Ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας να έχουν βρεθεί κατάλληλα και οικονομικά τουριστικά καταλύματα τα οποία θα διατεθούν για τη στέγαση φοιτητών στα Χανιά – Το ΤΕΙ προτείνει λύση που… “κουβαλά” προβλήματα

Βρέθηκε προσωρινή λύση που θα αμβλύνει τουλάχιστον για φέτος το πρόβλημα έλλειψης στέγης στα Χανιά που αντιμετωπίζουν φοιτητές οι οποίοι αναγκάζονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους από τη στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα εύρεσης χώρων διαμονής.

Σε συνάντηση που έγινε σήμερα μεταξύ του δημάρχου Χανίων, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων και του προέδρου της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων, υπήρξε η πρόθεση να αρχίσει άμεσα η αναζήτηση κατάλληλων και οικονομικών τουριστικών καταλυμάτων τα οποία θα μπορέσουν να διατεθούν για τη στέγαση των φοιτητών.

Σε συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του δημάρχου, των επικεφαλής των παρατάξεων και εκπροσώπων των φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης, ο κ. Βάμβουκας τόνισε πως είναι πιθανό μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουν βρεθεί τα αναγκαία καταλύματα αρκεί να δοθεί από τους φοιτητές ο ακριβής αριθμός των ατόμων. 

Ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του με τον Κοσμήτορα του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στις 23 του Οκτώβρη θα δοθεί λύση για 16 φοιτητές οι οποίοι έχουν ανάγκη από δωρεάν φιλοξενία, καθώς θα υπογραφεί σύμβαση με ξενοδόχο που θα τους φιλοξενήσει μέχρι 30 Ιουνίου. 

 

 

Το ΤΕΙ προτείνει προβληματική σύμβαση με ξενοδόχο – Οι φοιτητές ζητούν μόνιμη λύση

Οι φοιτητές από την πλευρά τους δεν αμφισβήτησαν το γεγονός ότι έστω και η προσωρινή λύση είναι κάτι μπροστά στη μη λύση, ωστόσο τόνισαν ότι το ζητούμενο είναι η μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο κάθε χρόνο ανακύπτει και θα συνεχίσει να παρουσιάζεται μέχρι να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος που θα λειτουργεί ως φοιτητική στέγη. Προς αυτή την κατεύθυνση όπως είπαν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλά δημόσια κτίρια που παραμένουν εγκαταλελειμμένα και σε αχρηστία, όπως το πρώην ψυχιατρείο ή το πρώην ΙΚΑ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών ΤΕΙ Χανίων, επέκρινε τη σύμβαση που έχει υπογράψει το ΤΕΙ με τον ξενοδόχο για τη φιλοξενία των 16 φοιτητών, επισημαίνοντας ότι τα καταλύματα απέχουν πολύ μεγάλη απόσταση από το εκπαιδευτικό ίδρυμα και διατίθενται με δυσμενείς όρους, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών συσκευών από τους φοιτητές, όπως τόνισε ο ίδιος.

 

Ο αντιδήμαρχος Χανίων, Μιχάλης Βλαχάκης, ανέφερε ότι: “Από τη στιγμή που τα δυο καταλύματα που θα διατεθούν με απευθείας ανάθεση από το ΤΕΙ, βρίσκονται σύμφωνα με τα λεγόμενα των φοιτητών, πέρα από την ακτίνα των 600 μέτρων μακριά από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ως δήμος μπορούμε να μιλήσουμε με το ΚΤΕΛ, όπως και η διοίκηση του ΤΕΙ, θα έπρεπε να μιλήσει με το ΚΤΕΛ, προκειμένου να υπάρχει μια δυνατότητα οι 16 αυτοί φοιτητές να μπαίνουν στα λεωφορεία δωρεάν.”

Και τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα στη σύμβαση του ΤΕΙ;

Το θέμα της απόστασης του ξενοδοχείου με το οποίο θα υπογραφεί η σύμβαση από το ΤΕΙ στα Χανιά και των όρων χρήσης, είναι ίσως τα μικρότερα εμπόδια της σύμβασης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες που εξετάζονται, ακαδημαϊκοί κύκλοι του ΤΕΙ αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας δεν διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα γεγονός που καθιστά άκυρη την υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης.

Το πρόβλημα με μια… μαντινάδα

Κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε από όλες τις πλευρές πως το πρόβλημα έχει διογκωθεί λόγω της τουριστικής εκμετάλευσης των διαμερισμάτων στα Χανιά μέσα από πλατφόρμες τύπου airbnb, με αποτέλεσμα αφενός να είναι δυσεύρετες οι ελεύθερες κατοικίες και αφετέρου να είναι πανάκριβες σε ενοίκιο οι τελευταίες διαθέσιμες.

Ένας από τους παρευρισκόμενους φοιτητές περιέγραψε το πρόβλημα με μια χαρακτηριστική μαντινάδα

 

Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων: Πρέπει να αξιοποιηθούν εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια για να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι παρίσταντο στη συνάντηση με τους φοιτητές, χαιρέτησαν την έστω και προσωρινή λύση του προβλήματος, επικεντρώθηκαν ωστόσο στην  ανάγκη να γίνουν άμεσες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθούν κτίρια στον δήμο Χανίων που έχουν ερημώσει και να λειτουργήσουν μετά από παρεμβάσεις ως φοιτητικές εστίες.

Τονίστηκε επίστης, το γεγονός ότι από τη στιγμή που τα Χανιά, έχουν 4 κυβερνητικούς βουλευτές, 2 εκ των οποίων σε υπουργεία, θα έπρεπε να τους ζητηθεί από τους φορείς η άμεση παρέμβασή τους για την οριστική λύση του θέματος.

 

 
 
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook