Την ακαταλληλότητα του νερού που διατίθεται για τις ανάγκες του αρδευτικού  δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων από τον  Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε έθεσε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ.Φορτσάκης

Την ακαταλληλότητα του νερού που διατίθεται για τις ανάγκες του αρδευτικού  δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων από τον  Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του αντλιοστασίου που είχε κατασκευάσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης προ δεκαετίας στο ποταμό Κοιλιάρη (πηγές Στύλου), επισημαίνει  ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο υπογράφων Βουλευτής αναφέρει ότι το νερό περιέχει εξαιρετικά αυξημένο αριθμό χλωρίου και είναι εντελώς ακατάλληλο για ορισμένες καλλιέργειες, κυρίως για εκείνες των νεαρών φυτών αβοκάντο. Ρωτά τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, υπό την εποπτεία του οποίου είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, προκειμένου ο Οργανισμός να προσφέρει  νερό κατάλληλο για άρδευση.

Για τις ανάγκες του αρδευτικού  δικτύου  που λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα  Χανίων, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΚ, πρώην Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης), που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αντλεί νερό και από τις πηγές «ΖΟΥΡΜΠΟΥ» Καλυβών του Δήμου Αποκόρωνα.

Λόγω του ότι το νερό από τις πηγές αυτές περιέχει εξαιρετικά αυξημένο αριθμό χλωρίου, ιδιαιτέρως κατά τους θερινούς μήνες, είναι εντελώς ακατάλληλο για ορισμένες καλλιέργειες και ιδιαίτερα των  νεαρών φυτών αβοκάντο. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης  κατασκεύασε προ δεκαετίας ένα αντλιοστάσιο  στο ποταμό Κοιλιάρη (πηγές Στύλου). Το χωρίς χλώριο νερό που αντλείτο προσμειγνυόταν με το νερό των πηγών «ΖΟΥΡΜΠΟΥ», ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα για την άρδευση οιουδήποτε φυτού. 

Τον Απρίλιο του 2015, ωστόσο, άγνωστοι διέρρηξαν το ως άνω αντλιοστάσιο,  από το οποίο αφαίρεσαν καλώδια και άλλα εξαρτήματα, έτσι ώστε αυτό να μην μπορεί να λειτουργήσει πλέον. Έκτοτε, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων του Δήμου Αποκόρωνα, δεν έχει γίνει αποκατάσταση των ζημιών και το αντλιοστάσιο συνεχίζει να μη λειτουργεί, αφήνοντας την περιοχή με ακατάλληλο νερό προς άρδευση.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης να προσφέρει  νερό κατάλληλο για άρδευση;