Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου                                                                                                      

Μία εξαιρετικά επίκαιρη εκδήλωση πραγματοποιεί το «Κιβώτιο  Πολιτισμού» την προσεχή Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου με θέμα : «Η Ευρώπη μετά τις εκλογές στην Γερμανία και την Καταλωνία», με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστο Χατζηιωσήφ.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στην γηραιά ήπειρο επιδεινώνουν την κρίσιμη κατάσταση της συνοχής της.  Η Γερμανοποιημένη Ευρώπη της άκρας λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού  δημιουργεί ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις, άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων , των εθνικισμών ,μειώνει την δημοκρατία και οι λαοί στενάζουν κάτω από έναν αδυσώπητο ζυγό των αγορών και του κεφαλαίου. Οι εκλογές  στην Γερμανία μετατόπισαν το πολιτικό σκηνικό προς συντηρητικότερες κατευθύνσεις.  Η άνοδος της Ακροδεξιάς και  του σκληρού Φιλελεύθερου  κόμματος το οποίο θα είναι στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό  προοιωνίζουν μία σκληρότερη στάση για  τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις και τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Με δεδομένο πως  ο γερμανικός καπιταλισμός έχει επιλέξει τον πλήρη ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς  μαζί με την δημοσιοποίηση του οράματος για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την ονομασία πρόγραμμα  Industrie 4.0, με στόχο την παγκόσμια επικράτηση  σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας στον πλανήτη, γεννιούνται τεράστια ερωτήματα για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την Δημοκρατία, το εκρηκτικό μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα κ.λ.π.  Η διαφαινόμενη όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων για τους εργαζόμενους και η περαιτέρω συμπίεση του Ευρωπαϊκού Νότου θα δημιουργήσουν ενδεχομένως απρόβλεπτες καταστάσεις. Η σύμπραξη του νεοφιλελευθερισμού με την τεχνολογία   αναδύει έναν πρωτόφαντο ολοκληρωτισμό. Πως θα πορευθεί η Γερμανία και η Ευρώπη; Ποια είναι η προοπτική των λαών και της χώρας μας;  Σε αυτά τα καυτά θέματα προστίθεται το μείζον ζήτημα  της Καταλωνίας και της όποιας μορφής αυτονομίας της. Το πρόβλημα δεν είναι νομικό ή Συνταγματικό είναι πρωτίστως  θέμα Δημοκρατίας της κοινωνίας. Ήδη και άλλα αποσχιστικά κινήματα «ξυπνούν» από τον λήθαργό τους και ζητούν  «δικαίωση». 

Η Ευρώπη πλέον  ρευστοποιείται από τις βαθιά  συντηρητικές επιλογές της λιτότητας που συρρικνώνουν τις συλλογικότητες και τα οράματα  για μια Ευρώπη των αξιών και του πολιτισμού. 

Ο κ. Χατζηιωσήφ, βαθύς γνώστης  της Γερμανικής και της Ευρωπαϊκής  πραγματικότητας  θα ανιχνεύσει τα κατάλληλα ερωτήματα, τις όψεις και τις διαβαθμίσεις των σύνθετων προβλημάτων και θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις  ή να οριοθετήσει  τις πολύπλοκες καταστάσεις που βρίσκονται σε κίνηση.           

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook