Ανυπολόγιστες ζημιές προκάλεσε σε δεκάδες επιχειρηματίες του νομού Χανίων η χθεσινή κακοκαιρία.

Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο Δαίδαλος στα Χανιά κατέστρεψαν καταστήματα, γραφεία και προϊόντα, ενώ στην περιοχή του Μάλεμε οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για ανεμοστρόβιλο που ξήλωσε σκεπές και πέργκολες.

Οι επιχειρηματίες μετρούν τις πληγές τους την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας και ψάχνουν να βρουν ψήγματα δύναμης για να ξαναστήσουν τις περιουσίες τους πάλι από την αρχή.

Μάλεμε

Στην περιοχή του Μάλεμε επιχειρηματίες κάνουν λόγο για ανεμοστρόβιλο που “σήκωσε” ό,τι βρήκε στο πέρασμά του.

Όπως δήλωσε ο επιχειρηματίας, Στέφανος Ποντικάκης που δραστηριοποιείται στην περιοχή:

“Κατά τις 9.00 το πρωί ο υδροστρόβιλος από τη θάλασσα πέρασε στην ξηρά και τα πήρε όλα. Όλη η παραλία έχει καταστραφεί. Μου έχει πάρει τέντες, εμπορεύματα αξίας. Η ζημιά είναι μεγάλη. Οι υπάλληλοι στην αρχή έτρεχαν να μαζέψουν τα πράγματα, μετά άρχισε να δυναμώνει το φαινόμενο και κρύφτηκαν σε μια γωνιά. Αν ήταν οι δρόμοι λίγο προς τα έξω, θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Μετακινήθηκαν πράγματα, προϊόντα, κάδοι, χτύπησαν αμάξια, μεγάλη καταστροφή.”

Σε επιχείρηση που στεγάζει μίνι μάρκετ και εστιατόριο, ξήλωσε τις πέργκολες και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές με τον ιδιοκτήτη να κάνει μια πρώτη εκτίμηση ζημιάς που ανέρχεται στις 50-60.000 ευρώ!

Επίσης, ο ανεμοστρόβιλος ξήλωσε μέρος της σκεπτής ενός μπαρ που βρίσκεται πλησίον της παραπάνω επιχείρησης στην οποία λειτουργεί εστιατόριο-μίνι μάρκετ.

Στη φωτογραφία φαίνεται και ο υδροστρόβιλος που προκλήθηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Μάλεμε.

Σταλός

Στον Σταλό τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και γραφεία γέμισαν λασπόνερα αφού η περιοχή σε αρκετά σημεία είχε πλημμυρίσει

Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια της επιχειρήσης κεραμικών:

“Τα νερά μπήκαν από παντού. Τα περισσότερα νερά πρέπει να μπήκαν λόγω της υπερχείλισης των ρυακιών πίσω. Ασφαλώς και ο δρόμος έφερε νερά και τα έβαλε μέσα. Τα φρεάτια στον δρόμο δεν ήταν καθαρά αλλά υπήρχαν και πολλά καλάμια μέσα στα ρυάκια. Τα ρυάκια έχουν καταπατηθεί τελείως, η κτηματική υπηρεσία τα έχει φάρδος μέχρι την κοίτη 14 μέτρα και αυτή τη στιγμή δεν περνάνε τα 2-3 μέτρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τραβήξουν αυτόν τον όγκο των νερών. Έτσι έφραξαν από μπροστά, υπερχείλισαν πίσω και άρχισαν να μπαίνουν τα νερά. Βγαζαν νερά στο σπίτι μέχρι και οι τουαλέτες. Η κατάσταση είναι τρομερή. Πρέπει να βγει η πολεοδομία να οριοθετήσει τα ρυάκια, να μπει μπουλντούζα να τα καθαρίσει. Τρία χρόνια τώρα το ζητάω από τον δήμαρχο. Έφερα την υπηρεσία του δήμου εδώ να τα δει, δεν μπορεί να καθαρίσει τα ρυάκια γιατί είναι δικοί τους άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει καταπάτηση. Δεν μπορώ να υπολογίσω αυτή τη στιγμή τη ζημιά, είναι όλα σπασμένα.”

Πλατανιάς

Και στον Πλατανιά νερά μπήκαν σε καταστήματα προκαλώντας ζημιές στο κτίριο αλλά και εξοπλισμό.

Κατάστημα με ρούχα καταστράφηκε, μάλιστα όπως είπε ο ιδιοκτήτης μάζευε το εμπόρευμα από τον δρόμο! Επίσης, σε τουριστικό πρακτορείο κάηκαν οι υπολογιστές.

 

Αγία Μαρίνα

Χανιά – Κλαδισός

Ο Κλαδισός για μια ακόμα φορά μετατράπηκε σε λίμνη, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή κατασκευάστηκε έργο που υποτίθεται θα θωράκιζε τον Κλαδισό αντιπλημμυρικά (δείτε βίντεο από ζημιά σε πολύ γνωστή επιχείρηση στον Κλαδισό καθώς και σε βιοτεχνία ρούχων στον Μακρύ Τοίχο)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook