«Να το πει αυτός που το έκανε» η λύση στην εξίσωση

Η ποσότητα της ραδιενεργής ουσίας ρουθήνιο – 106 που βρέθηκε στη χώρα, έχει προκαλέσει αναστάστωση, χωρίς όμως αντίκρυσμα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Σίμο Σιμόπουλο.

Ο καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας εξηγεί στο Newpost πως η ποσότητα που ανιχνεύτηκε είναι απειροελάχιστη, όμως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της αρχής ότι η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει τα πάντα. «Εφόσον η κοινωνία ενημερώνεται, πρέπει να έχει και την πίστη ότι της λέμε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως δεν κινδυνεύουμε», επιμένει.

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, ο μόνος τρόπος να βρεθεί η προέλευση της συγκεκριμένης ποσότητας είναι… «αυτός που το έκανε να μας το πει».

Όπως εξηγεί, το ρουθήνιο – 106 χρησιμοποιείται σε πράξεις κλινικής ιατρικής.

«Πολλά νοσοκομεία στην Ευρώπη θεραπεύουν με ακτινοβολία τον καρκίνο των οφθαλμών χρησιμοποιώντας αυτήν την ουσία. Στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται το ρουθήνιο. Ένα νέφος της ουσίας ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και πέρασε από την Ελλάδα. Από κάποιο ατύχημα έχει εκκλυθεί και έφτασε ως εδώ», εξηγεί.

Αν και το ρουθήνιο – 106 είναι συστατικό της πυρηνικής σχάσης, ο κ. Σιμόπουλος αποκλείει το ατύχημα σε κάποιον πυρηνικό αντιδραστήρα στην… ευρύτερη γειτονιά μας.

«Θα είχαν εκλυθεί κι άλλες ουσίες και θα τις είχαμε ανιχνεύσει», ξεκαθαρίζει.

Το ρουθήνιο – 106 είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το ρουθήνιο. Το ρουθήνιο είναι εξαιρετικά σπάνιο μέταλλο και είναι το 74o χημικό στοιχείο, σε σειρά περιεκτικότητας στη Γη. Κάθε χρόνο εξορύσσονται περίπου 12 τόνοι ρουθηνίου, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα εκτιμώνται σε 5.000 τόνους. Βρίσκεται ως κράμα με τα άλλα PGM σε κοιτάσματα σιδήρου, νικελίου, χρωμίου και χαλκού στην Νότια Αφρική, στη Ρωσία, στη Βόρεια Αμερική και στη Νότια Αμερική. Επίσης εμφανίζεται στη φύση στο ορυκτό λορίτης, που είναι ομόλογο του σιδηροπυρίτη.

Το ρουθήνιο – 106, είναι ραδιοισότοπο προϊόν της πυρηνικής σχάσης. Το σχάσιμο ρουθήνιο εξαιρετικά ραδιενεργό και έχει διάρκεια ζωής περίπου ένα έτος. Δεν διαδραματίζει βιολογικό ρόλο, δημιουργεί όμως έντονα στίγματα στο ανθρώπινο δέρμα, πιθανόν να είναι καρκινογόνο και βιο-συσσωρεύεται στα οστά.Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο όσον αφορά στην τοξικότητα του ρουθηνίου στα τρόφιμα, δεδομένου ότι οι συγκεντρώσεις του είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook