Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον σύλλογο Ιδιοκτητών Τυροκομείων Ν. Χανίων «Τα Λευκά Όρη»

Στην κάλπη για την ανάδειξη του νέου πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου τους, προσήλθαν το βράδυ της Τρίτης σε αίθουσα του ΕΒΕΧ, οι τυροκόμοι των Χανίων.

Η συνέλευση και οι εκλογές, έγιναν υπο την σκιά των προβλημάτων του κλάδου καθώς, όπως δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Ευάγγελος Κωστάκης, τεράστιο πρόβλημα είναι η μείωση της κατανάλωσης τυροκομικών λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ενώ την ίδια περίοδο η Κρήτη έχει πολύ μεγάλη παραγωγή γάλακτος. 

«Σχεδόν έχει διπλασιασθεί η ποσότητα γάλακτος που καλούνται να διαχειριστούν τα ιδιωτικά τυροκομεία, ενώ τα συνεταιριστικά δυσλειτουργούν ή δεν λειτουργούν.» ανέφερε ενώ σε ότι αφορά στις εξαγωγές, είπε πως «δυστυχώς δεν υπάρχουν μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις που να μπορούν να προωθούν στο εξωτερικό σημαντικές ποσότητες κρητικών τυριών.»

Επίσης μεγάλη έλλειψη για την Κρήτη είναι και μια βιομηχανία εμφιάλωσης νωπού γάλακτος, πρόβειου ή κατσικίσιου, ενώ καθημερινά έρχονται στο νησί τεράστιες ποσότητες νωπού γάλακτος.

Σε ότι αφορά στις τιμές ο κ.Κωστάκης ανέφερε πως τις τιμές τις καθορίζει η αγορά και πως οι τυροκόμοι προσπαθούν να κρατούν μιαν ισορροπία σε τέτοιο ποσοστό που να μπορεί να επιβιώνουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι ίδιοι να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν.

Τέλος και σε ότι αφορά στο πρόβλημα των αποβλήτων των τυροκομείων, σημαντική εξέλιξη αποτελεί το ότι δόθηκε η δυνατότητα στους τυροκόμους να διαθέτουν το τυρόγαλα (ορρός γάλακτος) τους κτηνοτρόφους ως ζωοτροφή.

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο

Γεώργιος Καρκάνης
Ευάγγελος Κωστάκης
Ιωάννης Ματσαμάκης
Σπυρίδων Μπαλαντίνος
Γεώργιος Πατσουράκης
Χρήστος Σοφούλης
Ιωσήφ Χονδράκης

Για την Ελεγκτική Επιτροπή

Ιωάννης Ματσαμάκης
Ιωάννης Σφηνιάς
Μανούσος Τσιτσιρίδης

Για την ΟΕΒΕΝΧ

Ευάγγελος Κωστάκης
Νικόλαος Παπαγιαννάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook