Συνηθίζετε να μαζεύετε και να καταναλώνετε άγρια μανιτάρια έχοντας σιγουριά γι’ αυτό που πρόκειται να καταναλώσετε; Σταματήστε το – Άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κατόπιν δηλητηρίασης

Ένας περίπου 50 ετών άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων αφού δηλητηριάστηκε από κατανάλωση άγριων μανιταριών.

Στο νοσοκομείο του χορηγήθηκε άμεσα το αντίδοτο με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να εξελίσσεται πολύ καλά.

Να σημειωθεί ότι και την άνοιξη είχε καταγραφεί άλλο ένα περιστατικό δηλητηρίασης, μια γυναίκας στα Χανιά. 

Προσοχή είναι η εποχή τους!

Ημίμετρα στην περίπτωση των άγριων μανιταριών δεν υπάρχουν και αξίζει να σημειωθεί ότι αν στο παρελθόν έχετε καταναλώσει κάποιο συγκεκριμένο άγριο μανιτάρι χωρίς να δηλητηριαστείτε, αυτό επουδενί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σας συμβεί σε μια άλλη νέα κατανάλωση του ίδιου είδους.

Ο Διευθυντής Φαρμακευτικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Λεωνίδας Τζίμης εφιστά την προσοχή των πολιτών στα Χανιά ως προς την κατανάλωση άγριων μανιταριών, με μια πολύ απλή προτροπή και συμβουλή… μην τα καταναλώσετε για οποιοδήποτε λόγο.

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται από τον κ. Τζίμη καθώς αυτή η περίοδος (και η άνοιξη) είναι η πιο επίφοβη και επικίνδυνη μια και τώρα είναι η… εποχή τους! Οι δηλητηριάσεις συνήθως αφορούν σε οικογένειες καθώς συνηθίζεται στο οικογενειακό τραπέζι να καταναλώσουν μανιτάρια πέραν τους ενός ατόμου. Μάλιστα,  απαγόρευση κατανάλωσης άγριων μανιταριών από παιδιά είναι απαραίτητη καθώς σε αυτά ακο΄μα και το 1/3 άγριου μανιταριού μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Με τα πρώτα συμπτώματα ο πολίτης πρέπει να σπεύσει στο νοσοκομείο Χανίων που διαθέτει το αντίδοτο στη δηλητηρίαση και οι οικείοι του που θα τον μεταφέρουν να έχουν έτοιμες τις απαντήσεις για το τι είδος μανιταριού και τροφής κατανάλωσε, ενώ πρέπει να γνωρίζουν αν υπήρχαν και άλλα άτομα, όπως μικρά παιδιά τα οποία είναι πιθανό να είχαν επίσης καταναλώσει μανιτάρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά;

Κάθε χρόνο, τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο καταγράφονται σε όλη τη χώρα περισσότερες από 100 δηλητηριάσεις λόγω κατανάλωσης άγριων μανιταριών. Το 2015 καταγράφηκαν 169 περιστατικά, το 2016, παρουσιάστηκαν 101 περιστατικά και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 είχαν καταγραφεί 25 περιστατικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook