Διακήρυξη της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης για τις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Χανίων στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου 2017.

“Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία ,βιοτέχνη, έμπορε,

Απευθυνόμαστε σε εσένα που προσπαθείς να επιβιώσεις μέσα σε δύσκολες συνθήκες κάτω από την ασφυκτική κυριαρχία και επέκταση των μονοπωλιακών ομίλων. Σε εσένα που δεν μπορείς άλλο να πληρώνεις τους άδικους φόρους και τα χαράτσια. Σε εσένα που ζεις με την απειλή των κατασχέσεων. Που παλεύεις καθημερινά για να ζήσεις εσύ και οι οικογένεια σου.
Ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων ατέλειωτος. Φόροι από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, κόψιμο των συντάξεων και των παροχών σε υγεία περίθαλψη για να έρθουν τα «ματωμένα πλεονάσματα».  Πλεονάσματα για να δοθούν επιδοτήσεις για τη συνέχιση της κερδοφορίας του  μεγάλου κεφαλαίου. Οι αναδιαρθρώσεις για την απελευθέρωση του ωραρίου, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, των “κλειστών επαγγελμάτων”, οι αναρίθμητες πιστοποιήσεις, είναι αυτά που θέτουν τις βάσεις για την επέκταση της κερδοφορίας των λίγων που, κυριαρχώντας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, περιορίζουν και τη δική σου επαγγελματική δραστηριότητα. 
Όλα αυτά είναι  αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτική που στηρίχτηκε και από τη διοίκηση του ΕΒΕΧ. Όλοι αυτοί που αφού σε εξαθλίωσαν σήμερα σου υπόσχονται δίκαιη ανάπτυξη και σε καλούν να στηρίξεις την πολιτική τους. Η ανάπτυξη και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου όμως δεν πάνε μαζί με την δικιά σου επιβίωση. 

Η «δίκαιη» ανάπτυξή τους:

• Δεν θα ξανανοίξει τις πάνω από  250.000 μικρές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο,
• Δεν θα ξαναδώσει τη 13η και 14η Σύνταξη που έκοψαν,
• Δεν θα ξαναβάλει τα χιλιάδες φάρμακα που κόπηκαν από τις λίστες του ΕΟΠΥΥ,
• Δεν θα δώσει πίσω τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων,
• Δεν θα αλλάξει τους συντελεστές αναπλήρωσης που δίνουν ανταποδοτική σύνταξη 192€ μετά από 35 χρόνια δουλειάς,
• Δεν θα σβήσει τα χρέη που η κρίση τους δημιούργησε.

Το αφήγημα της κανονικότητας που διαλαλεί η κυβέρνηση αλλά και η 3η αξιολόγηση  θα φέρει νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Μέτρα που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης με η χωρίς μνημόνια. Οι πολιτικές αυτές θεωρούν ότι  η μικρή επιχείρηση αποτελεί εμπόδιο και διαρθρωτικό πρόβλημα για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Η πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών παλεύει στις ίδιες δύσκολες συνθήκες. Δίπλα μας είναι οι εργαζόμενοι και οι μικροί αγρότες ,σύμμαχοι μας στην επιβίωση και στην προοπτική οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα έχει στο κέντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Απέναντι μας έχουμε το μαύρο μέτωπο μονοπωλίων –κυβερνήσεων- Ευρωπαϊκής ένωσης. Προϋπόθεση για να ζήσουμε σαν άνθρωποι είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών, με δική μας οργάνωση και κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά, ενάντια σε κυβερνήσεις, ΕΕ και μονοπωλιακούς ομίλους. Δρόμος δύσκολος αλλά ο μόνος ρεαλιστικός.

Συνάδελφε , συναδέλφισσα

Ποιά ήταν όμως η συμβολή του ΕΒΕΧ όλα αυτά τα χρόνια; Τι λύσεις έδωσε στα προβλήματα του μικρού επαγγελματία, του αυτοαπασχολουμένου; Μας χόρτασαν από σεμινάρια και ημερίδες αποπροσανατολισμού για εμάς και κονόμας για λίγους και εκλεκτούς. Δεν υπήρξε αντιλαϊκό μέτρο που να μην το στηρίξουν. 
Για χρόνια ολόκληρα λειτούργησαν και λειτουργούν με βάση τις κατευθύνσεις του αρμόδιου υπουργείου ως μηχανισμός προώθησης και στήριξης της κυβερνητικής και Ευρωενωσιακής πολιτικής, όπως άλλωστε ορίζεται και από το καταστατικό ίδρυσής τους, ως ΝΠΔΔ. Υπηρέτησαν πιστά όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως “χρώματος”. Αυτό θα κάνουν και στη συνέχεια .
Έπαιξαν ενεργό ρόλο στην εξαπάτηση και τον εγκλωβισμό των μικρών επαγγελματιών ότι κάτι θα κερδίσουν και αυτοί από αυτές τις πολιτικές. Πολιτικές που εξασφαλίζουν την γρήγορη εδραίωση και εξάπλωση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και παράλληλα την βίαιη καταστροφή των μικρών.
 Συνέβαλαν τα χρόνια της κρίσης στη νομιμοποίηση της επίθεσης απέναντί σου, αναμασώντας κάθε συκοφαντικό ιδεολόγημα, για τους κακοπληρωτές και φοροφυγάδες , το παραεμπόριο, ότι τάχα για την καταστροφή μας φταίνε οι στρεβλώσεις στην αγορά και όχι το σύστημα ολόκληρο που έχει κανόνα το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό.  Τάχθηκαν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, στήριξαν τα επιχειρήματα των κυβερνήσεων και των μεγαλοβιομηχάνων και τραπεζιτών που ζήταγαν μέτρα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, των απεργιών, επειδή δήθεν απορυθμίζουν την αγορά και διώχνουν τους πελάτες από τα μαγαζιά. Λες και οι πελάτες μας δεν περνούν τον ίδιο Γολγοθά με εμάς. 
Χέρι χέρι με τις ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να  φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης από τους  συλλόγους των επαγγελματιών. Με τη απρόσκοπτη χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων έχουν καταφέρει οι περισσότεροι σύλλογοι να είναι σφραγίδες φερέφωνα των πολιτικών του. Σωματεία που στη πλειοψηφία τους δεν εκπροσωπούν τις ανάγκες και τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών. Σωματεία που δεν στοχεύουν στον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια. Βρίσκονται κάτω από τη στενή καθοδήγηση του ΕΒΕΧ. Στα Χανιά είναι άλλωστε γνωστός στους συναδέλφους μας ο ρόλος της διοίκησης του ΕΒΕΧ στην πολυδιάσπαση και χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματιών και εμπόρων στο Νομό μας. Πανελλαδική άλλωστε πρωτιά είναι οι 13 εμπορικοί σύλλογοι σε έναν νομό όπως ο Νομός Χανίων!

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συμμετέχει στις εκλογές στο Επιμελητήριο με σκοπό την οργάνωση και τη συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Σήμερα, γίνεται πιο φανερό ότι χρειαζόμαστε εκλεγμένους αγωνιστές και όχι «αξιόπιστους και ανεξάρτητους συνομιλητές» των κυβερνήσεων. Οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της ΑΑΣ θα είναι η μοναδική φωνή αποκάλυψης όλων των αντιλαϊκών σχεδιασμών και μέτρων που θα προωθούνται εις βάρος των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων. Θα αξιοποιήσουν αυτό το βήμα που θα τους εμπιστευθείτε για να ενημερώνουν εσάς και τα σωματεία μας, για κάθε εξέλιξη, για να οργανώνεται η πάλη και αντίστασή τους έγκαιρα, χωρίς να εγκλωβίζεται σε νέες αυταπάτες και “αφηγήματα” .  

Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία ,βιοτέχνη, έμπορε,

Σε καλούμε να στηρίξεις, να αξιολογήσεις σωστά, ότι τα συμφέροντα των μικρών εμπορικών βιοτεχνικών επιχειρήσεων δεν ταυτίζονται με αυτά των μεγάλων όπως παραπλανητικά προσπαθούν να μας βάλουν στο ίδιο τσουβάλι οι μεγάλες επιχειρήσεις.  Σε καλούμε με την καθημερινή  συμμετοχή και την δράση σου στους συνδικαλιστικούς φορείς σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μαζί με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ΠΑΣΕΒΕ. Σε καλούμε να στηρίξεις με την ψήφο σου την Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση στις εκλογές του ΕΒΕΧ. 

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε: 

Αρκετά πληρώσαμε την κρίση τους!
Δεν θα πληρώσουμε και την ανάκαμψή τους!
Περνάμε στην αντεπίθεση!

Πλαίσιο πάλης της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης

Κάτω η φοροληστεία. Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων και χαρατσιών. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο:
• Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους στα 20.000 € αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 € για κάθε παιδί.
• Μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη προοδευτική αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 €.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων στην πρώτη κατοικία.
• Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την υγεία, και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
• Τα λογιστικά βιβλία μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, κατάργηση κάθε αντικειμενικού ή αναδρομικού συστήματος φορολόγησης.

Για τη φορολόγηση από τους Δήμους του Νομού Χανιών

• Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 20.000 €, και αύξηση τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
• Να δημιουργηθούν ειδικές ζώνες αυξημένου φορολογικού συντελεστή για τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους, τις τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ κ.λ.π. και να αυξηθούν οι συντελεστές ανά τ.μ. σε αυτούς.
• Απαλλαγή δημοτικών τελών για τα μικρά τουριστικά καταλύματα την χειμερινή περίοδο που παραμένουν κλειστά.
• Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων των μικροεπαγγελματιών που βρίσκονται στα μικρά χωριά όλων των δημοτικών ενοτήτων.
• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων χρόνων και αναπλήρωση των απωλειών. Δημόσια και δωρεάν ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους
• Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας – πρόνοιας.
• Να μην προχωρήσει κανένας υποβιβασμός και καμία συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.
• Ανανέωση όλων των βιβλιάριων υγείας ανεξάρτητα χρεών και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις κτλ.
• Κατάργηση της εισφοράς για την υγεία.
Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και επαρκής κρατική χρηματοδότηση ικανή να εξασφαλίσει συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
• Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
• Συνταξιοδότηση όλων των αυτοαπασχολούμενων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δυνατότητα επιλογής σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις αλλά χρωστούν στο ταμείο, είτε για ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής, είτε για συνταξιοδότηση με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
• Προσωρινή σύνταξη μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης και οριστική μέσα σε έξι μήνες.
• Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώς με προοπτική την παραπέρα μείωση τους στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες.

Για τα χρέη

• Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.
• Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
• Κεφαλαιοποίηση των χρεών στις τράπεζες για τους αυτοαπασχολούμενους. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή του 30% στο υπόλοιπο ποσό για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έχουν κλείσει
• Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων για την ατομική τους ασφάλιση.
• Ουσιαστική προστασία των ανέργων και κάλυιυη των Λαϊκών αναγκών εδώ και τώρα.
• Επίδομα ανεργίας στα 600 € και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για κάθε αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις, μέχρι να βρει νέα εργασία.
• Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη. Πάγωμα όλων των χρεών και των ρυθμίσεων, για όσο διάστημα παραμένει άνεργος.
Για την Απελευθέρωση επαγγελμάτων
• Κατάργηση των νόμων για την αποκαλούμενη «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», που διευκολύνει την επέκταση των μονοπωλίων και σπρώχνει στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους.
• Επαγγελματική άδεια, που να προϋποθέτει πτυχίο της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των βαθμιδών. Ενημέρωση για τις νέες τεχνικές εξελίξεις και των γνώσεων με ευθύνη των φορέων της αρχικής εκπαίδευσης. Κατάργηση της πιστοποίησης και των κέντρων κατάρτισης.
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook