Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις και το Συλλαλητήριο των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στο ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Κρήτης με σύνθημα «Θέλουμε να σπουδάσουμε χωρίς εμπόδια. Θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας με δικαιώματα!». 

Απο νωρίς το πρωί οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι του ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΤΕΙ Χανίων, Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, Εστιών Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, Αρχιτεκτονικής, Δασκάλων, Ψυχολογίας, Βιολογικού, Οικονομικού καθώς και Επιτροπές Αγώνα  στις σχολές με κλιμάκια σε στάσεις λεοφορίων, σε κεντρικά σημεία των ιδρυμάτων, στα αμφιθέατρα, με κρέμασμα γιγαντοπανό στους χώρους, ενημέρωναν τους φοιτητές, τους καλούσαν σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι στην Κρήτη, απο το πρωί οργάνωσαν περιοδείες σε μαθήματα και εργαστήρια των σχολών του ΤΕΙ στο Ηράκλειο, με γενικές συνελεύσεις ετών και συζητήσεις με εκατοντάδες σπουδαστές. 

Στην συνέχεια με πορεία μέσα στο ίδρυμα κατέληξαν στην Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης όπου και είχαν συνάντηση με τον πρύτανη του ιδρύματος, που του κατέθεσαν τα αιτήματα τους. Ιδιαίτερα στάθηκαν στις διεκδικήσεις για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, την πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, την τη μείωση του εισητηρίου για τους σπουδαστές, την ανέγερση νέων εστιών και άυξηση των διαθέσιμων δωματίων στις εστίες. Τέλος ιδιαίτερα οι σύλλογοι στάθηκαν στην εναντίωσή τους στην διεύρυνση της κατηγοριοποίησης των αποφοίτων, και τα διετή προγράμματα που ετοιμάζεται να διοργανώσει το ΤΕΙ της Κρήτης που χρησιμεύει στην διαφοροποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων ωστε να συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Την ίδια ώρα Φοιτητικοί Σύλλογοι στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο οργάνωσαν κινητοποίηση στην Πρυτανεία με τους φοιτητές να απαιτούν άμεσα άυξηση της χρηματοδότησης απο τον κρατικό προυπολογισμό, Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές.

Αντίστοιχα Φοιτητικοί Σύλλογοι στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οργάνωσαν κινητοποίηση στον ΕΛΚΕ και με τους φοιτητές να απαιτούν άμεσα άυξηση της χρηματοδότησης απο τον κρατικό προυπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές.

Ιδαίτερα στις κινητοποιήσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα που προέκυψε απο την αρχή της χρονιάς με το στεγαστικό. Απαίτησαν να κοπεί κάθε σκέψη για ενοίκιο και εμπλοκή εργολάβων και να «μην τους ανοίγει η όρεξη για κερδοφορία στην πλάτη των φοιτητών» απαίτησαν να καταρτιστεί σχέδιο ανοικοδόμησης εστιών με ευθύνη του κράτους που θα παρέχονται δωρεάν.  Ιδιαίτερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης άμεση ολοκλήρωση της Γ’ φάσης εστιών και έναρξη της Δ’ ώστε να καλύψει τις συνεχώς περισσότερες αιτήσεις και αντίστοιχα στο Ρέθυμνο να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου σε όλους τους φοιτητές. Έξω οι εργολαβίες από τις εστίες και τις σχολές μας. Τα κέρδη τους δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες μας. Σίτιση, συντήρηση, καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας. Φοιτητική μέριμνα στην ευθύνη του κράτους.

Το μεσημέρι οι Σπουδαστικοί και Φοιτητικοί Σύλλογοι στο Ηράκλειο πραγματοποιησαν συλλαλητήριο – συναυλία στο κέντρο της πόλης με πορεία προς την Περιφέρεια της Κρήτης. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λενε οι σπουδαστές – εξω οι εταιρίες απ τις σχολές», «ούτε πελάτες ούτε τζάμπα εργάτες» «λεφτά για F16 βρήκαν κατευθείαν μα δεν υπάρχει σάλιο για δωράν παιδεία».

Χαιρετισμό απύθυνε ο Φίλιππος Τσιαπάρας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΤΕΜ ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Απο την πρώτη μέρα οι νέοι συνάδελφοι έχουν ξεκινήσει με προσδοκίες για τη νέα φάση στη ζωή τους, και οι παλιότεροι συνεχίζοντας τη προσπάθεια να πάρουμε το πτυχίο μας να μάθουμε το αντικείμενο που σπουδάζουμε, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια… Σε αυτή τη μάχη που δίνουμε, καθημερινά αντιμετωπίζουμε μια σειρά εμπόδια, οικονομικές δυσκολίες και αγωνία για το αν θα μπορούμε να βρούμε μια δουλειά για να επιβιώσουμε από τώρα ακόμα (αφού πολλοί αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας) και μετά…» (…) «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που ματώνουν τις οικογένειές μας, για τις επενδύσεις που έρχονται και πατάνε πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα, για τις συμμαχίες που κλείνει με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, ανανεώνοντας και αναβαθμίζοντας τη βάση στη Σούδα, φέρνοντας ακόμα και πυρηνικά στον Αραξο. “Δίκαιο” για τη κυβέρνηση είναι να παίρνει από εμάς και να τα δίνει στους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες.» 

(…)Εμείς έχουμε ανάγκη να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με φοιτητική μέριμνα.Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα, ότι η ανάπτυξη έρχεται, απλά με άδεια χέρια για τη νεολαία!

Σπουδάζουμε για να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας και να συμβάλλουμε με την επιστήμη μας στην κοινωνία. Όσο μαθαίνουμε ότι «θέλει η αγορά» οδηγεί στο να παίρνουμε σκόρπιες γνώσεις. Πετσοκόβονται τα προγράμματα σπουδών με κριτήριο να κόβονται μαθήματα που συμβάλλουν στην κατάκτηση θεωρητικών βάσεων γιατί θεωρούνται πολυτέλεια, πετιούνται βασικά μαθήματα εκτός σπουδών με σκοπό να τα ακριβοπληρώσουμε σε σεμινάρια αργότερα ή λόγω ελλείψεων
Θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, το πτυχίο μας να έχει όλη την απαραίτητη γνώση το επάγγελμά μας!»
Οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη όπου του κατέθεσαν τα αιτήματά τους και απαίτησαν τη συμβολή της περιφέρειας ιδιαίτερα στο ζήτημα της στέγασης, και της μεταφοράς των φοιτητών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook