Από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ, στο Τσαλικάκι, από αντιπροσωπεία του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, από κοινού με αντιπροσωπείες των ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, με αφορμή, όπως αναφέρουν “τις εκτεταμένες διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ σε λαϊκά νοικοκυριά, που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, και ειδικότερα στις Αρχάνες”.

Με ανακοίνωσή τους, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου σημειώνουν:

Στην παρέμβαση παρευρέθηκαν και κάτοικοι της περιοχής που βιώνουν έντονα το πρόβλημα των χρεών, με αποτέλεσμα διακοπή ρεύματος, λόγω του πετσοκόμματος του εισοδήματός τους, ειδικά με την άθλια ληστεία των μεγαλεμπόρων – βιομηχάνων στις τιμές του επιτραπέζιου σταφυλιού. Σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης, η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην απαίτηση της επανασύνδεσης.

Την ώρα που δεκάδες, εκατοντάδες αγροτικά και εργατικά νοικοκυριά μένουν στο σκοτάδι από τις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ στην περιοχή, ενεργειακοί κολοσσοί κάνουν επενδύσεις με τεράστια κέρδη σε όλη την Ελλάδα, με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα, με εκμίσθωση οικοπέδων νότια της Κρήτης για εξόρυξη υδρογονανθράκων, την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, στο δρόμο της «δίκαιης ανάπτυξης», όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Ηράκλειο. 

Οι συντάξεις που συνεχώς κόβονται, τα απλήρωτα αγροτικά προϊόντα, τα προϊόντα που μένουν απούλητα, οι τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, γενούν το ερώτημα: Το δίκιο στην ανάπτυξη, που το βλέπει η κυβέρνηση; Μάλλον δεν είναι ανάπτυξη για τη μικρομεσαία αγροτιά και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι σφαγή των δικαιωμάτων τους! 

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ευθύνη. Τα πανάκριβα τιμολόγια και οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης, της πολυδιαφημισμένης «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας». Οι διακοπές στην περιοχή των Αρχανών, και σε όλο το Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, δείχνουν τη χωρίς έλεος αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις χωρίς διάκριση διακοπές από τη διοίκηση της ΔΕΗ με το απάνθρωπο «όποιον πάρει ο Χάρος», μόνο να αυγατίσουν τα κέρδη της. 

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ! Πρέπει ο κάθε μικρομεσαίος αγρότης της περιοχής, μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο, να παλέψει ενάντια στη θηλιά των χρεών! Διεκδικούμε:

· Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά σπίτια. Απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους φτωχούς αγρότες (γεωτρήσεις, πηγάδια, άλλες εγκαταστάσεις) και αυταπασχολούμενους επαγγελματίες.

· Επανασύνδεση της παροχής στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν

· Διεύρυνση του μέτρου του κοινωνικού τιμολογίου στην κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Να μπουν στη ρύθμιση των 36 δόσεων όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αυξηθούν οι δόσεις.

· Να διαγραφεί το χρέος από τα τιμολόγια πολύτεκνων, ανέργων και ευπαθών ομάδων.

· Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι στα τιμολόγια.

Παράλληλα, να διεκδικήσουμε: 

· Εγγυημένες τιμές για τα  αγροτικά προϊόντα, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. 

Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook