Κοινή συνέντευξη τύπου των Δημοτικών Συμβούλων της ΛαϊκήςΣυσπείρωσης των Δήμων Χανίων, Πλατανιά και Αποκόρωνα σχετικά με την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στους Δήμους μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Τόνισαν, ότι η ευθύνη για αυτές τις καταστροφές βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση όπως και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι ακολουθούν πιστά τις πολιτικές που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιώντας έργα, για το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου. 

Το αποτέλεσμα των πλημμυρών δεν οφείλεται στην «κακή μας τύχη»,αναφέρεται στο δελτίο τύπου της ΛαϊκήςΣυσπείρωσης , αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή. Η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου και αποκλειστικά στην Δημόσια Διοίκηση, κεντρική (Κυβέρνηση) και τοπική (περιφέρεια – Δήμοι) που υλοποιεί σε όλους τους τομείς χωρίς παρέκκλιση την πολιτική που της επιτάσσει η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι δανειστές, πολιτική που είναι προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Τα κονδύλια , ευρωπαϊκά και «Εθνικά» όπως Θησέας, ΕΣΠΑ, ΣΕΣ κλπ απαγορεύεται να δοθούν για τις λαϊκές ανάγκες καθώς προορίζονται για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό άλλωστε φαίνεται από τα Τεχνικά Προγράμματα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στους Δήμους μας.

Οι ως τώρα προϋπολογισμοί των Δήμων μας που υλοποιούνται πρόβλεπαν αστεία (εως μηδαμινά) ποσά για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ αντίθετα ήταν πολύ γενναιόδωροι για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα γίνονται είναι αποσπασματικά και τελικώς όπως αποδείχτηκε και αναποτελεσματικά, καθώς γίνονται χωρίς κάποιον κεντρικό σχεδιασμό για την διαχείριση των όμβριων υδάτων.

” Η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στην δημόσια διοίκηση”

Για κορκοδύλια δάκρυα από την πλευρά της δημοτικής αρχής Χανίων έκανε ο κ.Παπαντωνάκης, αναφορικά με τις καταστροφές στα Χανιά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

“Η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στην δημόσια διοίκηση, κεντρική και τοπική”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαντωνάκης, “τα χρήματα δεν δίνονται για τις λαϊκές ανάγκες για να αποφεύγονται τέτοιες ζημιές, αλλά για να αυξηθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου”.

“Σαν δημοτικοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης απαιτούμε η περιφέρεια και οι δήμοι να αναλάβουν άμμεσα την ευθύνη που έχουν απέναντι στον Χανιώτικο λαό, για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με έργα υποδομής, με προτεραιότητα στην κατασκευή όμβριων υδάτων και τον καθαρισμό των ρεμάτων.

“Όταν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιες ανάγκες της κοινωνίας, να διευκρινίζεται που έχουν πάει αυτά τα χρήματα, για ποιους σκοπούς.”

“Καλούμε τους Χανιώτες συλλογικά, να απαιτήσουμε από τις τοπικές διοικήσεις έκτακτη ενίσχυση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων,πλήρης αποζημίωση για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, να γίνει αναμόρφωση των προϋπολογισμών των τεχνικών προγραμμάτων και κονδυλίων ώστε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.”

Ζώης Σταύρος εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση στον Αποκόρωνα

“Αν εξαιρέσουμε την περιοχή της Γεωργιούπολης όλος ο υπόλοιπος δήμος επλήγη από τον “Δαίδαλο”

Στον Αποκόρωνα πρέπει να  δούμε τις οριοθετήσεις των ρεμάτων, να διευθετηθούν οι κοίτες και να αφαιρεθούν τα μπαζώματα και οι αυθαίρετες κατασκευές” τόνισε ο κ.Ζώης.

Ο δήμος Αποκόρωνα πρέπει να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 11 Φεβρουαρίου ο Αποκόρωνας πάλι είχε πληγεί, πάλι είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο ακόμα δεν έχουν έρθει χρήματα για αποκατάσταση των προβλημάτων. 

Θεωρούμε ότι τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να παγώσουν και να καλέσουμε τους Αποκορωνιότες να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. “

Μανώλης Νταγκουνάκης εκλεγμένος στο Δήμο Πλατανιά με την Λαϊκή Συσπείρωση

Ο κ.Νταγκουνάκης θέλοντας να δείξει το μέγεθος της ζημιάς στον Δήμο Πλατανιά από την κακοκαιρία, τόνισε ότι επρόκειτο για βιβλική καταστροφή, και σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές είναι αδιόρθωτες.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν για πλημμύρες που έχουν ξαναγίνει στις ίδιες περιοχές ανέφερε ότι η ευθύνη εξολοκλήρου αυτό των καταστροφών ανήκει στην δημόσια διοίκηση, κεντρική και τοπική.

“Ο Δήμος Πλατανιά έχει δαπανήσει ελάχιστα χρήματα για αυτές τις καταστροφές, για παράδειγμα τον Ιανουάριο έγιναν καταστροφές στα Αφράτα και στο Ροδοπού με πολύ μικρότερες ποσότητες νερού. Σε αυτές τις δυο περιοχές δεν είχαν αποκατασταθεί ακόμα οι καταστροφές των πλημμυρών του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα ότι δεν είχε καταστραφεί τότε να καταστραφεί τώρα”

“Στα δεκάδες εκατ. που δαπάνησε ο Δήμος Πλατανιά, είχαμε το αγροτικό πρόγραμμα που το ονομάσαμε “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” δαπανήθηκαν εκατομμύρια από αυτό το πρόγραμμα που δαπανήθηκαν για την ελιά των Βουβών, για τα μονοπάτια στο Καράνου και στα Μεσκλά, χωρίς να γίνονται ουσιώδης παρεμβάσεις. Όταν ρωτήσαμε γιατί δεν τα διέθεταν για άλλα έργα, μας είπαν ότι “δεν μπορούμε είναι δεσμευμένα από την Ε.Ε”. Το 2014 όμως προεκλογικά ο Δήμος διέθεσε χρήματα σε έργα που ήταν αναγκαία, τότε πώς μπόρεσαν;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook