Προκήρυξη διαγωνισμού με αντικείμενο «Μελέτες για την προετοιμασία δημοπράτησης αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΚ, ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. έχει συντάξει μία αρχική τεχνική λύση (χάραξη με προμέτρηση και προϋπολογισμό) αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο στο τμήμα από τα Χανιά μέχρι την Χερσόνησο Ηρακλείου μήκους 160 χλμ περίπου προκειμένου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ξεκινήσει τον διαγωνισμό δημοπράτησης του έργου.

Μετά τα αποτελέσματα της ως άνω εργασίας ο Οργανισμός προχωρά και στην μελέτη αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο συνολικά, δηλαδή από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, μελετώντας και το τμήμα από Χερσόνησο μέχρι Άγιο Νικόλαο (μήκους 45χλμ περίπου). Το πλαίσιο της μελέτης θα βασιστεί στα συμπεράσματα της αρχικής κυκλοφοριακής μελέτης του 1998 αλλά και της πρόσφατης μελέτης (που  υλοποιήθηκε το 2017).

Η απόφαση του Οργανισμού  βρίσκει σύμφωνη την Περιφερειακή Αρχή  και τους Φορείς της Κρήτης, και έγινε αποδεκτή προς εξέταση από την Κυβέρνηση στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας. 

Η χρηματοδότηση της μελέτης γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και πιο συγκεκριμένα από τις πιστώσεις του έργου: «Ειδικές Μελέτες του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Κρήτη Πράσινη Ανάπτυξη – 1ο Υποέργο» Κ.Α. 2010ΕΠ402200008 της ΣΑΕΠ 402 της Περιφέρειας Κρήτης. Με βάση την ως άνω απόφαση, Φορέας Υλοποίησης ορίζεται ο Ο.Α.Κ. Α.Ε., Προϊσταμένη Αρχή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Κ. Α.Ε. και Διευθύνουσα Υπηρεσία η Δ/νση Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ. Α.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φώτης Καζάσης δήλωσε σχετικά: «Με την εξέλιξη αυτή δρομολογείται η υλοποίηση της πρόσφατης δέσμευσης, από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στο Ηράκλειο, του Πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Κρήτης για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο και στο τμήμα Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος. Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον Οργανισμό εντός του 2017 και θα συμπληρώσει τον φάκελο ο οποίος προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό δημοπράτησης του έργου αναβάθμισης του Β.Ο.Α.Κ. σε αυτοκινητόδρομο από τα Χανιά έως και τον Άγιο Νικόλαο».

Η περιφέρεια ζητά τα 65 εκατομ. ευρώ για το Πάνορμο – Εξάντης, να δοθούν για τα τμήματα της Κισσάμου και της Σητείας

Μετά την ανακοίνωση του ΟΑΚ ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του ανέφερε πως η μελέτη γινεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, σύμφωνα με τη δεσμευση του ίδιου να ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ και στο Λασίθι.

Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως με δεδομένο ότι το υπουργείο κινεί τις διαδικασίες για χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από την Ερωπαϊκή Τράπεζα Επενδυσεων, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, ζητώντας τα 65 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί για την κατασκευή του τμήματος “Πάνορμο – Εξάντης” να μην “κοπούν” από την Κρήτη, αλλά να δοθούν προκειμένου να κατασκευαστούν τα τμήματα μετά τα Χανιά προς Κίσσαμο και μετά τον Άγιο Νικόλαο προς Σητεία.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook