Δείτε αναλυτική πρόγνωση του Μ.Λέκκα με τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη

Καλά και “περίεργα” νεα μας επιφυλλάσει ο καιρός μιας και επανέρχεται μια περίοδος βροχοπτώσεων η οποία φαίνεται να έχει διάρκεια και καλή απόδοση σε ύψη βροχής. Βέβαιο είναι πάντως οτι τα συστήματα αυτά που μας επισκέπτονται απο τα Δυτικά- Νοτοδυτικά επιφυλλάσουν εκπλήξεις και απαιτούν διαρκή παρακολούθηση, ιδιαίτερα ως προς την ένταση των φαινομένων.

Νότιοι άνεμοι και περίοδος βροχών για την Κρήτη

Νότιοι άνεμοι θα ξεκινήσουν να πνέουν από αύριο Σάββατο, λόγω ενός εκτεταμένου Βαρομετρικού χαμηλού που οργανώνεται στα δυτικά της χώρας μας. Παρά το γεγονός ότι αρχικά εμποδίζεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να κινηθεί ανατολικά,  τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η σταδιακή μετακίνηση του από την Κυριακή το βράδυ επιφυλάσσει στην Κρήτη μια περίοδο βροχών η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια όλης της επόμενης εβδομάδας.

Οι νότιοι άνεμοι μεταφέρουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και έτσι ευελπιστούμε ότι οι βροχές που θα σημειωθούν στο νησί μας θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικές. Στην πρώτη φάση κίνησης του χαμηλού, αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο με υψηλότερα βροχομετρικά οι νότιες περιοχές της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια με την αποκατάσταση μιας ψυχρότερης μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές βροχές και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Οι δείκτες αστάθειας μας δίνουν ήδη και την πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων,  το οποίο φυσικά θα επιβεβαιωθεί με τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων, απαιτείται πάντως μια προσοχή στην έναρξη των φαινομένων την Κυριακή το βράδυ ή και ξημερώματα Δευτέρας.

Παρά τη νότια τάση των ανέμων δεν αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Αφρικής.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών :

Σάββατο 11 Νοεμβρίου

Γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες έως και Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3 – 4 Μποφώρ, κατά τόπους κυρίως σε βόρειες περιοχές της Κρήτης η ένταση των ανέμων θα φθάνει έως και τα 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο με την ελάχιστη να είναι στου 14 °C και τη μέγιστη να φθάνει  έως και τους 24 °C

Κυριακή 12 Νοεμβρίου

Αρχικά ο καιρός θα είναι καλός, με λίγες νεφώσεις,  σε ολόκληρη την Κρήτη. Αργότερα όμως αναμένεται να αρχίσουν να πυκνώνουν οι νεφώσεις στα δυτικά και νότια και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν οι πρώτες ασθενείς βροχές. Από τις βραδινές όμως ώρες και προς τα ξημερώματα της Δευτέρας τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν κατά τόπους και σταδιακά οι βροχές θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.

Οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι από Νότιες έως και Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με μία τάση ενίσχυσης από τις μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες φθάνοντας σε ένταση κατά τόπους έως και τα 6 Μποφώρ. Η διατήρηση των ανέμων στα 5 – 6 Μποφώρ στα πελάγη δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με  την ελάχιστη στους 15°C και τη μέγιστη να φθάνει έως και του 25°C και πάλι σε βόρειες περιοχές της Κρήτης.

Από τη Δευτέρα η επικράτηση και η παραμονή του Βαρομετρικού χαμηλού στα ανατολικά της χώρας μας αναμένετε να επηρεάζει τον καιρό της Κρήτης με βροχές κατά περιόδους και πτώση της θερμοκρασίας η οποία αναμένεται να γίνει αισθητή κυρίως από την Τετάρτη.  Οι βροχές πάντως φαίνεται να διατηρούνται, έστω και περιοδικά, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook