Τι συμβουλεύει τους οινοπαραγωγούς  και όχι μόνο, της Κρήτης για την καλύτερη προώθηση των τοπικών προιόντων

Με γευσιγνωσία επώνυμων κρητικών κρασιών, συνεχίστηκε το μεσημέρι στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων (ΚΑΜ) η επίσκεψη 32 μελών της Ένωσης Σομελιέ Ευρώπης, οι οποίοι βρίσκονται στα Χανιά στο πλαίσιο διοργάνωσης της ετήσιας γενικής τους συνέλευσης.

Με την στήριξη του Επιμελητηρίου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης, οι Ευρωπαίοι Σομελιέ, που προέρχονται κυρίως από γαλλόφωνες χώρες,  μέχρι και την Παρασκευή, επισκέπτονται οινοποιεία, δοκιμάζουν τοπικούς οίνους και την παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

Και αυτή είναι και η βασική συμβουλή που δίνουν. Οι τοπικές ποικιλίες κρασιών να συνοδεύονται με τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές  και  η τοπική γαστρονομία με τα τοπικά κρασιά να πηγαίνουν «πακέτο» στις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ετρωπαίων Σομελιέ Thierry Corona, δήλωσε ενθουσιασμένος από την εμπειρία της επίσκεψης στην Κρήτη. «Έχουμε τις πιο θετικές εντυπώσεις γιατί συναντούμε ανθρώπους που έχουν εξαιρετικές ποικιλίες και αγαπούν την γη τους» ανέφερε, ενώ αποκάλυψε και την ποικιλία που τον ενθουσίασε.

Πρόκειται για το «Βιδιανό» το οποίο σύμφωνα με τον κ. Corona  «είναι ένα εξαιρετικό λευκό κρασί το οποίο μπορεί να μπει στην παγκόσμια αγορά. Έχει ιδιαίτερη γεύση, πάρα πολύ δυνατά αρώματα και γεύση που διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό…»

 

Επιπλέον ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) Αριστοτέλης Καρβέλλας, ο οποίος είναι και Σομελιέ, επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη εκπαίδευσης στην σωστή προώθηση των τοπικών ποικιλιών.

«Δεν χρειάζεται κάποιος να γίνει Σομελιέ, αλλά η πατρίδα μας έχει μεγάλη ανάγκη να υπάρξει εκπαίδευση για το πώς θα γίνει η σωστή προώθηση των τοπικών ποικιλιών. Εδώ έχετε εξαιρετικό περιβάλλον που προσελκύει τουρισμό και είναι ουσιαστικό ακόμη και για τα γκαρσόνια που προσφέρουν το κρασί….» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Καρβέλλας.

 

Την ικανοποίησή του για την διοργάνωση και την ευκαιρία προβολής των τοπικών προιόντων εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης.

Οι Σομελιέ δοκίμασαν τοπικούς οίνους, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της γευσιγνωσίας και στην συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και γεύσεις  τοπικών  γαστρονομικών προιόντων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook