Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων – Μετά από καθυστέρηση λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα η δίκη διεκόπη για να συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου

Στο ειδώλιο των κατηγορουμένων κάθονται ο ταμίας του δήμου, Στέφανος Μπικογιαννάκης και ο πρώην δήμαρχος Γαύδου, Στρατής Λαμπάκης.

Ο δήμος Γαύδου αλλά και ο πρώην δήμαρχος Γαύδου, Στρατής Λαμπάκης κατηγορούν τον κ. Μπικογιαννάκη για την υπεξαίρεση ενώ ο κ. Μπικογιαννάκης υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα έδωσε στον κ. Λαμπάκη.

Η πλευρά της πολιτικής αγωγής

Κατά την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας αναφέρθηκε ότι από το 2011 είχαν ζητηθεί τα οικονομικά στοιχεία από τον ταμία του δήμου και κατηγορούμενο, Στ. Μπικογιαννάκη, ο οποίος συνεχώς ανέβαλλε να τα παρουσιάσει. Λίγο πριν αναγκαστεί να τα προσκομίσει στον δήμο, έγινε διάρρηξη στο δημοτικό κατάστημα από το οποίο εκλάπησαν στοιχεία, έγγραφα και όλα τα εντάλματα.

Όπως αναφέρθηκε, για να παρουσιάσει ο κ. Μπικογιαννάκης οικονομικά στοιχεία στον δήμο, προσκόμισε έγγραφο της τράπεζας στην οποία τηρούσε λογαριασμό ο δήμος, από το οποίο απουσίαζαν όλες οι μεταφορές μέσω e-banking καθώς και πλαστό έγγραφο του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, στο οποίο είχε ισχυριστεί ότι βρισκόταν μέρος του ποσού που έλειπε από τον λογαριασμό.

Μετά την αποκάλυψη του ελλείμματος, σε κλειστή συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε στον δήμο, ο κ. Μπικογιαννάκης παραδέχτηκε ότι εκείνος έκανε την υπεξαίρεση υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να το κάνει γιατί δεχόταν πιέσεις από τοκογλύφους και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη ζημία στο ταμείο του δήμου, επιστρέφοντας το ποσό και δίνοντας μάλιστα και προσωπική του περιουσία, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Η νυν δήμαρχος, Ευαγγελία Καλλίνικου υποστήριξε ότι ο κ. Μπικογιαννάκης έπαιρνε μέσω e-banking χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου και τα μετέφερε σε δικούς του λογαριασμού καθώς και σε λογαριασμό της μητέρας του.

Μάλιστα, η ίδια υποστήριξε στο δικαστήριο, ότι τη Μεγάλη Παρασκευή εκείνης της χρονιάς, ο κ. Μπικογιαννάκης είχε πάει στην εκκλησία στην οποία ιερουργεί ο πατέρας του και είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από όλους για την υπεξαίρεση.

Η πλευρά του κατηγορουμένου Στ. Μπικογιαννάκη

Από την πλευρά υπεράσπισης του κ. Μπικογιαννάκη αναφέρθηκε ότι ο κατηγορούμενος έπαιρνε τα χρήματα για να τα δίνει στον κ. Λαμπάκη προκειμένου να πληρώνει υποχρεώσεις. Το γεγονός ότι τα χρήματα τα μετέφερε ο πρώην ταμίας πρώτα στον δικό του λογαριασμό, είπαν ότι το έκανε για να έχει τον έλεγχο.

Η αρραβωνιαστικιά και ο ιερέας πατέρας του κατηγορουμένου, υποστήριξαν ότι την περίοδο που επρόκειτο να αποκαλυφθεί το έλλειμμα, ο κ. Λαμπάκης είχε πάει στο σπίτι του κ. Μπικογιαννάκη. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των δυο, ο πρώην δήμαρχος ήταν σε απόγνωση και ζήτησε από τον κ. Μπικογιαννάκη να τον βοηθήσει και να αναλάβει την ευθύνη για το έλλειμμα δίνοντάς του με αυτόν τον τρόπο χρόνο να διορθώσει το ζήτημα. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο κ. Λαμπάκης είχε πει στον κ. Μπικογιαννάκη ότι δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς ο πρώην δήμαρχος θα τον στήριζε μέχρι τέλους. Υποστήριξαν δε, πως ο κ. Λαμπάκης είπε ότι ο κ. Μπικογιαννάκης δεν έπρεπε να φοβάται καθώς ο τελευταίος “τον κρατούσε” στο χέρι με χειρόγραφες αποδείξεις στις οποίες φαίνονταν ότι έδινε τα λεφτά στον Λαμπάκη.

Ο κ. Μπικογιαννάκης, αποφάσισε σύμφωνα με τους μάρτυρες υπεράσπισης να αποκαλύψει το 2013  ότι δεν έκανε ο ίδιος την υπεξαίρεση όταν είδε ότι ο κ. Λαμπάκης τον είχε αφήσει έκθετο, απομακρύνοντάς τον μάλιστα από τον δήμο.

Πλευρά του κ. Λαμπάκη

Από την πλευρά υπεράσπισης του κ. Λαμπάκη,  υπήρξε άρνηση ότι έγινε συνάντηση στο σπίτι του Μπικογιαννάκη στο οποίο του ζητήθηκε να αναλάβει την ευθύνη και τονίστηκε μάλιστα, ότι παρεμφερές επιχείρημα η οικογένεια Μπικογιαννάκη έχει επικαλεστεί και σε άλλο δικαστήριο για άλλη υπόθεση.

Ως προς τις χειρόγραφες αποδείξεις στις οποίες φαίνεται ότι ο κ. Λαμπάκης έχει πάρει τα χρήματα, η υπογραφή σύμφωνα με δυο γραφολόγους (οι απόψεις των οποίων διίστανται με άλλους πραγματογνώμονες) ανήκει στον κ. Λαμπάκη, ωστόσο τα γραφόμενα ποσά και η αιτιολογία πάνω από την υπογραφή δεν έχουν τη γραφή τη δική του.

Επιπλέον, από τον συνήγορο υπεράσπισης, τέθηκε το ερώτημα: από τη στιγμή που ο κ. Λαμπάκης απομάκρυνε από τον δήμο τον κ. Μπικογιαννάκη τον Μάιο του 2011, δείχνοντας ότι δεν τηρεί την επικαλούμενη δέσμευση στήριξης  που είχε γίνει στο σπίτι και ότι τον αφήνει έκθετο, πώς γίνεται ο κ. Μπικογιαννάκης τον Ιούνιο του 2011 να συνεχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη της υπεξαίρεσης.

Αναβολή λόγω καθυστέρησης μετά από φάρσα για βόμβα

Η δίκη η οποία άρχισε το πρωί μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, διεκόπη τελικά το μεσημέρι μετά και την καθυστέρηση που υπήρξε από την εκκένωση των δικαστηρίων λόγω τηλεφωνήματος για τοποθέτηση βόμβας, το οποίο αποδείχτηκε φάρσα. Ωστόσο, οι αρχές προσήγαγαν την αρραβωνιαστικιά και την πεθερά ενός εκ των κατηγορουμένων, της υπόθεσης, του κ. Στ. Μπικογιαννάκη, προκειμένου να ερευνήσουν αν έχουν σχέση με το τηλεφώνημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook