Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναλάβει χρέη Καλλιτεχνικού Διευθυντή (!)

Τελείωσε εδώ και λίγες ημέρες η σύμβαση του Μιχάλη Αεράκη με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και πλέον ο άνθρωπος που έδωσε την ψυχή του για το Κρητικό Θέατρο και το έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, δεν θα ηγείται της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Κρίθηκε ότι άνθρωπος που επί 17 χρόνια, με τόσες αλλαγές στις κυβερνήσεις και άλλες τόσες αλλαγές στην Διοίκηση των Δήμων και της Περιφέρειας, που ανέβασε το Κρητικό Θέατρο στην θέση που βρίσκεται και το έκανε ως ένα από τα καλύτερα ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας, δεν έχει πλέον τα προσόντα.

Γιατί όμως δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του, αφού η πολύχρονη εμπειρία του και η ενασχόληση του τον καθιστά ιδανικό για την θέση; Επίσης, για ποιο λόγο δεν έχει προκηρυχτεί η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, αφού από τα τέλη Ιουνίου έχει λυθεί το ζήτημα από την πλευρά της νομοθεσίας;

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο «στο σανίδι»

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΔΗΠΕΘΕΚ, τέθηκε το θέμα του τι θα γίνει από εδώ και στο εξής μέχρι να καλυφτεί η θέση.

Αποφασίστηκε να αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο τον ρόλο Καλλιτεχνικού Διευθυντή. 

Το ΔΣ θα αποφασίζει για τις παραγωγές, θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό και θα αναθέτει στην συνέχεια σε κάποιο πρόσωπο την υλοποίηση τους.

Δηλαδή με απλά λόγια κάποιοι αξιοσέβαστοι πολίτες, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που όμως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το θέατρο, χωρίς το απαραίτητο καλλιτεχνικό υπόβαθρο, την κατάρτιση και τις σχετικές γνώσεις, θα αποφασίσουν για το μέλλον του Κρητικού Θεάτρου για τον επόμενο χρόνο και ίσως και για περισσότερο. 

Γιατί πάρθηκε τέτοια απόφαση κανείς δε γνωρίζει και μάλιστα στην πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε ο Μιχάλης Αεράκης από την παράταξη του Γιάννη Σαρρή, ο Δήμος Χανίων που είναι ο πλειοψηφών  μέτοχος του θεάτρου και ο Τάσος Βάμβουκας δεν  πήραν θέση για το θέμα. 

Προφανώς αυτή η σιωπή σε συνδυασμό με την μη ανανέωση της σύμβασης και τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη της θέσης, δείχνουν ότι κάποιοι δεν θέλουν τον Μιχάλη Αεράκη στο ΔΗΠΕΘΕΚ. 

Αυτό προκύπτει και από την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου και πρώην Αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Λειψάκη στο χθεσινό φύλλο των Χανιώτικων Νέων, που κατάφερε μάλιστα μετά από πίεση να βάλει το θέμα του ΔΗΠΕΘΕΚ στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Οκτωβρίου 2017 (μπήκε 18ο θέμα!). 

Σκληρή επίθεση από τον Δημήτρη Λειψάκη

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. Λειψάκης έκανε λόγο για μια χρονοβόρα διαδικασία όσον αφορά την προκήρυξη πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή που θα ξεπεράσει τους 8 – 9 μήνες που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ροή του Θεάτρου ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Ν. Αθανασόπουλο ότι λειτουργεί συγκεντρωτικά και στην πραγματικότητα θέλει να κατέχει όχι μόνο την θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου αλλά και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

«Ενημέρωσα τα μέλη του Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. ότι είχα επικοινωνήσει με τον Υπεύθυνο Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Σκλεπάρη και μου είπε ότι με απόφαση του το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε μια διαδικασία πρόσληψης ενός ατόμου που θα οδηγήσει το Θέατρο καλλιτεχνικά, δηλαδή εκτελώντας χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή θα προγραμματίζει και θα υλοποιεί, μέχρι να γίνει η προκήρυξη της θέσης. Ο κ. Αθανασόπουλος το αμφισβήτησε και είπε ότι δεν γίνεται. Επέμεινα ότι ο κ. Σκλεπάρης είπε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον ίδιο και να μας το βεβαιώσει ως άμεσα υπεύθυνος για το Θέατρο στο Υπ. Πολιτισμού ενώ μου είχε αποστείλει και το Νόμο με τον οποίο το Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοια πρόσληψη. Ακόμη κι αυτό ο κ. Αθανασόπουλος το αρνήθηκε ο οποίος επέμενε ότι “από εδώ και πέρα θα επιλέγουμε εμείς το έργο το οποίο θα αναθέτουμε σε κάποιον προκειμένου να το υλοποιήσει”. Προφανώς αυτός ήταν και ο στόχος του προέδρου κ. Αθανασόπουλου από την αρχή, δηλαδή να βγάλει από την μέση τον Αεράκη ώστε να αυτός και πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.».

Γιάννης Ξυγκάκης
Με πληροφορίες από την εφ. Χανιώτικα Νέα

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook