Από τη μια δεν υπάρχει ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες, από την άλλη πολίτες μπαζώνουν ρέματα και ρυάκια και στη μέση μια ακόμα σύσκεψη του συντονιστικού πολιτικής προστασίας για να πουν μια από τα ίδια!

Στην καθιερωμένη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας στα Χανιά που έγινε με φόντο τις πρόσφατες πλημμύρες στον νομό, ακόμα και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τόνισαν ότι δεν υπάρχει νόημα να συζητείται τίποτα από τη στιγμή που τα χέρια τους είναι δεμένα τόσο ελλείψει χρημάτων σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας όσο και ελλείψει παιδείας σε επίπεδο πολιτών.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το έκτακτο περιστατικό όταν και η πρόληψη με έργα υποδομών όσο και η αντιμετώπιση των πληγών που αφήνει δεν συνοδεύεται από χρήματα.

Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Αποκορώνου δεν έχει λάβει ούτε μισό ευρώ και αναγκάστηκε να συγκεντρώσει τα αποθεματικά του για να αποκαταστήσει στοιχειωδώς το οδικό δίκτυο. Ο δήμαρχος Πλατανιά, που επίσης δεν έχει λάβει ένα ευρώ, είχε επιχειρήσει να καθαρίσει τον Κερίτη ποταμό πριν από 3 χρόνια και τώρα τον… “τρέχουν” στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή, σαν να μην ήταν ήδη στραβός ο γυαλός, πολίτες και επιχειρηματίες μπαζώνουν ρυάκια για να χτίσουν ή να αυξήσουν την περιουσία τους για μερικά τετραγωνικά και αγρότες καλλιεργούν μέσα στα ρέματα και αφήνουν γεωργικά υπολείμματα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παράλογα που δυστυχώς,  καμιά σύσκεψη δεν μπορεί να λύσει, κάτι που και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν σήμερα χωρίς περιστροφές.

Απόστολος Βουλγαράκης – Αντιπεριφερειάρχης Χανίων

Μπάζωσαν ρέματα, τα νομιμοποίησαν και τώρα ζητούν αποζημίωση

“Μόνο με συνεργασία μεταξύ μας, περιφέρεια και δήμοι, πρέπει να κάνουμε τα τεχνικά μας προγράμματα και να οριοθετούμε τις αρμοδιότητές μας με βάση τα χρήματα που κάθε φορέας έχει. Μπορούμε συζητώντας μεταξύ μας να δούμε πού θα παρέμβει ο καθένας. Επίσης, στα αιτήματα που κάνουμε κατά καιρούς, το κράτος θα πρέπει έστω ένα ποσό από αυτά που ζητάμε να το αποστέλλει.

Οι πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες είναι τραγικές. Οι κρατικές υπηρεσίες που είχαν την αρμοδιότητα, θα έπρεπε να έχουν παρέμβει τότε. Τώρα έχουν νομιμοποιηθεί όλα. Ο τελευταίος νόμος που βγήκε νομιμοποιεί ακόμα και όσους έχουν κλείσει ρέματα και έχουν χτίσει ξενοδοχεία πάνω. Αυτοί που έχουν κάνει παρανομίες σου λένε εγώ το νομιμοποίησα και μετά ζητούν αποζημίωση. Όταν απαντάμε ότι έχουν κλείσει το ρέμα, σου λένε πως το έχουν νομιμοποιήσει. Έχουμε λειτουργήσει σαν κράτος με έναν τρόπο τραγικό. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει οριοθετήσει ρέματα, δεν έχει ολοκληρώσει τα πολεοδομικά και χωροταξικά της θέματα, δεν έχει κτηματολόγιο. 

Οι πολίτες επίσης έχουν τεράστια ευθύνη. Οι αγρότες έχουν ένα ρέμα το οποίο στον χάρτη φαίνεται 12 μέτρα. Φυτεύουν μέσα στο ρέμα 4 πορτοκαλιές και όχι μόνο το μικραίνουν για λίγα δέντρα, πάνε στη συνέχεια και κλαδεύουν και ρίχνουν μέσα στο ρέμα τα κλαδιά. Έχουν ευθύνη οι επιχειρηματίες που βλέπουν την καταστροφή να έρχεται και παρόλα αυτά για να κάνουν ένα τετραγωνικό παραπάνω την αυλή του ξενοδοχείου κλείνουν το ρέμα, μετά πνίγονται και ζητούν αποζημίωση. Ευθύνες έχουν η περιφέρεια, οι δήμοι και το κράτος δεν αθωώνεται όμως και ο πολίτης.”

Γιάννης Μαραγκάκης – Περιφερειακός Δ/της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης

Ρέματα μπαζώθηκαν, ξεμπαζώθηκαν και ξαναμπαζώθηκαν

“Όπως κάθε χρόνο συγκλήθηκε και φέτος το ΣΝΟ. Η υπηρεσία ανταποκρίθηκε στις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως την έλλειψη παιδείας. Έχω δει ρέματα να μπαζώνονται, να ξεμπαζώνονται και να ξαναμπαζώνονται που σημαίνει ότι και οι πολίτες έχουν κάποια ευθύνη. Τα υπολείμματα καλλιεργειών που τα πετούν σε ρυάκια ή ποτάμια, αυτά φράζουν τη ροή των ποταμιών. Ακόμα και με τα μελίσσια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κατά το οποίο πολλά λάστιχα πάνω στα οποία ακουμπούν τα μελίσσια, να παρασέρνονται από τις νεροποντές και να φράζουν τα ρυάκια. Επομένως, χρειάζεται και ο πολίτης να φροντίζει για την πρόληψη.”

Χαράλαμπος Κουκιανάκης – Δήμαρχος Αποκορώνου

Δεν έχει δοθεί στον δήμο ούτε ένα λεπτό του ευρώ για τις ζημιές – Απολογούμαστε με την πλάτη στον τοίχο ενώ την ευθύνη την έχουν άλλοι

“Από συσκέψεις καλά πάμε και στα Χανιά έχουμε καλό συντονισμό. Εκεί που πάσχουμε ως νομός είναι στις χρηματοδοτήσεις. Ο δήμος Αποκόρωνα επλήγη από δυο μεγάλες θεομηνίες, του Φεβρουαρίου και του Οκτωβρίου και στις δυο κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουμε ζητήσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του αγροτικού και δημοτικού οδικού δικτύου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα λεπτό του ευρώ. Η αντιπεριφέρεια Χανίων έχει συντάξει το δικό της τεχνικό δελτίο για την παλαιά εθνική οδό, πάνω από 1 εκατ. ευρώ για την περιοχή του Αποκόρωνα, δεν έχει δοθεί ούτε ένα λεπτό του ευρώ.

Τι νόημα έχουν τα συντονιστικά κάθε χρόνο; Ποια είναι η χρηματοδότηση που δίνεται στους δημάρχους; Γιατί κάθε τόσο να είμαστε υποχρεωμένοι με την πλάτη στον τοίχο να απολογούμαστε ενώ την ευθύνη την έχουν άλλοι; Για να μπορέσουμε στοιχειωδώς να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των αγροτών ώστε να μαζέψουν τις ελιές τους, μάζεψα όλα τα αποθεματικά του δήμου και μίσθωσα ιδιώτες εργολάβους και αμφιβάλλω αν θα μπορέσω να τους πληρώσω, προκειμένου να μπορέσω να αποκαταστήσω λίγο την προσβασιμότητα των δρόμων προς τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές περιοχές. Αν ο μη γένοιτο κάτι συμβεί αυτή τη στιγμή στον δήμο, δεν έχω ένα ευρώ για να μπορέσω να ανταποκριθώ.

Γιάννης Μαλανδράκης – Δήμαρχος Πλατανιά

Επιχειρήσαμε να καθαρίσουμε τον Κερίτη και μας τρέχουν στα δικαστήρια

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ποινικό δικαστήριο γιατί είχαμε αποφασίσει να καθαρίσουμε τις εκβολές του Κερίτη ποταμού πριν από 3 χρόνια, ο μεν αντιδήμαρχος πήγε για πειθαρχικό παράπτωμα και έκπτωση αξιώματος στην αποκεντρωμένη, εγώ ως δήμαρχος πάω για ποινικό. Αύριο, μεθαύριο όμως, που θα πνιγούνε θα ξαναπάμε αλλά για τους ανίθετους λόγους. Υπάρχει ένας παραλογισμός στο σύστημα. Βεβαίως και υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να τηρείται, όταν όμως μιλάμε για τον καθαρισμό ενός ρέματος και ενός ποταμού από τον οποίο κινδυνεύουν οι άνθρωποι την επόμενη ημέρα, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Η συγκεκριμένη παρέμβαση στον Κερίτη, επιτρέπεται λέει μόνο σε περίπτωση εθνικής ανάγκης, τώρα ερμηνεύστε εσείς τι σημαίνει εθνική ανάγκη… Αυτό όμως είναι ενδεικτικό του τι επικρατεί.

Το θέμα δεν είναι οι αρμοδιότητες αλλά τα χρήματα. Ο δήμος Πλατανιά για παράδειγμα έχει πάρει το εξωφρενικό ποσό των μηδέν ευρώ για το 2017! Άρα τι νόημα έχει το συντονιστικό όργανο όταν δεν υπάρχουν πόροι να κατανεμηθούν.

Με ίδιους πόρους κάναμε μια ανάθεση 170.000 ευρώ προκειμένου να κάνουμε άμεσα έργα και διαπιστώνω χθες από την Αποκεντρωμένη ότι δεν μπορώ να κάνω την επείγουσα διαδικασία σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί βαρύτερα αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουμε χρονοβόρες διαδικασίες. Άρα ποιός ο λόγος της έκτακτης ανάγκης όταν μπαίνουν σε τακτικές διαδικασίες;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook