Ελεύθερο πίσω στο άγριο φυσικό περιβάλλον των Λευκών Ορέων είναι από σήμερα το αιλουροειδές που έφερε τα χαρακτηριστικά του κρητικού φουρόγατου.

Το ακριβοθώρητο αυτό ζώο, που θεωρείτο όται είχε πλέον εξαφανιστεί, πιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε παγίδα σε παγίδα βοσκού και αμέσως ειδικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η Διεύθυνση Δασών Χανίων παρέλαβαν το ζώο για να το εξετάσουν.

Αφού οι ειδικοί έλαβαν αίμα  και γενετικό υλικό προκειμένου να γίνουν όλες οι αναγκαίες εξετάσεις για να υπάρξει και η γενετική ταυτοποίηση του είδους του ζώου, προχώρησαν σήμερα στην απελευθέρωση του ζώου πίσω στα Λευκά Όρη.

Δείτε εδώ τη στιγμή της απελευθέρωσης και πώς το ζώο εξαφανίζεται στο τοπίο εν ριπή οφθαλμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση πώς το ζώο προσπάθησε να δραπετεύσει (βίντεο) κατά τη διάρκεια που οι ειδικοί επιχείρησαν να το πάρουν από το κλουβί.

Για χρόνια ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς πραγματοποιούσε έρευνα για τον εντοπισμό τυχών φουρόγατων στα Λευκά Όρη με την χρήση τεχνολογίας, με τα αποτελέσματα μέχρι τώρα να ήταν ατελέσφορα. Ο φουρόγατος παρέμενε ένα ζώο «φάντασμα» καθώς ήταν γνωστό στην Κρητική παράδοση, άλλα δεν εντοπιζόταν εύκολα.