Χθες έγινε η παρουσίαση της μελέτης για τα σκιάδια στο παλιό λιμάνι Χανίων

Χθες έγινε η παρουσίαση της μελέτης για τα σκιάδια στο παλιό λιμάνι Χανίων, με την αντικατάσταση των σημερινών σκεπάστρων από συγκεκριμένου τύπου σκιάδια και κατασκευές οι οποίες προτείνονται στη μελέτη του προέδρου της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκου Καλογήρου,

Τόσο ο Δήμαρχος Χανίων όσο και ο κ.Βλαχάκης προχώρησαν σε ευχαριστήριες δηλώσεις

Τάσος Βάμβουκας: 

“Έπειτα από την επιτυχή διαδικασία διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κ.Α.Μ., κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Νικόλαος Καλογήρου, παρουσίασε τη δεύτερη φάση της μελέτης “Διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων σκίασης  του Ενετικού Λιμένα Χανίων” επιθυμώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου, καθώς πλέον έχουμε στη διάθεσή μας ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ένα σχέδιο εξορθολογισμού, που εγγυάται την ευταξία στη χερσαία ζώνη του Ενετικού μας Λιμένα. 

Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως άλλωστε επεσήμανα, πιστοποιεί ουσιαστικά την αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων των προτεινόμενων λύσεων για τα σκιάδια. 

Θεωρώ υποχρέωσή μου ως Δήμαρχος Χανίων να ευχαριστήσω δημόσια  τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., Νικόλαο Καλογήρου, για την άψογη συνεργασία, καθώς και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, για τη συνδρομή της. Ευχαριστώ επίσης τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης για την αξιόλογη και στοχευμένη τους προσπάθεια και ιδιαιτέρως τον συνεργάτη μου, Πολιτικό Μηχανικό, Κώστα Μπροκαλάκη, την Αρχιτέκτονα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μαργαρίτα Μπατάκη, την Αρχιτέκτονα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Αφροδίτη Παπαδάκη, τους Αρχιτέκτονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γιάννη Χριστοδουλάκο και Ελευθέριο Βεργεράκη, για την επιμέλεια και την ορθή επιστημονική τους προσέγγιση σε ένα ζήτημα, που έχει μέγιστη ωφέλεια για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της πόλης μας. 

Ευχαριστώ επίσης τους εκπροσώπους φορέων, τους επαγγελματίες, τους δημότες, όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν στη διαβούλευση, προωθώντας με τις τοποθετήσεις τους την προσπάθειά μας για συμμετοχή και διάλογο πάνω σε ένα δύσκολο και χρονίζον πρόβλημα του Δήμου. 

Συνεχίζουμε συντονισμένα και μεθοδικά, με στόχο και όραμα για τον Δήμο μας”. 

Μιχάλης Βλαχάκης

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ και να ευχαριστήσω δημόσια τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης για την πολύμηνη, αποτελεσματική συνεργασία.

Η προτροπή και η υπόδειξη της Επιτροπής προς τον κύριο Καλογήρου έτσι ώστε η τυπολογία των σκιαδίων να κινηθεί προς τον τύπο της περκοτέντας βοήθησε καθαριστικά την μελέτη να στοχεύσει σε ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα αρχιτεκτονικά μοντέλα.

Η πρόταση για σκιάδια με ανοιγόμενη ηλεκτρική πτυχωτή οροφή, τα καθιστά, απολύτως λειτουργικά, εύχρηστα, καλαίσθητα, εύκολα υλοποιήσιμα, προσιτού κόστους και κυρίως εναρμονισμένα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Ενετικού Λιμένα. Οφείλω ονομαστικά να συγχαρώ τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και στενούς συνεργάτες:

Κώστα Μπροκαλάκη Πολ. Μηχανικό (Σύμβουλο Δημάρχου),
Μαργαρίτα Μπατάκη Αρχιτέκτων (ΔΛΤΧ),
Αφροδίτη Παπαδάκη Αρχιτέκτων (ΔΤΥΧ),
Γιάννη Χριστοδουλάκο
Αρχιτέκτων (Εφορεία Αρχαιοτήτων),
για την εργατικότητα την άψογη συνεργασία και κυρίως για την ορθή επιστημονική προσέγγιση σε ένα τόσο δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα δεκαετιών. 
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα της μελέτης εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάδειξη, την προστασία και την εξυγίανση του μνημείου.