Μετά τη δυναμική τους προέλαση στο κέντρο της Τρίπολης, οι εξεγερμένοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική νίκη. Οι ξένες κυβερνήσεις, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εμφανίζονται επίσης σίγουρες ότι η Λιβύη είναι έτοιμη να μπει στην επόμενη φάση της ιστορίας της -χωρίς τον Καντάφι-, δηλώνοντας εμφατικά πως το καθεστώς βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολγου μετέβη την Τρίτη στη Βεγγάζη, την άτυπη πρωτεύουσα των αντικαθεστωτικών, για να συνομιλήσει με την ηγεσία τους. «Οι αλλαγές στη Λιβύη πρέπει να αποτελέσουν ένα μάθημα για όλους» είχε πει προηγουμένως ο Νταβούτογλου, με το βλέμμα στη γειτονική του Συρία.

Η γειτονική Αίγυπτος έσπευσε να αναγνωρίσει το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Ο Καντάφι αποτελεί ακόμη απειλή, αναγνώρισε ο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Δευτέρας, επιμένοντας όμως: «Ενα είναι ξεκάθαρο, το καθεστώς του φτάνει στο τέλος του και το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια του λαού της».

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φρ.Φρατίνι επανήλθε στο θέμα, λέγοντας πως η Ρώμη περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί «όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις ιταλικές εταιρείες». «Τα ιταλικά συμβόλαια έγιναν με τη Λιβύη, όχι με τον Καντάφι» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως οι εξεγερμένοι έχουν ήδη συμφωνήσει πως θα τηρήσουν ό,τι έχει συναφθεί.

Τα ιταλικά συμφέροντα στην Λιβύη, η οποία επί Καντάφι είχε στενές σχέσεις και με τη Ρώμη, ξεκινούν από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας  και φτάνουν μέχρι συμβόλαια εκατομμύριων στον κατασκευαστικό και αμυντικό τομέα.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες υπήρξαν προσπάθειες από πολλά πρόσωπα που ισχυρίζονταν ότι αντιπροσώπευαν τον Καντάφι. Τις τελευταίες 24 με 48 ώρες οι προσπάθειες αυτές ήταν πιο απελπισμένες» δήλωσε η Βικτόρια Νιούλαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως απέρριψε ως «μη σοβαρές» τις προσπάθειες, καθώς σε τίποτε από όσα προτάθηκαν δεν προβλεπόταν η αποχώρηση του Καντάφι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook