Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων εκτελούνται την τρέχουσα περίοδο στις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού και στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννη. 

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιεράπετρας "εργα που αφορούν τον τομέα της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης, εργασίες πρασίνου, τεχνικές εργασίες, συντηρήσεις κτιρίων  και διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων υλοποιούνται από τα συνεργεία του Δήμου Ιεράπετρας και από αναδόχους εργολάβους, υποστηρίζοντας έτσι πολλές από τις ανάγκες τις καθημερινότητας των παραπάνω περιοχών. 

Νέα δίκτυα, δεξαμενή και καλλωπισμοί στην Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη 

Ειδικότερα στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννη ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος της περιοχής, κ. Μανώλης Βρυγιωνάκης ο καλλωπισμός των παρτεριών στον κεντρικό δρόμο των Φερμών, καθώς και η διαμόρφωση χώρου στο οικισμό του Κουτσουναρίου για την τοποθέτηση των κάδων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα αισθητικής ρύπανσης που υπήρχε σε κεντρικό σημείο του οικισμού. 

Παράλληλα, από συνεργεία του Δήμου πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντικατάστασης  δικτύου ύδρευσης 1200 μέτρων και δικτύου άρδευσης 600 μέτρων ενώ είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση μεταλλικής δεξαμενής για τις ανάγκες της άρδευσης στην περιοχή. Εργασίες πραγματοποιήθηκαν επίσης και για την αποκατάσταση της βατότητας αγροτικών δρόμων, τόσο με παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία όσο με τσιμεντοστρώσεις που έγιναν στις περιοχές Λειβάδια και Σπηλιαρίδι της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη. 

Δημοτικός Ξενώνας στα Αχλιά Σχινοκαψάλων 

Σημαντική παρέμβαση που έρχεται να υποστηρίξει υπάρχουσες ανάγκες τόσο του δήμου όσο και συλλόγων αποτελεί η διαμόρφωση σε δημοτικό ξενώνα δημοτικού κτιρίου στα Αχλιά Σχινοκαψάλων 

Όπως τόνισε ο κ. Βρυγιωνάκης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μια σειρά από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο της πρώην ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού και έχει τοποθετηθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός προκειμένου το εν λόγω κτίριο να μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως δημοτικός ξενώνας, καλύπτοντας ανάγκες που προκύπτουν σε ποικίλες περιστάσεις. 

Εργασίες αποχέτευσης & συντήρησης του κοινοτικού καταστήματος  στην Τ.Κ. Ορεινού 

Η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων εντός του οικισμού του Ορεινού, αλλά και η αντικατάσταση δικτύου άρδευσης 200 περίπου μέτρων είναι εργασίες που πραγματοποίησαν την τρέχουσα περίοδο συνεργεία της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι  τεχνικές παρεμβάσεις (επιχρίσματα, αλλαγή κουφωμάτων κα) στο κτίριο που στεγάζει το γραφείο της Τοπικής Κοινότητας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τσιμεντοστρώσεις για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή Μετρήδια της Τ.Κ. Ορεινού.  

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος της περιοχής και οι δύο αυτές παρεμβάσεις έρχονται να λύσουν χρόνια προβλήματα της περιοχής  στους παραπάνω τομείς. 

Τσιμεντοστρώσεις & συντηρήσεις κτιρίων στην Τ.Κ. Αγίου Στεφάνου 

Η διαμόρφωση και τσιμεντόστρωση δρόμου στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου και η κατασκευή αποχέτευσης είναι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή από συνεργεία του δήμου, θέλοντας να επιλυθούν τα όποια χρόνια προβλήματα. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Βρυγιωνάκης   στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου ολοκληρώθηκε και ένα σημαντικό έργο που αφορά στη μόνωση του κτιρίου του παλιού Δημοτικού Σχολείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν έτσι μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν και να προστατευθεί ένα ιστορικό κτίριο του χωριού. 

Διαμόρφωση Πλατείας & πυροσβεστικό σύστημα στον Κουτσουρά 

Σε εξέλιξη είναι το παρόν διάστημα οι εργασίες διαμόρφωσης πλατείας στης περιοχή του Κουτσουρά στην έδρα της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού. Η δημοτική αρχή προχώρησε στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, θέλοντας να συμβάλει στην δημιουργία ενός κεντρικού σημείου – πλατείας που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος,  κ. Βρυγιωνάκης, το έργο πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί, δίνοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για την υλοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων. 
Παράλληλα, σημαντική παρέμβαση για την περιοχή αποτελεί και η ολοκλήρωση του πυροσβεστικού συστήματος που τοποθετήθηκε στο Δασάκι του Κουτσουρά, με στόχο την πυροπροστασία ενός σημαντικού σημείου της περιοχής. Οι εργασίες, όπως αναφέρθηκε, για την τοποθέτηση του συστήματος έχουν ολοκληρωθεί. 
Στοχεύοντας στην βελτίωση της καθημερινότητας, πραγματοποιήθηκαν επίσης  τσιμεντοστρώσεις σε αγροτικούς αλλά και στον επαρχιακό δρόμο στους οικισμούς Λάπιθος και Σταυροχώρι, καθώς και εργασίες αντιστήριξης με την κατασκευή τοιχίου σε σημείο εντός του οικισμού. 

Η προσπάθεια τόσο των αιρετών όσο και των εργαζομένων για την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών και παρεμβάσεων είναι συνεχής αναφέρει ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού, κ. Μανώλης Βρυγιωνάκης, τονίζοντας ότι παρόλες τις δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού, καθημερινά καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και γίνεται πλήθος παρεμβάσεων αυτεπιστασίας, ικανοποιώντας έτσι πολλά από τα αιτήματα των περιοχών ευθύνης του."