Δεύτερη βδομάδα του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το πρόγραμμα συνεχίζεται με πολλές ταινίες, ειδικές εκδηλώσεις, εκλεκτούς προσκεκλημένους και φυσικά μια βδομάδα γεμάτη εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια.

cineΜαθήματα

Όλη η δεύτερη βδομάδα του Φεστιβάλ έχει εντατικά cineΜαθήματα. Πρωινές προβολές για τα σχολεία σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπιάς για Παιδιά και Νέους και  εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δευτέρα  30 Οκτωβρίου, Ενότητα Πρόσωπα

Με μια ενότητα ταινιών με τον γενικό τίτλο ΠΡΟΣΩΠΑ συνεχίζεται την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. 

Πέντε ταινίες που γυρίστηκαν σε ένα χρονικό ορίζοντα 40 χρόνων. Πέντε ταινίες που δεν έχουν καμιά τυπική σχέση μεταξύ τους αλλά  συναντιούνται στην ανάδειξη πρόσωπων και ιστοριών που σημάδεψαν αλλά και σημαδεύτηκαν στο χωροχρόνο.

· Γυρισμένο το 1975 στην Παλαιόχωρα, την Κάντανο και στη Νέα Ζηλανδία - μεταξύ άλλων, το «Κάποτε σ'ένα Νησί» (Once upon an Island) του Μάικλ Χάβας μιλά για σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους Κρητικούς και τους Μαορί την περίοδο της κατοχής. Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που συγκινεί, σε πρώτη ελληνική δημόσια προβολή.

· «Ιχνηλατώντας τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Το ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας Γρηγόρη Καραντινάκη σε  σενάριο Αναστασίας    Μάνου ακολουθεί τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Μια ιστορική διαδρομή στην οποία ο Απόστολος Παύλος γνωρίζει τον Κύριο και την πνευματική του όραση.

ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Η ταινία είναι παραγωγή της cosmote tv.

· «Ειρηναίος Γαλανάκης, ένας ειρηνικός επαναστάτης». Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κουκουράκη και του Θοδωρή Παπαδουλάκη για την ζωή του μεγάλου ιεράρχη. Μια μοναδική διαδρομή πίστης, αγώνα και προσφοράς με ένα πρωτοποριακό κοινωνικό έργο που φώτισε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στην Κρήτη και τη Γερμανία.

· Έχουν δικαιώματα οι άνθρωποι με αναπηρίες; Το ερώτημα – μεταξύ άλλων - προσεγγίζει και ο Χανιώτης σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης με την εμβληματική του ταινία «Ο Άνθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπαν» η οποία παρουσιάζεται σε νέο συμπληρωμένο μοντάζ. Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη.

· «Santoalla» των Άντριου Μπέκερ και Ντάνιελ Μέρερ (Η.Π.Α.). Μια εξαφάνιση γεννά υποψίες στο απομακρυσμένο χωριό Σαντοάγια, στην περιοχή της Γαλικίας, βορειοδυτικά της Ισπανίας. Μια γυναίκα αναζητά να βρει τι συνέβη στον σύντροφό της. Η αστυνομία ερευνά. Η ζωή συνεχίζεται. Μέχρι τη στιγμή που η αλήθεια έρχεται στο φως.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου  και Τετάρτη 1 Νοεμβρίου

Το αφιέρωμα ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΞΕΝΟΣ με ταινίες που αναφέρονται στο προσφυγικό ζήτημα αναπτύσσεται μέσα στο διήμερο. Στις  6 το απόγευμα της Τρίτης  ξεκινούν οι ταινίες από το Home New Home – Project ταινίες στην παράγωγη των οποίων συμμετείχαν και πρόσφυγες από 5 χώρες της Μεσογείου. Στις 8 το βράδυ της Τρίτης το Φεστιβάλ προβάλει την ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σοκαρίδη. Στην προβολή θα βρίσκεται ο πρωταγωνιστής Μάκης Παπαδημητρίου. Σημειώνουμε ότι η ταινία αποτελεί την ελληνική πρόταση για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ με την προβολή – μεταξύ άλλων – των ταινιών.

«4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη η οποία είχε προταθεί για Oscar Ντοκιμαντέρ στα 89α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας.
«Πίσω δεν γυρνάω» της Φλώρας Πρησιμιντζή. Η ταινία καταγράφει το αγωνιώδες ταξίδι ανθρώπων με κοινή συνισταμένη τον φόβο του θανάτου και την αγωνία της ύπαρξης και της  επιβίωσης. Στην προβολή θα παραβρίσκεται  η σκηνοθέτις.

Πέμπτη  2 Νοεμβρίου

Μια βραδιά  με τίτλο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΛΟΓΟ.  

«A leak in Paradise», η ζωή του Ελβετού Rudolf Elmer, πρώην τραπεζίτη και πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος. Διώξεις, εξορία, παρενοχλήσεις. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος. Το «A leak in Paradise» θα προβληθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου στο 5o Chania Film Festival, στο ειδικό αφιέρωμα «Δικαίωμα στο Λόγο». 

Αμέσως μετά στις 8 το βράδυ «Πεθαίνοντας στο γέλιο» η νέα ταινία του Στέλιου Κούλογλου. Τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση. Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, τον Ιανουάριο του 2015, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ.   O Στέλιος Κούλογλου θα είναι μαζί μας στην προβολή της ταινίας του.

Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας θα γίνει παρουσίαση και στο καινούργιο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση»  εκδόσεις της Εστίας. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Μιλτιάδης Κλωνιζάκης του οποίου ο πατέρας, Γιάννης Κλωνιζάκης καταθέτει – μαζί με δεκάδες άλλους- την μαρτυρία του για την εποχή και η οποία φιλοξενείται στο βιβλίο.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

Την Παρασκευή 3 Νοέμβριου 2017 κλείνει το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με μια βραδιά αφιερωμένη στις εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ.

Η βραδιά ξεκινάει  στις  19:00  και στη διάρκεια της:

- Θα παρουσιαστεί το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα cineΓραφήματα
- Θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός για τα cineΜαθήματα το 2017-2018
- Θα απονεμηθούν τα αναμνηστικά διπλώματα σε όσους συμμετείχαν στις δράσεις του 2016-2017
- Θα προβληθούν οι μαθητικές ταινίες που γυρίστηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά.
- Θα προβληθούν και άλλες επιλεγμένες ταινίες που έχουν γυριστεί από μαθητές και νέους της σχολικής κοινότητας των Χανίων.
Η βραδιά και οι προβολές του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα κλείσουν στις  22:00 την Παρασκευή με την ταινία «Επιχείρηση Πανελλήνιες» σε σκηνοθεσία Κώστα Σπανουδάκη.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τις παράλληλες δράσεις του είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ, με προαιρετική προσφορά τροφίμων μακράς διάρκειας  και φαρμάκων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και για δομές της πόλης. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στην διεύθυνση   www.chaniafilmfestival.com