Με εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκίνησε η ημερίδα για την επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη στα Χανιά σήμερα το πρωί στο ΕΒΕΧ.

Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν από έναν χρόνο με την μορφή του αναπτυξιακού συνεδρίου, αλλά μετά το αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, πήρε την μορφή πολύωρης ημερίδας στην οποία παρέστη και ο Γ.Γ. Εμπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης.

Ο κ.Παπαδεράκης ,τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα για το αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μας είναι "συνέργειες, συνέργειες και συνέργειες" που θα αγαλλιάζουν όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας, να δημιουργήσουν αλυσίδες αξίας, από τον τομέα της παραγωγής τοπικών προϊόντων στον τομέα της πιστοποίησης των προϊόντων αυτών. 

Σε δηλώσεις του αναφορικά με την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του επιμελητηρίου ανέφερε ότι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι της σύζευξης πρωτογενή με τον δευτερογενή τομέα.

"Έχουν γίνει πολλά βήματα σε αυτόν τον τομέα, έχουν γίνει πολλές συναντήσεις και θεωρώ ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται σιγά σιγά και θα ανανεώνεται συνεχώς"  

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου στάθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων σχολιάζοντας τα αυξημένα τέλη μετά από σχετική ερώτηση.

Επισήμανε τις παρεμβάσεις  που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να μειωθούν τα τέλη του αεροδρόμιο, τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες, ένα θέμα που ξαναμπαίνει στο "τραπέζι".

"Μέσα από την μείωση των τελών θα αυξηθεί ο τουρισμός και ταυτόχρονα και τα έσοδα του κράτους."

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων του νομού Χανίων Γιώργος Μαραθάκης, στάθηκε στον φόρο διανυκτέρευσης που επιβάλλεται στον κλάδο, ένας φόρος "δυσβάσταχτος" όπως τον χαρακτήρισε. "Ένα επιπλέον τέλος είναι κάτι το μη ανταγωνιστικός προς τις άλλες αγορές και θα επιβαρύνει την τιμή των δωματίων κατά 1.9%". 

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων έδωσε εξίσου το παρόν ο Καρβέλας Αριστοτέλης, πρόεδρος εισαγωγέων τροφίμων και ποτών της ομογένειας. Ο κ.Καρβέλας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα κρητικά προϊόντα, "Τα κρητικά προϊόντα έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα καθώς στην ταυτότητα τους αναγράφεται η κρητική προέλευση". "Αυτό είναι από μόνο του μια ευλογία, είναι ένα διαβατήριο όταν βάζουμε να πωληθεί σε μια νέα αγορά και ένα νέο πελάτη να έχουμε ένα Κρητικό προϊόν."