Αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία αποφάσισαν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το βασικό επιτόκιο ανήλθε στο 0,5%, στη γραμμή αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής που χαράσσει η Fed. Eκφράζοντας, ωστόσο, την ανησυχία τους για την οικονομία της χώρας μετά το Brexit, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν επίκειται άμεσα νέα αύξησή τους, με τις επόμενες αυξήσεις σε ορίζοντα τριετίας να γίνονται με «πολύ σταδιακά βήματα». 

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό τον διοικητή Μαρκ Κάρνεϋ τάχθηκε με ψήφους 7 προς 2, υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% από το 0,25%. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης αποτυπώνουν τις ανησυχίες των αξιωματούχων ότι η οικονομία είναι εύθραυστη, καθώς πλησιάζει το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Τα δύο μέλη της Επιτροπής που ψήφισαν κατά της αύξησης εξέφρασαν ανησυχία πως ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών είναι πολύ ισχνός για να δικαιολογήσει την αύξηση τώρα. Τα υπόλοιπα ωστόσο μέλη αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να αρχίσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, παρά τις ισχνές επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας φέτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αξιωματούχοι παρέλειψαν κάποιες αναφορές που έκαναν σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους όπου δήλωναν ότι ίσως χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις σε σχέση με ό,τι αναμένουν οι αγορές.

Παράλληλα, η BoE διατήρησε αμετάβλητες σε σχέση με τον Αύγουστο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, 1,6% το επόμενο έτος και 1,7% το 2019, όπως και για τον πληθωρισμό αναμένοντας οι τιμές να αυξηθούν κατά 2,2% σε τρία χρόνια, οριακά υψηλότερα από το στόχο του 2%. 

Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις προβλέψεις της αγοράς ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει το 1% την περίοδο αυτή.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε, επίσης, αμετάβλητα τα προγράμματα ομολόγων και επανέλαβε ότι οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα είναι περιορισμένες και σταδιακές.
Επαναξιολόγηση όταν γίνει σαφές το είδος του Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα επαναξιολογήσει τις οικονομικές της προβλέψεις όταν θα καταστεί περισσότερο σαφές το είδος και η μετάβαση προς τη νέα σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, δήλωσε ο διοικητής της Μαρκ Κάρνεϊ.

«Ο αντίκτυπος του Brexit στις προβλέψεις θα εξελιχθεί όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κάρνεϊ. 

«Ειδικότερα, η όποια διευθέτηση της αβεβαιότητας για τη φύση και τη μετάβαση προς τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, στο βαθμό που επηρεάζει τη συμπεριφορά των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση της οικονομικής προοπτικής».

Η στερλίνα υποχώρησε σχεδόν 1% μετά την απόφαση έναντι του αμερικανικού νομίσματος έως το 1,3096 δολάριο μετά την ανακοίνωση της αύξησης.

Αντίθετα, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου χαιρέτισαν την απόφαση, με σημαντικά κέρδη του δείκτη FTSE αμέσως μετά την ανακοίνωση για αύξηση επιτοκίων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook