Διεκδικούν την έγκριση ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ και την επαναλειτουργία ειδικοτήτων

Σε προσυγκέντρωση στην οδό Κοράη στα Χανιά, πορεία προς την αντιπεριφέρεια και επίδοση ψηφίσματος και τελική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΔΕ Χανίων, πραγματοποίησαν μέλη της ΕΛΜΕ Χανίων με μαθητές των ΕΠΑΛ Βρυσών και Κισάμου.

ΕΛΜΕ και μαθητές διεκδικούν τη λειτουργία όλων των τμημάτων των ΕΠΑΛ και των ειδικοτήτων χωρίς να ισχύει όριο κατώτατου αριθμού μαθητών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Βασίλης Λόντος:

“Η ΕΛΜΕ Χανίων, οι σύλλογοι διδασκόντων, οι δήμαρχοι Κισσάμου και Αποκορώνου αποφάσισαν να γίνει η σημερινή κινητοποίηση ξεκινώντας από τον πεζόδρομο της Κοραή , κάνοντας μια στάση και ψήφισμα στην περιφέρεια και καταλήγοντας στη ΔΔΕ Χανίων.

Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών δεν μπαίνουν σε αλγόριθμους, μαθηματικούς τύπους, είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού στον 21ο αιώνα, να σπουδάζει στον τόπο του την ειδικότητα που επιθυμεί. Θα πρέπει η τεχνική εκπαίδευση με καθε τρόπο να ενισχυθεί από την κεντρική εξουσία ώστε να λειτουργήσει και να κρατήσει τους νέους στην επαρχία. 

Θεωρούμε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί στον αφανισμό του δημόσιου σχολείου, ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο τα ΕΠΑΛ της επαρχίας είναι ορατός. Θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα ώστε το αίτημά μας για δημόσιο σχολείο και λειτουργία των ΕΠΑΛ ώστε κάθε παιδί να έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στο σχολείο της περιοχής του, να αντιμετωπιστεί άμεσα”

Στις διεκδικήσεις του σχολείου της αναφέρθηκε μαθήτρια του ΕΠΑΛ Βρυσών: 

“Ζητάμε να εγκριθεί το τμήμα πληροφορικής της Γ΄Λυκείου, να ξαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν των ψυκτικών και των υπαλλήλων των τουριστικών επιχειρήσεων, να λειτουργούν κανονικά όλα τα τμήματα και οι ειδικότητες των επαρχιακών ΕΠΑΛ ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών. Να μην γίνονται οι εγγραφές ηλεκτρονικά, να επανέλθει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής όπως ισχύει και στα ΓΕΛ. Να ενισχυθεί το σχολείο μας με κάθε τρόπο, οικονομική στήριξη, υποδομές κα.”

Δήλωση Δημάρχου Θ. Σταθάκη για τη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ και τις καταλήψεις

Ως Δήμαρχος Κισσάμου δηλώνω ότι είμαι αντίθετος με τις “καταλήψεις” στα σχολεία και με τον τρόπο που γίνονται αυτές (εδώ και πολλά χρόνια), ακόμα και από την περίοδο που ήμουν μαθητής. 

Η άποψή μου είναι ότι γίνονται, τις περισσότερες φορές, με λάθος δεδομένα ή για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, τόσο από τους μαθητές, όσο και από άλλους εξωγενείς παράγοντες. Έχω την άποψη (όπως και πολύς κόσμος) ότι τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά και να προσφέρουν γνώση στα παιδιά μας.  

Από τη μεριά της, η Πολιτεία οφείλει να δίνει τις δυνατότητες μόρφωσης στα παιδιά και ειδικότερα στην τεχνική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου αριθμού τμημάτων και πόσω μάλλον, στη Γ’ Λυκείου. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση και θεωρούμε ότι θα λυθεί το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τα ΕΠΑΛ.

Στον αντίποδα, στηρίζουμε τη συμβολική κατάληψη, του ΕΠΑΛ Κισσάμου από γονείς και μαθητές για τα προβλήματα που δημιουργούνται με την απόρριψη έγκρισης δύο τμημάτων ειδίκευσης της Γ’ τάξης. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου με εξουσιόδοτησε τη Δευτέρα (23/10) να προβώ σε οποιαδήποτε ενέργεια προς επίτευξη της λύσης του προβλήματος. 

Απαιτείται να περάσουμε το μήνυμα ότι, τα επαρχιακά-περιφερειακά ΕΠΑΛ πρέπει να αλλάξουν κατάταξη (ένταξη της σχολικής μονάδας ΕΠΑΛ Κισάμου στην κατηγορία Η’), ώστε να μη δημιουργούνται κάθε χρόνο, τέτοιου είδους προβλήματα, με τις μετακινήσεις των μαθητών, εφόσον δεν εγκρίθηκαν τα τμήματα ειδικότητας που επέλεξαν.
Είναι σαφές και αποδεδειγμένο ότι η Επαρχία και η Εθνική μας οικονομία έχουν ανάγκη από Τεχνικές ειδικότητες και Τεχνική εκπαίδευση.
Είναι αδύνατον, τα παιδιά μας, τα παιδιά της Κισάμου να πηγαίνουν στα Χανιά για να σπουδάσουν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Λυκείου. Αυτό, πρέπει να γίνει αντιληπτό στους “τεχνοκράτες των Αθηνών”.  Εμείς στην Κίσαμο δεν έχουμε ούτε Μετρό, ούτε συγκοινωνία, ώστε οι μαθητές να μετακινούνται άμεσα, στο οποιοδήποτε σχολείο.

Συν τοις άλλοις, δε θα δεχτούμε να κλείσουν τα ΕΠΑΛ και όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο Γενικό Λύκειο και μετά να μην μπορούν (όσα παιδιά δεν έχουν επιτύχει στις Πανελλήνιες) να βρουν εργασία, γιατί δε θα έχουν πτυχίο σε κάποιον τομέα.

Ας αναλογιστούν άπαντες τις ευθύνες τους! Εμείς θα περιμένουμε να λυθεί το ζήτημα, διαφορετικά θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας, συνολικά ως Δήμος!
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook