Βαθμολογία κάτω από τη βάση παίρνουν οι φοιτητές στην Ελλάδα και άλλα εννέα κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.

Τα παραπάνω προκύπτουν, όπως δημοσιεύει η zougla.gr, από έρευνα σε δείγμα 7172 φοιτητών, στην πλειοψηφία τους 18-26 ετών, από 17 πανεπιστήμια σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία).

Μάλιστα, η ολοένα μεγαλύτερη διάδοση και χρήση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να πολλαπλασιάζει τις απάτες σε βάρος των χρηστών, που έχουν ν\’ αντιμετωπίσουν απειλές, όπως κακόβουλο λογισμικό, παράνομες χρεώσεις του λογαριασμού τους και υποκλοπή προσωπικών στοιχείων.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ιωσήφ Ανδρουλιδάκης, της Διεθνούς Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών Jozef Stefan (Γιόζεφ Στέφαν) της Σλοβενίας.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του διπλού διεθνούς συνεδρίου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ηλεκτρονική δημοκρατία, που συνδιοργανώνουν τα πανεπιστήμια Μακεδονίας και Ανατολικού Λονδίνου (University of East London).

«Όσο πιο ασφαλείς νιώθουν, τόσο λιγότερο ασφαλείς είναι…»

«Με άριστα το 10, η αντικειμενική ασφάλεια των χρηστών του δείγματος ήταν 3,55. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι σε σημαντικό ποσοστό δεν έχουν βάλει κωδικό ασφαλείας (pin) στην κάρτα SIM, δεν έχουν σημειώσει τον σειριακό αριθμό του κινητού τους, έχουν ανοιχτό διαρκώς το blue tooth και δεν διαθέτουν λογισμικό προστασίας. Κι, όμως, σε ποσοστό 13% δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ ασφαλείς και σε 37% μετρίως ασφαλείς. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι όσο πιο ασφαλείς νιώθουν, τόσο τείνουν να μην λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Ανδρουλιδάκης, που μαζί με τον Σλοβένο συνάδελφό του Γκόραζντ Κάντους (Gorazd Kandus) πραγματοποίησαν την έρευνα, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2010.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες τείνουν να βρίσκονται στα δύο άκρα της κλίμακας, καθώς δηλώνουν ότι αισθάνονται είτε «πάρα πολύ» είτε «καθόλου ασφαλείς», ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται πιο συγκρατημένες, προτιμώντας το «μετρίως» και το «πολύ»

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook