Οι μελλοντικοί εθελοντές αιμοδότες ενημερώθηκαν για το δώρο που μπορούν να προσφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο

Μέσα από το παραμύθι, "Η μικρή γαλάζια πεταλούδα", με ενημερωτικά φυλλάδια για την αιμοδοσία, φτιαγμένα για παιδιά αλλά και ενημερωτική συζήτηση, μαθητές του 11ου δημοτικού σχολείου Χανίων, συμμετείχαν σε διαδραστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και Δότη Μυελού των Οστών.

Από τις 11 το πρωί, ξεκίνησαν οι διαδραστικές εκδηλώσεις σε όλες τις τάξεις του 11ου δημοτικού σχολείου, όπου μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης διάβασαν το παραμύθι της Άγγελας Μάλμου, όπου μια μικρή Γαλάζια Πεταλούδα, "είπε" στα παιδιά για το αίμα, τα λευκά αιμοσφαίρια και τις μάχες που δίνουν με τα μικρόβια και την αιμοληψία αλλά και για το ύψιστο δώρο του ανθρώπου στον άνθρωπο, την εθελοντική αιμοδοσία.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και η ίδια η συγγραφέας του παραμυθιού, η οποία ανέφερε οτι η ιδέα και συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον καθηγητή διατροφολογίας κ.Αντώνη Καφάτο, στα πλαίσια έρευνας για την παιδική παχυσαρκία στην Κρήτη. Σκοπός του βιβλίου ήταν να βοηθήσει τα παιδιά που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου, να αντιμετωπίσουν πιο ψύχραιμα την αιμοληψία. Ο σκοπός επετεύχθη και εκ τοτε το βιβλίο είχε παραμείνει στα "συρτάρια" μέχρι πριν δυο χρόνια, που ζητήθηκε από την κ. Μάλμου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Χανίων ΄΄Αγιος Ιωάννης΄΄, να επεκτείνει το αντικείμενο του βιβλίου από την αιμοληψία, στην αιμοδοσία.

Έτσι, γεννήθηκε "Η μικρή Γαλάζια Πεταλούδα" η οποία στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να εξοικοιωθούν με την αιμοληψία και τον εθελοντισμό και να γίνουν οι μελλοντικοί εθελοντές αιμοδότες. 

Εντύπωση προκάλεσε ότι τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εθελοντική αιμοδοσία και έκαναν πολλές ερωτήσεις για το θέμα, σε αντιδιαστολή με παιδιά Λυκείου, τα οποία έχουν επισκεφτεί μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Χανίων "Άγιος Ιωάννης". Αυτό επεσήμανε η Δέσποινα Ροδουσάκη, πρόεδρος του Συλλόγου, η οποία το πρωί ενημέρωσε τα παιδιά για την εθελοντική αιμοδοσία, στα πλαίσια του εορτασμού της Σχολικής Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και Δότη Μυελού των Οστών.

Η κ. Ροδουσάκη, επεσήμανε και αυτή ότι σκοπός αυτών των δράσεων στα σχολεία των Χανίων, είναι οι μικροί μαθητές να ενημερωθούν και να αποκτήσουν από νωρίς μια κουλτούρα εθελοντισμού, ώστε να γίνουν οι μελλοντικοί εθελοντές αιμοδότες.

Οι δράσεις στο σχολείο, θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι ενώ παιδιά θα μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και θα τα αποτυπώσουν ζωγραφίζοντάς τα σε χαρτί, διακοσμώντας το δεντράκι των ευχών που είχε στηθεί στην είσοδο του σχολείου. Η εκδήλωση θα κλείσει με μια μεγάλη καρδιά που θα σχηματιστεί στην αυλή του σχολείου από μικρούς και μεγάλους.

Επίσης, μέλη από τον Σύλλογο ΄΄ΟΡΙΖΟΝΤΑ΄΄, συμμετέχουν στις δράσεις, ενημερώνοντας και μοιράζοντας μπαλόνια στα χρώματα του ουράνιου τόξου με σύνθημα «Γίνε Υποψήφιος Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών!»