Ακολουθώντας το παράδειγμα παρόμοιας Αμερικανικής πρωτοβουλίας, δεκαέξι Γάλλοι επιφανείς επιχειρηματίες και κάτοχοι ιδιαίτερα μεγάλων περιουσιών υπέγραψαν επιστολή που ζητά να πληρώσουν έκτακτη εισφορά οι πλούσιοι της χώρας για να μειωθεί το έλλειμμα.

Στην έκκλησή τους που δημοσιεύτηκε και στον ιστότοπο του περιοδικού "Λε Νουβέλ Ομπσερβατέρ" ζητούν συγκεκριμένα "τη θέσπιση μιας έκτακτης εισφοράς" εκ μέρους "των πιο προνομιούχων" φορολογουμένων για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γαλλία, αναφέρουν "έχουμε συνείδηση ότι επωφεληθήκαμε πολύ από ένα γαλλικό μοντέλο και ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον με τα οποία είμαστε δεμένοι και τα οποία επιθυμούμε να συμβάλουμε για να διατηρηθούν. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ζητάει απ' όλους μια προσπάθεια αλληλεγγύης, μας φαίνεται απαραίτητο να συνεισφέρουμε σ' αυτή".

Όπως αναφέρει το enet.gr, η έκκληση αυτή υπογράφεται μεταξύ άλλων από τους Ζαν-Πολ Αγκόν, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γιγάντιας εταιρείας καλλυντικών L' Oreal, Ντενί Ανεκέν, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, Μορίς Λεβί, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο του ομίλου διαφήμισης και επικοινωνίας Publicis, Κριστόφ ντε Μαρζερί, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του πετρελαϊκού ομίλου Total, Φρεντερίκ Ουντεά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Societe Generale, Στεφάν Ρισάρ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου τηλεπικοινωνιών Orange, και Ζαν-Σιρίλ Σπινετά, πρόεδρο της Air France-KLM και πρόεδρο του Συμβουλίου Εποπτείας του πυρηνικού ομίλου Areva.

Ο Κλοντ Πεντριέλ, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του "Νουβέλ Ομπσερβατέρ" και η δισεκατομμυριούχος Λιλιάν Μπετανκούρ, μέτοχος της L' Oreal, υπογράφουν επίσης το κείμενο.

Οι υπογράφοντες διευκρινίζουν πως η συμβολή τους θα πρέπει να έχει "λογικές διαστάσεις" ώστε να αποφευχθούν "οι ανεπιθύμητες οικονομικές επιπτώσεις όπως η διαφυγή κεφαλαίων ή η αύξηση της φοροδιαφυγής". Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν πρόκειται για μια "καθ' αυτό λύση: πρέπει να εγγραφεί σε μια πιο συνολική προσπάθεια μεταρρύθμισης, τόσο όσον αφορά τις δαπάνες όσο και τα έσοδα".

Ο Μορίς Λεβί, ένας πλούσιος επιχειρηματίας του διαφημιστικού τομέα που είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, ήταν ο πρώτος στη Γαλλία που δήλωσε πως υποστηρίζει τη θέσπιση μιας "έκτακτης συνεισφοράς" των υψηλότερων εισοδημάτων, απηχώντας μια έκκληση του επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος πρότεινε στα μέσα Αυγούστου να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι "υπερπλούσιοι φίλοι" του και ο ίδιος για να συμβάλουν στη μείωση του αστρονομικού χρέους των ΗΠΑ.

Όπως διευκρίνησε το Νουβέλ Ομπσερβατέρ, άλλα αφεντικά, όπως ο πρόεδρος της τράπεζας BNP Paribas, ο Μισέλ Πεμπρό, δεν θέλησαν να υπογράψουν το κείμενο, όμως δεν δηλώνουν αντίθετα σε μια πρόσθετη φορολογική προσπάθεια.