Η απάντησης της ΔΕΥΑΧ για την πλημμύρα στο κόμβο του Κλαδισού

Παρά τα  αντιπλημμυρικά έργα της ΔΕΥΑΧ τον περασμένο Μάρτι,ο ο Κλαδισός έπεσε “θύμα” του Δαιδάλου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και πάλι ο κόμβος, με επιχειρήσεις και οικίες να υποστούν σημαντικά προβλήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επιχείρησης Italian Factory Outlet, της οποίας ο ιδιοκτήτης Άκης Παινεσάκης , βλέποντας χιλιάδες εμπορεύματα του να καταστρέφονται, προέβη στην αποστολή εξώδικου προς την ΔΕΥΑΧ και το Δήμο Χανίων.

Η ΔΕΥΑΧ από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα έργα που έγιναν στην περιοχή δίνοντας εξηγήσεις στο γιατί και πάλι πλημμύρισε ο συγκεκριμένος δρόμους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο όπως και άλλα ανάλογα, δεν δύναται να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα,κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν υπέρογκα ποσά βροχής.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Χανίων, παρά το ότι δεν βρίσκεται στη δικαιοδοσία της, τον Μάρτιο του 2017 προέβη στην εκτέλεση ενός πρόσθετου έργου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο ρεύμα καθόδου προς Χανιά της παλαιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο.) Χανίων – Κισάμου, ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων, που κατ΄ επανάληψη είχαν πλήξει τις εκεί ευρισκόμενες επιχειρήσεις. 

Στην περιοχή υφίστατο, κατασκευασμένος από υπηρεσίες των Δημοσίων Έργων, αγωγός διαμέτρου Φ1000 (1 μέτρο διάμετρος) από τον Κλαδισό έως τη γωνιά του καταστήματος, με μόνο ένα φρεάτιο υδροσυλλογής, που αδυνατούσε να τραβήξει όλα τα νερά κατά τις έντονες  βροχοπτώσεις.

Ο αγωγός επεκτάθηκε κατά το μήκος του καταστήματος και μέχρι την πρώτη στροφή της οδού (για μήκος 80 περίπου μέτρα), τοποθετώντας επιπροσθέτως ένα φρεάτιο υδροσυλλογής με τέσσερις θυρίδες και 8 σχάρες απορροής, ώστε οι ποσότητες να διοχετεύονται εύκολα στον υφιστάμενο αγωγό. 

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα τα ανάλογα έργα, προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν υπέρογκα ποσά βροχής, με ενδεικτική τη βροχόπτωση να ανέρχεται στα 190 χιλιοστά έως τις 8 το βράδυ, στο ύψος του Κλαδισού, σύμφωνα με τις πρώτες αποτυπώσεις των μετεωρολόγων. Ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου είναι ότι μέσα σε 8 ώρες είχαμε το 40 % περίπου της βροχόπτωσης, που σημειώνεται κατά τη χειμερινή περίοδο στις περιοχές αυτές. 

Η στάθμη του ποταμού Κλαδισού, λόγω του ύψους βροχής, που είχαμε, ανήλθε σε τέτοιο υψόμετρο, που πλέον εμπόδιζε όλα τα κάθετα δίκτυα, που αποχέτευαν οδούς με υψόμετρο περίπου ίδιο με τη στάθμη του νερού στον ποταμό, να αποχετεύουν τα νερά των οδών τους.  Ευτυχές είναι το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές ζημιές, που προκλήθηκαν, δεν θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα.

Κατανοούμε το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στις επιχειρήσεις, αλλά θα περιμέναμε μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση γι΄ αυτούς, που προσπάθησαν τουλάχιστον να τους βοηθήσουν. Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ο Δήμος Χανίων και οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες συνεπείς στον σχεδιασμό τους για την πολιτική προστασία, υλοποιούν έργα, μεγάλης και μικρής κλίμακας, με σκοπό την προστασία και πρόληψη της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των συνδημοτών μας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook