12 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα. Κεντρικό σύνθημα: «Μην καθυστερείς, έλα σήμερα σε επαφή μ’ ένα ρευματολόγο» και «Ζήσε μια μέρα απ’ τη ζωή μου».

Τα ρευματικά νοσήματα πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και στην παιδική ηλικία) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι από ρευματικά νοσήματα προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τα άτομα με ΡΝ ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα). Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι 1:1000 παιδιά πάσχει από χρόνια Ρευματική Πάθηση. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας και είναι περίπου το ίδιο συχνή όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Επιληψία.

Οι Ρευματικές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.

Τέλος το κοινωνικό κόστος των ΡΠ είναι δυσβάστακτο, πλήττει καίρια την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, ενώ δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Ειδικότερα στο εργασιακό περιβάλλον υφίστανται τον παροπλισμό ή τη στασιμότητα στην ανέλιξή τους με το πρόσχημα της μη περαιτέρω καταπόνησής τους.

Η 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Για όλα τα παραπάνω, για τη φετινή χρονιά το σύνθημα που έχει οριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση των Ρευματικών νοσημάτων είναι «Μην καθυστερείς, έλα σήμερα σε επαφή μ’ ένα ρευματολόγο» προτρέποντας έτσι για έγκαιρη διάγνωση. Ο Σύλλογός μας συντάσσεται με αυτή την δράση παράλληλα όμως, προκειμένου να αναδείξει την δύσκολη καθημερινότητα των ρευματοπαθών, βάζει ως γενικό σύνθημα για τις δράσεις μας το «Ζήσε μια μέρα απ’ τη ζωή μου». Οι εκδηλώσεις μας στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης θα περιλαμβάνουν διανομή έντυπου υλικού, στολή προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που θα φορέσουν διακεκριμένα πρόσωπα και θα περιγράψουν την εμπειρία τους, θεατρικά δρώμενα, εσπερίδα για τη διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις σε κάθε πόλη:

 

10/10/2017|10.00-14.00|Χανιά, Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

       Διανομή έντυπου υλικού (10.00-14.00), στολή προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

11/10/2017|10.00-14.00|Άγιος Νικόλαος, Νοσοκομείο

       Διανομή έντυπου υλικού (10.00-14.00).

 

12/10/2017|10.00-20.00|Ηράκλειο, Πάρκο Γεωργιάδη

       Διανομή έντυπου υλικού (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας), στολή προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τη στολή θα φορέσει και θα περιγράψει την εμπειρία του ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Στέλιος Ζερβός (ώρα 10.30). Θεατρικό δρώμενο σχετικό με τον χρόνιο πόνο (ώρα 18:00) με τη συμμετοχή του ηθοποιού Δομήνικου Ταβερναράκη και μελών του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης και την επιμέλεια της Ελευθερίας Σινατσάκη. Κλείσιμο με κρητική μουσική με τον Κωνσταντίνο Ζωράκη και το συγκρότημά του. Θα χορέψει το συγκρότημα «Αετογιάννης».

 

13/10/2017|Ρέθυμνο|10.00-14.00|Πλατεία 4 Μαρτύρων (Διανομή έντυπου υλικού)|18:30-20:30 Ξενοδοχείο Olympic (εσπερίδα για τη διατροφή στα ρευματικά νοσήματα με ομιλήτρια τη διατροφολόγο Μαρία Παπαδογιάννη).

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook