Τραγουδώντας  “Σώπα όπου να’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες”, πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τον Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο που από σήμερα φέρει το όνομά του – Δείτε στιγμιότυπα από τη συγκινητική τελετή

Παρουσία πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί μέσα και έξω από το κτίριο του παλαιού τελωνείου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του ίδιου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η τελετή ονοματοδοσίας του πρώην τελωνείου σε “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας, στην είσοδο του θεάτρου, που φέρει το όνομα του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη,  από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, ενώ δεν έλειψαν και τα χιουμοριστικά σχόλια από την πλευρά του Χανιώτη καλλιτέχνη για το λογότυπο της πλακέτας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, αντικρίζοντας την πλακέτα, που όπως εξήγησε ο δήμαρχος Χανίων, αποτελείται από ένα “Θ”, που παραπέμπει στο πεντάγραμμο και έχει τα χρώματα της θάλασσας, σχολίασε ότι “λείπει το τουφέκι”, με τον κ.Βάμβουκα να απαντά στο ίδιο ύφος ότι οι γραμμές θυμίζουν βέλη.

Κατά την άφιξη του Μίκη Θεοδωράκη στον πολυχώρο που από σήμερα φέρει το όνομά του, τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου, τραγουδώντας το “Σώπα όπου να’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες”.

Έπειτα από τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας, η εκδήλωση συνεχίστηκε εντός του θεάτρου που είχε γεμίσει ασφυκτικά προς τιμή του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, με έναν σύντομο χαιρετισμό από την αρμόδια αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη, η οποία τόνισε ότι το κτίριο αυτό θα θυμίζει εσαεί τη σχέση και τους δεσμούς του Μίκη Θεοδωράκη με τα Χανιά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος τόνισε ότι σήμερα υλοποιείται μια υπόσχεση προς τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, ότι εδώ από τον τόπο καταγωγής θα αναδεικνύεται και θα προβάλλεται το έργο του εσαεί. 

Ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι η σημερινή μέρα συμπίπτει με την τελευταία μέρα του πανευρωπαϊκού θεσμού για τον εορτασμό της Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας και ο δήμος, κλείνει αυτή την εβδομάδα εορτασμών με την κορυφαία εκδήλωση ονοματοδοσίας του θεάτρου, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολύ ισχυρό συμβολισμό για την προάσπιση της δημοκρατίας στη χώρα μας, τιμώντας τον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Χανίων, παρέδωσε στον Χανιώτη μουσικοσυνθέτη πλακέτα με το λογότυπο του θεάτρου, εξηγώντας ότι αποτελείται από ένα “Θ”, που παραπέμπει στο πεντάγραμμο, πλαισιωμένο με χρώματα που θυμίζουν θάλασσα για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι στο λογότυπο “ενώθηκαν” τα τρία “Θ”, “Θέατρο, Θάλασσα, Θεοδωράκης”.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, με αναφορές στον πατέρα του και στον παππού του,  ευχαρίστησε το δήμο για το “δώρο, δείγμα μεγάλης αγάπης”, όπως χαρακτήρισε την τιμή προς το πρόσωπό του, ενώ σημείωσε ότι επιθυμία του είναι να τον θυμούνται ως μουσικό και επαναστάτη. Αφιέρωσε δε το θέατρο, στους αγώνες του για την ελευθερία και την αφοσίωσή του προς την τέχνη και τη μουσική

“Τούτη τη στιγμή, η σκέψη μου πάει στους κοντινούς μου προγόνους. Στον παππού μου τον Μιχάλη, και τον πατέρα μου Γιώργο. Αυτοί οι δύο φυτεψαν βαθιά μέσα στην καρδιά μου τις δύο μεγάλες ιδέες που καθόρισαν την ψυχή μου: Την Ελλάδα και την Κρήτη. Αυτά τα δύο σύμβολα, που ταυτίζονται με την ελευθερία, οδήγησαν τα βήματα μου στον κακοτράχαλο δρόμο της νεότερης ιστορίας μας”, είπε συγκινημένος και στον ίδιο τόνο κατέληξε λέγοντας:

“Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή μου για αυτό το υπέροχο δώρο, που είναι τόσο μεγάλο και βαρύ για να το σηκώσει στους ώμους του ένας θνητός. Για το λόγο αυτό προσκάλεσα τις ιερές σκιές των προγόνων μου για να μοιραστούμε το ασήκωτο βάρος της αγάπης. Γιατί τέτοια δώρα, μπορεί να τα κάνει μόνο μια μεγάλη αγάπη, απέραντη στην οποία το μεγάλο μου ευχαριστώ είναι φτωχό”

Το παρών στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής, ο Θεόδωρος Φορτσάκης εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο απερχόμενος πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης κ.α

Έξω από το θέατρο, είχε τοποθετηθεί προτζέκτορας όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησε την συναυλία που ακολούθησε με τους Μαρία Φαραντούρη, Στέφανο Κορκολή, Σοφία Μανουσάκη και Ιωάννα Φόρτη, τους οποίους πλαισίωσαν μουσικά η λαϊκή ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, τα “Κίτρινα ποδήλατα” και το μουσικό σύνολο “Vamos”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook