Κατά των ειδικών απαιτήσεων της Φινλανδίας για εγγυήσεις από την Ελλάδα δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνεδρίαση των Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης.

«Δεν λειτουργούν έτσι οι συμφωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του in.gr, απέρριψε επίσης τη θέση πρόταση της υπουργού Εργασίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, για την παροχή μελλοντικών δανείων προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης μόνο έναντι καταβολής εγγυήσεων. Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η πρόταση ακούγεται καλή, αλλά «δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά των εγγυήσεων και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπογράμμισε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας θα πρέπει να εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ίδια επέκρινε επίσης τη θέση των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, εμμένοντας στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως ο κοινός δανεισμός θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας «ένωσης χρέους», όπως είχε αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αποτελεί βαριά αμέλεια από το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) και τους Πράσινους να ζητάνε αυτή την μορφή της κολεκτιβοποίησης του χρέους στην ευρωζώνη» δήλωσε η κ.  Μέρκελ στους συμπολιτευόμενους βουλευτές, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Εποπτεία από το Ευρωδικαστήριο

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε ακόμα την εποπτεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Συμφώνου Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας ενισχυμένης εποπτείας των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών από την ΕΕ και ζήτησε, σε περίπτωση παρέκκλισης από τους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να μπορεί να απαιτήσει από τα κράτη να επανεξετάσουν τα προγράμματά τους για να συμμορφωθούν προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η συνάντηση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ήταν αφιερωμένη κυρίως στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου: μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όμως, για να λειτουργήσει, το νέο αυτό αυτό όργανο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή (Budenstag) στις 23 Σεπτεμβρίου. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές είναι αντίθετοι σ΄αυτό, αλλά ως τώρα φαίνεται ότι η κ. Μέρκελ έχει εξασφαλίσει μια επαρκή πλειοψηφία.

Νέες εγγυήσεις εξετάζει η Ευρωζώνη;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο για την προσφορά μη-ταμειακών (non-cash) ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, ως εγγυήσεις για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις έρχονται μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ελληνοφινλαδική συμφωνία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης εκφράσει την αντίθεση του στη συμφωνία, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο η συμφωνία να υπονομεύσει το καθεστώς «προτιμησιακού πιστωτή» (preferred creditor) που διασφαλίζει ότι λαμβάνει πρώτα τις αποπληρωμές.

Οι αρχικές συζητήσεις, όπως αναφέρεται, είχαν επικεντρωθεί στην εξεύρεση ρευστών περιουσιακών στοιχείων -μετρητά και ίσως χρυσός- που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις.

Πλέον, οι κυβερνήσεις εξετάζουν αν μη-ρευστοποιήσιμα στοιχεία όπως ελληνικές εταιρείες ή ακίνητη περιουσία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Ωστόσ, όπως σημειώνεται, η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ακίνητη περιουσία αποτελεί ένα ευαίσθητο πολιτικά θέμα στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, καθώς πολλά από τα ακίνητα ή επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook