Απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ σε βάρος του Πωλ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ καθώς επίσης και σε βάρος του Έλληνα ομογενή Τζoρτζ Παπαδόπουλου, πρώην συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής 

Στην υπόθεση της πιθανολογούμενης προσπάθειας της Ρωσίας να χειραγωγήσει τον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα του 2016, μέσω ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Κόλπα, απάτη και πολλά ψέματα».   

Αφορμή είναι η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ σε βάρος του Πωλ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ καθώς επίσης και σε βάρος του Έλληνα ομογενή Τζoρτζ Παπαδόπουλου, πρώην συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής την ίδια περίοδο και τέλος σε βάρος ενός πρώην συνεργάτη του Τραμπ από τον επιχειρηματικό κόσμο, τον Ρικ Γκέιτς.   

Όπως σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα «κύριο μέλημα του Μίλερ είναι να αποκαλύψει πόσο βαθιά ήταν η παρέμβαση της Ρωσίας την περίοδο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, εάν η Ρωσία συνεργάστηκε σκόπιμα με μέλη της ομάδας Τραμπ αλλά και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν ενδεχομένως διαπραχθεί. Είναι η πρώτη φορά που στελέχη του επιτελείου Τραμπ προσάγονται στη δικαιοσύνη για αμφίβολες επαφές με την Ανατολική Ευρώπη.

Η υπόθεση, η οποία έχει επισκιάσει την προεδρεία Τραμπ εδώ και μήνες, παίρνει τώρα μια νέα διάσταση. Η ατμόσφαιρα στους κόλπους της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ είναι ηλεκτρισμένη». Σύμφωνα με το Spiegel Online, «Mολονότι οι κατηγορίες εις βάρος των τριών αυτών στελεχών είναι βαριές, ιδιαίτερα προβληματίζει ο ρόλος που φαίνεται να έχει διαδραματίσει ο Τζoρτζ Παπαδόπουλος.   Ταυτόχρονα ανακύπτουν πολλά νέα ερωτήματα: Πόσο απειλητική είναι όλη αυτή η ιστορία για τον ίδιο τον Τραμπ; Μήπως ο εισαγγελέας Μίλερ έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια του; Υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ». Το Spiegel εστιάζει ειδικότερα στον Παπαδόπουλο.   

«Γιατί είναι ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος τώρα σημαντικός;» διερωτάται. «Γιατί στην περίπτωσή του οι κατηγορίες αφορούν άμεσες, αμφιλεγόμενες επαφές με πιθανολογούμενους Ρώσους πράκτορες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στο FBI για συναντήσεις με Ρώσους. Ο Παπαδόπουλος (…) συναντήθηκε αρκετές φορές με έναν “καθηγητή” από τη Ρωσία μετά το διορισμό του την άνοιξη του 2016, ο οποίες τον ενημέρωσε ότι η Μόσχα κατείχε επιβαρυντικά στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον μέσα από “χιλιάδες e-mail”.   

Προφανώς επρόκειτο για ηλεκτρονικά μηνύματα που εκλάπησαν από χάκερ, από τα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατικών και τα οποία, αργότερα το καλοκαίρι του 2016, δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks». Στο πλαίσιο των ερευνών του FBI ο Παπαδόπουλος, φέρεται να προέβη σε διάφορες ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις, για τις οποίες τώρα οδηγείται στη δικαιοσύνη. ‘Όπως σημειώνει τέλος το Spiegel Online, το μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του Παπαδόπουλου αλλά και των Μάναφορτ και Γκέιτς, αφήνει να εννοηθεί ότι «ο εισαγγελέας Μίλερ και οι συνεργάτες γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όλα όσα είναι για την ώρα διατεθειμένοι να δημοσιοποιήσουν».   

O Τζορτζ Παπαδόπουλος στο τραπέζι των συμβούλων μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ   O Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI και συνεργάζεται με τις αρχές για την έρευνα. Είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2017 και έφτασε σε συμφωνία με τις αρχές στις 5 Οκτωβρίου.   Η συμφωνία προβλέπει πως ο 30χρονος Παπαδόπουλος θα συνεργάζεται με τις αρχές και η κυβέρνηση από την πλευρά της θα ενημερώσει τον δικαστή που θα του ορίσει ποινή, λαμβάνοντας υπόψην τη συνεχή του συνεργασία και βοήθεια στην έρευνα. 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε χθες να υποστηρίξει ότι ο ρόλος του Παπαδόπουλοθ στην προεκλογική εκστρατεία ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος» καθώς κατείχε μόνο μια «θέση εθελοντή». Όπως ανέφερε, όποια δράση και αν ανέλαβε ο Παπαδόπουλος, ο οποίος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, το έκανε με δική του πρωτοβουλία.   Το ρεπορτάζ του euronews αναφέρει πως σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του δικαστηρίου, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:   Ο Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση στο FBI στις 27 Ιανουαρίου του 2017.

«Την περίοδο της κατάθεσης το FBI είχε ανοιχτή έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, όπως και για τις σχέσεις ατόμων της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση και αν υπήρχε συντονισμός κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών». Ο Παπαδόπουλος είπε στο FBI πως είχε μιλήσει με καθηγητή του εξωτερικού για τον οποίο πίστευε πως είχε σημαντικές προσβάσεις σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στη διάρκεια της κατάθεσής του στο FBI, ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο καθηγητής αυτός του είχε πει πως οι Ρώσοι είχαν «λάσπη» για την Χίλαρι Κλίντον σε μορφή χιλιάδων e-mail ΠΡΙΝ ενταχθεί στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ. Στην πραγματικότητα όμως ο Παπαδόπουλος έναθε αρχές Μαρτίου του 2016 ότι θα βρίσκεται στην ομάδα Τραμπ και η συνάντηση με τον καθηγητή έγινε στις 14 Μαρτίου.

Ο καθηγητής ενδιαφέρθηκε λόγω της θέσης που είχε ο Παπαδόπουλος. Και του αποκάλυψε για τη «λάσπη» κατά της Κλίντον στις 26 Απριλίου 2016 όταν ο Παπαδόπουλος είχε γίνει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ. Ο Παπαδόπουλος ενημέρωσε ένα σημαντικό στέλεχος της προεκλογικής ομάδας και άλλα μέλη για τη συνάντηση με τον Ρώσο καθηγητή αλλά και με μία Ρωσίδα που την περιέγραψε ως «ανιψιά του Πούτιν» (κάτι που τελικά δεν ισχύει).     Στις 31 Μαρτίου 2016, ο Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Τραμπ και την ομάδα του. Στις 25 Απριλίου 2016 ο Παπαδόπουλος με e-mail ενημέρωσε έναν σημαντικό σύμβουλο στρατηγικής στην καμπάνια πως η «ρωσική κυβέρνηση έχει ανοιχτή πρόσκληση του Πούτιν για τον κ. Τραμπ ώστε να συναντηθούν όποτε το επιθυμεί». Μάλιστα είχε αναφερεί και το Λονδίνο ως πιθανό σημείο συνάντησης.

Αποκαλύπτεται πως ο Παπαδόπουλος έστειλε 4 e-mail μέχρι το τέλος Απριλίου 2016 σε αξιωματούχους της καμπάνιας λέγοντας πως «οι Ρώσοι ρωτούν αν τελικά ο Τραμπ θα συναντήσει τον Πούτιν». Κατόπιν βρέθηκε e-mail άλλου αξιωματούχου που μεταφέρει το αίτημα των Ρώσων για τον Τραμπ και γράφει: «Πρέπει να μιλήσουμε. Χρειαζόμαστε κάποιον να πει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κάνει τέτοιο ταξίδι. Θα πρέπει να πάει κάποιος πολύ χαμηλά στην ομάδα ώστε να μη στείλουμε σήμα». Ο Παπαδόπουλος ζητούσε συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη της καμπάνιας Τραμπ και μέλη του γραφείου του Πούτιν και του ΥΠΕΞ από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου 2016. Μετά από πολλές εβδομάδες για μία συνάντηση με Ρώσους, στις 15 Αυγούστου 2016 ο Παπαδόπουλος έλαβε απάντηση από στέλεχος της καμπάνιας που έγραφε: «Θα πρότεινα να πας εσύ σε αυτό το ταξίδι, εάν είναι εφικτό». Τελικά η συνάντηση δεν έγινε ποτέ.   Όταν ο Παπαδόπουλος ήρθε στην Ελλάδα   

 

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος βρέθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Συναντήθηκε μάλιστα με τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, που του απένειμε και το μετάλλιο του «Πρέσβη του Μαραθωνίου σε όλο τον Κόσμο».   Ο Παπαδόπουλος είχε επισκεφτεί την Αθήνα και την άνοιξη του 2016 και είχε συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και με τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο είχε γευματίσει στον Πειραιά όπως φαίνεται και στη φωτογραφία τους.       Ο Παπαδόπουλος γεννηθηκε στο Σικάγο και οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.   

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στο Linkedin σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο DePaul και το 2010 έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το University College London και το London School of Economics.   Ανέλαβε διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ απο το 2011 έως το 2015 διατέλεσε ερευνητής του ινστιτούτου Hudson, think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.   Αρχικά εντάχθηκε στο επιτελείο του υποψήφιου για την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων Μπεν Κάρσον με την ιδιότητα του συμβούλου. Τον Μάρτιο του 2016 άλλαξε στρατόπεδο και εντάχθηκε στην ομάδα Τραμπ. 

 

lifo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook