 60, 45 ετών καθως και μία 17χρονη.

  • Όλο το χρονικό διάστημα της κράτησής του πραγματοποιήθηκαν 31 δραστικές επικοινωνίες σχεδόν στο σύνολο τους με μηνύματα γραπτού κειμένου ( SMS ), 5 χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντα αλλά και ηλεκτρονικά δακτυλογραφημένες επιστολές από τους δράστες, καθώς και 3 βιντεοσκοπημένα μηνύματα του παθόντα. 

  • Πριν αλλά και μετά τις επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια συγκεκριμένο μέλος της ομάδας έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον επισκεπτόταν συζητώντας για τις επικοινωνίες καθώς και τη δυνατότητα ανεύρεσης χρημάτων από την οικογένειά του. Επίσης του υπαγόρευαν τη σύνταξη των χειρόγραφων επιστολών, προς την οικογένεια τις οποίες υπέγραφε με βιολογικό του υλικό.

  • Ο απαχθείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της κράτησης του παρέμενε δεσμευμένος με αλυσίδα η οποία κατέληγε είτε στο χέρι του είτε στο πόδι του. Συνολικά οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν πέντε διαφορετικούς χώρους (κρησφύγετα), τα οποία διέθεταν περιορισμένο χώρο με καλυμμένα παράθυρα, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την αστυνομία.

  • Σήμερα, από την ειδικότερη επισκόπηση του προανακριτικού υλικού, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι εμπλεκόμενοι στην απαγωγή συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου 2017, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης του απαχθέντα, στην οργάνωση εντάχθηκαν και νέα μέλη, με ανακατανομή ρόλων και αποκλειστικό σκοπό την αρπαγή του παθόντα, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που οδήγησαν στη σύλληψη των δραστών

  • Από την έρευνα, προέκυψε ότι κατά την ακινητοποίηση του επιχειρηματία, οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ενώ κατά το χρόνο κράτησής του, οι δράστες ήταν στον ίδιο χώρο με τον επιχειρηματία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έφεραν όλοι την ίδια ενδυμασία και μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώρισή τους.

  • Συγκροτήθηκε ειδική προανακριτική ομάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου και Χανίων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

  • Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και τη γενικότερη προετοιμασία και τον σχεδιασμό τους, που περιελάμβανε την εξασφάλιση χώρων φύλαξης του απαχθέντα, αλλά και την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος (τροφοδοσία, κάλυψη βιοτικών αναγκών κ.λ.π.). Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να προχωρήσουμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης και στην σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων, που μας οδήγησε βαθμιαία στον προσδιορισμό των ατόμων που είχαν αναλάβει τη φύλαξη και επιτήρηση του παθόντα.

  • Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.

 

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: “Η αστυνομική επιχείρηση απελευθέρωσης του Λεμπιδάκη θα πρέπει να γίνει μάθημα στα βιβλία της αστυνομίας”

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις, αναφέρθηκε σε ένα μήνυμα που έλαβε σχετικά με τηη υπόθεση από έναν πρέσβη ο οποίος είπε ότι πρόκειται για την τέλεια επιχείρηση. Θα έπρεπε να είναι μάθημα στα βιβλία και να διδάσκεται στους αστυνομικούς.

“Το πρωί της Δευτέρας η Ελληνική Αστυνομία σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, μία επιτυχία ίσως χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Καταγράφεται ως η πρώτη και η μεγαλύτερη επιχείρηση με τριπλό, τετραπλό στόχο και επιτυχία. Δηλαδή, απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν αναίμακτη, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι κυριότεροι ή το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγέων και ήταν -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του μηνύματος ενός Πρέσβη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που μου έστειλε πριν από λίγο- μάθημα για τα βιβλία και μάθημα για να διδαχθεί στους αστυνομικούς και στους υπόλοιπους που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας.”

Τον βασικό επιχειρησιακό ρόλο στην μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που είχε σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, είχαν οι υπηρεσίες της Κρήτης, με την υποστήριξη και άλλων υπηρεσίων, αποδεικνύοντας, το πόσο αποτελεσματικοί είναι, το υπόβαθρό τους και το πόσο μπορούν να φέρουν σε πέρας μια απαιτητική επιχείρηση.

Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι καθ’όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες μυστικότητας και σωστής εκτέλεσης που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση μια τέλειας επιχείρησης, που όπως τόνισε θα αποτελέσει “μάθημα” και για το μέλλον, σε όσους σχεδιάζουν ανάλογες πράξεις.

Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνεχάρη την ηγεσία της ΕΛΑΣ στην Κρήτη αλλά και τους αστυνομικούς που όπως επεσήμανε “σήκωσαν” το βάρος της επιχείρησης.

“Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της Κρήτης, τον κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, τον κύριο Ταξίαρχο – τον Διοικητή του Ηρακλείου, τους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν και το κύριο βάρος της εκτέλεσης της επιχείρησης με τόσο προσεχτικό τρόπο.

Είμαστε όλοι περήφανοι, όλος ο ελληνικός λαός, όλη η κοινωνία είναι υπερήφανη και βλέπει ότι η Ελληνική Αστυνομία απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη, που μπορούν να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά σε ιδιαίτερα σοβαρές επιχειρήσεις.”

Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:

«…Σήμερα, στην Κρήτη, η Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύει κατά τρόπο απολύτως σαφή και πειστικό την ισχυρή δυναμική και την αποτελεσματικότητά της στο πλαίσιο εκπλήρωσης της επιχειρησιακής της αποστολής.

Αυτή, ακριβώς, η τελευταία διαπίστωση αποτελεί την αιτία της παρουσίας της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σήμερα, εδώ.

Είμαστε εδώ –επιτρέψτε μου τη διευκρίνιση- όχι για να αποσπάσουμε τα εύσημα από την επιτυχή κατάληξη της αστυνομικής επιχείρησης, αλλά για να αποδώσουμε, ως οφείλουμε, τα εύσημα, για να επιβραβεύσουμε εκείνους οι οποίοι πραγματικά τα δικαιούνται.

Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συναδέλφους αστυνομικούς που επί έξι (6) μήνες, με επαγγελματισμό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με τη συστηματική και μεθοδολογική εργασία και την επίπονη προσπάθειά τους κατάφεραν και σχεδίασαν, οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Δεν είναι άλλοι, από τους συναδέλφους μας που γίνονται συνοδοιπόροι και εκφραστές του οράματός μας για μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, εξωστρεφή, με κοινωνικές ευαισθησίες και ανθρωπιά.

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω δημοσίως τον έπαινο, την ευαρέσκεια και την ικανοποίησή μου στα στελέχη των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και γενικά όλων όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν στον επιτυχή χειρισμό και έκβαση της υπόθεσης, καθώς με τον υποδειγματικό τρόπο, την υπευθυνότητα, την αποτελεσματικότητα αλλά και την ευαισθησία που επέδειξαν είτε στο πλαίσιο της ανάλυσης-αξιοποίησης πληροφοριακού υλικού, είτε σε επίπεδο συντονισμού-συνεργασίας, είτε σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης, απέδειξαν πως:

– η Ελληνική Αστυνομία έχει τη βούληση και τις ικανότητες να εκπληρώνει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την αποστολή της,

– οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος είναι εξίσου ικανές και αποτελεσματικές με τις Κεντρικές στη διαχείριση κρίσιμων και «ευαίσθητων» καταστάσεων,

– η Ελληνική κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται σιγουριά για το επίπεδο ασφάλειας που μπορεί να τους παρέχει η Ελληνική Αστυνομία.

Στην προκειμένη περίπτωση, σ’ ένα ζήτημα που απαιτούσε ιδιαιτέρως λεπτή και προσεκτική προσέγγιση ο επιχειρησιακός χειρισμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια, σεβόμενοι απολύτως και διαρκώς τον εξαιρετικά προσωπικό χαρακτήρα της υπόθεσης και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αποφασίσει αυτόνομα σε όποιο χρόνο είχε επιλέξει.

Επιτρέψτε μου παρακαλώ, ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου και πριν παραχωρήσω το λόγο στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Υποστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη να ευχαριστήσω και να επαινέσω δημοσίως τα μέλη της οικογένειας του κυρίου Μιχάλη Λεμπιδάκη για την ψυχραιμία, την υπευθυνότητα, την υπομονή και γενικά τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ομηρίας τους, να ευχηθώ στον ίδιο και στην οικογένειά του να ξεπεράσουν γρήγορα τις συνέπειες της οδυνηρής αυτής περιπέτειας και να ζητήσω την κατανόησή τους που η βραδεία εξέλιξη των γεγονότων δεν ήταν συμβατή με την επιθυμία τους για την ταχύτερη απελευθέρωσή του…”

Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης

«Θα ήθελα με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην πολύ μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι πρωτόγνωρη για τα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας και όχι μόνο.

θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την οικογένεια του επιχειρηματία για την αμέριστη εμπιστοσύνη που περιέβαλε την Ελληνική Αστυνομία όλο αυτό το χρονικό διάστημα των έξι μηνών.

Θα ήθελα να ξεκινήσω από το περιστατικό της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, το μεσημέρι της 30.03.2017, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του (περίπου ένα χιλιόμετρο), όταν δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν άγνωστα άτομα, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε και στη συνέχεια τον απήγαγαν.

Απαίτηση των δραστών, για να ελευθερώσουν τον επιχειρηματία, ήταν να τους δοθεί από την οικογένειά του, το χρηματικό ποσό των 100.000.000 ευρώ.

Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων απαιτεί ιδιαίτερους και επιδέξιους χειρισμούς και για το λόγο αυτό άμεσα συγκροτήσαμε ειδική προανακριτική ομάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου και Χανίων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Θα ήθελα να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διερεύνηση της υπόθεσης θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντα και η παράμετρος αυτή συνόδευσε τις έρευνες μας μέχρι το αίσιο τέλος της υπόθεσης.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης προχωρήσαμε την έρευνά μας βήμα – βήμα, αξιοποιώντας σε όλα τα στάδια και το παραμικρό στοιχείο που πρόεκυπτε, με διαρκή αξιολόγηση των δεδομένων καθώς και σύνθεση και ανάλυση των παραμέτρων του πεδίου της έρευνας.

Έτσι καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και τη γενικότερη προετοιμασία και τον σχεδιασμό τους, που περιελάμβανε την εξασφάλιση χώρων φύλαξης του απαχθέντα, αλλά και την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος (τροφοδοσία, κάλυψη βιοτικών αναγκών κ.λ.π.).

Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να προχωρήσουμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης και στην σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων, που μας οδήγησε βαθμιαία στον προσδιορισμό των ατόμων που είχαν αναλάβει τη φύλαξη και επιτήρηση του παθόντα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά καταφέραμε στη συνέχεια να διακριβώσουμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μέσα από τεχνικές και φυσικές διαδικασίες παρακολούθησης να εντοπίσουμε αρχικά την περιοχή και ακολούθως το σημείο στο οποίο οι δράστες κρατούσαν τον επιχειρηματία.

Η οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δεύτερα 2 Οκτωβρίου σε περιοχή του Ρεθύμνου έδωσε τέλος στην πολύμηνη κράτηση του επιχειρηματία και δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας για την εξιχνίαση της υπόθεσης αυτής που είχε προκαλέσει αίσθηση στο κοινωνικό σύνολο.

Θέλω να σημειώσω ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ελευθέρωσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς ηλικίας 43 και 40 ετών, οι οποίοι επιτηρούσαν το 53χρονο.

Άμεσα εντοπίσαμε και συλλάβαμε ακόμη έξι άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, ηλικίας 44, 22, 46, 60, 45 ετών καθως και μία 17χρονη.

Τονίζεται ότι για όλο το χρονικό διάστημα που είχε απαχθεί ο επιχειρηματίας, είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και διαπραγματευτής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης των δραστών και αναγκαία διαπραγματευτική τακτική η οποία είχε ως σκοπό την διατήρηση της καλής κατάστασης του παθόντα.

Σήμερα, από την ειδικότερη επισκόπηση του προανακριτικού υλικού, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι εμπλεκόμενοι στην απαγωγή συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου 2017, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης του απαχθέντα, στην οργάνωση εντάχθηκαν και νέα μέλη, με ανακατανομή ρόλων και αποκλειστικό σκοπό την αρπαγή του παθόντα, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Από την έρευνα, προέκυψε ότι κατά την ακινητοποίηση του επιχειρηματία, οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ενώ κατά το χρόνο κράτησής του, οι δράστες ήταν στον ίδιο χώρο με τον επιχειρηματία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έφεραν όλοι την ίδια ενδυμασία και μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώρισή τους. Ο απαχθείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της κράτησης του παρέμενε δεσμευμένος με αλυσίδα η οποία κατέληγε είτε στο χέρι του είτε στο πόδι του. Συνολικά οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν πέντε διαφορετικούς χώρους (κρησφύγετα), τα οποία διέθεταν περιορισμένο χώρο με καλυμμένα παράθυρα, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την αστυνομία.

Όλο το χρονικό διάστημα της κράτησής του πραγματοποιήθηκαν 31 δραστικές επικοινωνίες σχεδόν στο σύνολο τους με μηνύματα γραπτού κειμένου ( SMS ), 5 χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντα αλλά και ηλεκτρονικά δακτυλογραφημένες επιστολές από τους δράστες, καθώς και 3 βιντεοσκοπημένα μηνύματα του παθόντα. Πριν αλλά και μετά τις επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια συγκεκριμένο μέλος της ομάδας έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον επισκεπτόταν συζητώντας για τις επικοινωνίες καθώς και τη δυνατότητα ανεύρεσης χρημάτων από την οικογένειά του. Επίσης του υπαγόρευαν τη σύνταξη των χειρόγραφων επιστολών, προς την οικογένεια τις οποίες υπέγραφε με βιολογικό του υλικό.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος καρτών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης καταγραφής εικόνας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα τα οποία θα εξεταστούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο οποίος αφού άσκησε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής, απόπειρα εκβίασης και διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας αντίσταση, εμπρησμό από πρόθεση, παρέπεμψε την υπόθεση στον κ. Ανακριτή.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ εξετάζουμε και τη συμμετοχή άλλων ατόμων στην υπόθεση.»

Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, Ταξίαρχος Ιωσήφ Κανακουσάκης

«Θα ήθελα να συγχαρώ και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι ακούραστα δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό εργάστηκαν επί έξι συνολικά μήνες μακριά από τις οικογένειές τους. Ο επαγγελματισμός, η μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα, στη διερεύνηση της απαγωγής του γνωστού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και στη σύλληψη των απαγωγέων του, έδωσε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο αποδεικνύει ότι η Αστυνομία βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη, στο κοινωνικό σύνολο, προσδίδοντας αίσθημα ασφάλειας και δικαίου. Και πάλι συγχαρητήρια. »

Δείτε σε βίντεο όλη τη συνέντευξη τύπου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook