Τη λήψη μέτρων για την έμπρακτη στήριξη των φαρμακείων της χώρας, την αποπληρωμή των οφειλών των Ταμείων απέναντί τους, αλλά και την ένταξή τους στη ρύθμιση για το συμψηφισμό των χρεών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «με λουκέτο κινδυνεύουν πολλά φαρμακεία της χώρας και κυρίως της Περιφέρειας, καθώς δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα ολοκληρωμένα μέτρα για τη στήριξή τους», ενώ ενδεικτικά σημειώνει ότι «οι φαρμακοποιοί εξαιρέθηκαν από το συμψηφισμό χρεών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, ρύθμιση που θα εξυπηρετούσε πολύ μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών». Προσθέτει δε ότι «όπως αναφέρεται και από φορείς της αγοράς τα φαρμακεία αποτελούν σήμερα επιχειρήσεις που ανέλαβαν μεγάλο βάρος για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς πιστώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για χρονικά διαστήματα που φθάνουν τους 12 μήνες, παρέχοντας μάλιστα και εκπτώσεις».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φαρμακεία παρουσιάζουν ελάχιστα ή μηδενικά φαινόμενα φοροδιαφυγής, ενώ συγχρόνως έχουν υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια οικονομική αφαίμαξη από περαιώσεις, έκτακτες οικονομικές εισφορές, και μειώσεις τιμών φαρμάκων που απαξίωσαν το stock τους» και προσθέτει ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα και η απουσία ρυθμίσεων, όπως είναι ο συμψηφισμός των χρεών Δημοσίου – επιχειρήσεων εγκυμονεί κίνδυνο διάλυσης του υπάρχοντος συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης και πιέζει σε οικονομική ασφυξία τα φαρμακεία και οδηγώντας τα στην πτώχευση».

Στο πλαίσιο αυτό, και τονίζοντας ότι «το κλείσιμο φαρμακείων θα αφήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού χωρίς πρόσβαση στο φάρμακο», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «ποιος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη των φαρμακείων», καθώς και «με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να υποστηρίξει το συγκεκριμένο κλάδο και να αποτρέψτε το κίνδυνο μαζικών λουκέτων στις επιχειρήσεις».

Επιπλέον, ζητά ενημέρωση «για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι φαρμακοποιοί από το συμψηφισμό χρεών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων», ενώ ζητά την ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση και τα φαρμακεία, καθώς θα εξυπηρετήσει πολύ μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών. Τέλος, ζητά διευκρινήσεις «πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης πληρωμών των φαρμακείων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook