Υπάρχει μια κινητικότητα τελευταία στον χώρο που επονομάζεται κεντροαριστερά. Ως γνωστόν, υπάρχει εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του χώρου με ανοιχτή ψηφοφορία.Μια διαδικασία, που έχει το πλεονέκτημα με την προϋπόθεση συμμετοχής του κόσμου, να ξεπερνά τους κομματικούς στρατούς και τις σημαδεμένες τράπουλες. Μια διαδικασία που την επέβαλε – ας μην το ξεχνάμε – ο Γεώργιος Παπανδρέου σχεδόν σε όλο το Δημοκρατικό χώρο. Ποιο είναι όμως το ζητούμενο σήμερα. Κατά τη γνώμη μου, σταχυολογώντας τις σκέψεις μου:

Πρώτον: Να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Γιατί όσο περισσότεροι συμμετέχουν εγγράφουν υποθήκη για να αποτελέσουν την μαγιά για το καινούργιο που έχει ανάγκη ο τόπος. Και το σπουδαιότερο θα υπάρχει νομιμοποίηση του ηγέτη και του επικεφαλής του εγχειρήματος.

Δεύτερον: Να δημιουργηθεί ένα νέο αφήγημα για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Που θα έχει πατριωτικές αναφορές, και βαθιές ρίζες στα θεμελιώδη αξιώματα του ευρύτερου χώρου της εργασίας , της παραγωγής και του πολιτισμού. Η Κεντροαριστερά, όταν χρειάστηκε ήταν ο μοχλός της ανανέωσης της Ελλάδας ( Βενιζέλος, Τρικούπης , Ανδρέας Παπανδρέου)

Τρίτον: Που θα απαντά στα σύγχρονα Προβλήματα όχι αφαιρετικά αλλά επεξεργασμένα και συγκεκριμένα. Όχι άλλες αόριστες κενολογίες και φρούδες υποσχέσεις. Οι πολίτες χόρτασαν.

Τέταρτον: Που θα δεσμευτεί σε ανατροπή του υπάρχοντος ξεπερασμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του κράτους σε όλα τα επίπεδα. Από τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι το Κοινοβούλιο (αριθμός Βουλευτών κ.τ.λ), τον τρόπο εκλογής και προπάντων παραμονής σε Δημόσια Αξιώματα. Που ο πολίτης δε θα αισθάνεται υπήκοος και η ενασχόληση με την πολιτική θα ξαναδίνει τη χαρά της συμμετοχής και της δημιουργίας και δε θα είναι επένδυση για προσωπική- οικονομική κεφαλαιοποίηση.

Πέμπτο: Που θα δώσει προτεραιότητα σε δύο ζητήματα : Νέα γενιά και τεχνολογίες. Παιδεία και Μέλλον. Που η αριστεία θα επιδιώκεται και δε θα εξοβελίζεται.

Έκτο: Ένα νέο αφήγημα δε φτιάχνεται με παλαιά υλικά. Αλλά και το νέο δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιβολής γκρουπούσκουλων και οπαδικών συμπεριφορών με νέα έκφραση.

Έβδομο: Που θα επιβάλλει απόλυτη – αδιαπραγμάτευτη αξιοκρατία και δικαιοκρισία. Όχι στην αναπαραγωγή των γόνων της πολιτικής. Όχι στην πυραμιδική διάρθρωση της εξουσίας. Με νέα πνοήγια επιβολή κανόνων δικαιοπολιτείας χωρίς ρουσφετολογικές – κομματικές διευθετήσεις και προσωπικές εξυπηρετήσεις.

Όγδοο: Αποκέντρωση – Δημοκρατία – Αυτοδιοίκηση – Θωράκιση Θεσμών – Ανεξάρτητες Αρχές- Διαφάνεια, παντού και πάντα, έλεγχος και απολογισμός.

Ένατο : Δέσμευση για συνολική κωδικοποίηση νόμων και κατάργηση όλων των ανενεργών νόμων που ισχύουν από συστάσεως 
του Ελληνικού κράτους, τους οποίους κάποιοι ηδονιστές θεσιθήρες τις χρησιμοποιούν για δημιουργία εμποδίων και όχι εξεύρεσης λύσεων.

Δέκατο: Μία συνολικά διαρθρωμένη πατριωτική πολιτική που θα επενδύει στο μέλλον του Ελληνισμού με ό,τι αναγκαίες πολιτικές δύνανται να εφαρμοσθούν. Θέλουμε μια Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δικαιοπολιτείας, των αρίστων, και όχι των χειροκροτητών, των μετρίων που κάθε λογής μετριότητα χρησιμοποιεί την εξουσία για ιδίον όφελος διαμοιράζοντας τα ιμάτιά της.Θέλουμε λογοδοσία στους ασκούντες δημόσια εξουσία και όχι επιβραβεύσεις και ανούσιες επιδαψιλεύσεις στους ανικάνους με μόνο προσόν τους φίλα προσκείμενους στην εξουσία.Όλα αυτά θα πει κάποιος είναι αυτονόητα. Μα ως κοινωνία δενπάσχουμε από τα δύσκολα. Από τα αυτονόητα πάσχουμε. Ένα παράδειγμα επίκαιρο:

Είναι δυνατόν να πλημμυρίζει το Καλαμάκι, οι Άγιοι Αποστόλοι και το Βαμβακόπουλο και δίπλα να είναι η θάλασσα, γιατί κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί πολιτικά και πρακτικά δεν έκαναν το καθήκον τους, δηλαδή το αυτονόητο;Λογοδότησε κανείς γι’ αυτό το τοπικό έγκλημα;Να παύσουμε να είμαστε η κοινωνία του εκ των υστέρων και όχι της προληπτικής δράσης εκ των προτέρων. Που έχουμε αεροδρόμιο 50 χρόνια στο Ελληνικό και θυμόμαστε τώρα ότι ήταν δάσοςΑισθάνομαι ότι είμαστε μια κοινωνία σε αδιέξοδο. Για τούτο είναι αναγκαίος ο νέος τόπος ιδεών και ένας νέος σχεδιασμός για την Ελλάδα. Για τα παιδιά μας ρε γαμώτο!! Υπάρχουν δυνάμεις υγιείς για να αναλάβουν αυτό το έργο;

Μα και βέβαια πάντα υπάρχουν. Αν πιστέψουν ότι θα λειτουργήσουν έξω και πάνω από στενά κομματικά συμφέροντα με όραμα μια ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ θα ενεργοποιηθούν.Αυτό είναι τώρα το ζητούμενο. Για όλους τους προοδευτικούς . Χορτάσαμε από πεινασμένους για εξουσία. Έχει η κοινωνία να πιαστεί από κάτι καινούριο; Αν συμβεί , θα μιλάμε για την αναγέννηση της κοινωνίας τώρα που φαίνεται να βγαίνει από το βαρύ πολιτικό – οικονομικό χειμώνα. 

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ!
Γιατί το ζητούμενο είναι η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Ευτύχης Μαυρογένης – Δικηγόρος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook